Η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη γνωρίζει καλά ποιο είναι το χρέος μας και συνεχίζει άοκνα τον αγώνα για λευτεριά της Κύπρου, την οποία έχει ως προμετωπίδα, ανέφερε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου.
Στον πανηγυρικό της λόγο για τον εορτασμό της 1ης Απριλίου 1955, που τελέστηκε, την Τρίτη, στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι «φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την έναρξη του αντιαποικιακού – απελευθερωτικού αγώνα και, όμως, η αναμέτρηση με τη μνήμη δεν ξεθωριάζει. Η Κύπρος ξεκίνησε τον αγώνα για Ένωση μέσα από τα υπομνήματα προς τους Βρετανούς εν είδη ευχολογίων» είπε και πρόσθεσε πως «σύντομα έγινε κατανοητό πως αυτή η οδός δεν θα έφερνε τα πολυπόθητα αποτελέσματα. Η ΕΟΚΑ γεννήθηκε ως η απάντηση σε ένα ιστορικό αδιέξοδο, που είχε πλέον μετατραπεί σε Γόρδιο Δεσμό».
Οι Κύπριοι, συνέχισε «έκαναν το αυτονόητο, αλλά και το απρόσμενο για τους Βρετανούς που μετρούσαν τη λευτεριά του λαού μας με το μέτρο των συμφερόντων τους, που μας έλεγαν ότι η Κύπρος ουδέποτε θα καθίστατο ανεξάρτητη».
Ανέφερε, επίσης, πως οι πρόγονοι μας νέοι και νέες ξεχύθηκαν στους δρόμους και στα βουνά για να «χτυπήσουν τον δυνάστη, να βροντοφωνάξουν ότι η Ελευθερία δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται με αίμα και θυσίες. Ξεχύθηκαν και οι αρετές που έκλεινε στη ψυχή του ο Κύπριος, φιλοπατρία, αγωνιστικότητα, λεβεντιά, εγκαρτέρηση και ασυμβίβαστος αγώνας».
Όπως είπε η Υπουργός Γεωργίας «είμαστε τυχεροί γιατί είχαμε την τιμή να ζήσουμε και να μεγαλώσουμε ανάμεσα στους ήρωες του 1955-1959. Τα παιδιά μας είναι η τελευταία γενιά που θα έχει την υπερηφάνεια να αφηγείται ότι είδε, μίλησε και γνώρισε άτομα που έζησαν τον υπέροχο αγώνα της ΕΟΚΑ», είπε, και πρόσθεσε πως «έχουμε χρέος απέναντί τους και απέναντι στην πατρίδα μας να κατανοήσουμε τη θυσία τους και να την μετουσιώσουμε σε πράξη, συνεχίζοντας με το ίδιο πάθος τον αγώνα για λευτεριά».
Ο πήχης, συνέχισε, «τέθηκε από τη γενιά του 1955 σε δυσθεώρητα ύψη. Οφείλουμε λοιπόν να συλλάβουμε το νόημα του αγώνα τους και να συνεχίσουμε τον αγώνα και για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να έχουμε ως απαραίτητα πνευματικά όπλα την ευψυχία, την αρετή και τη φιλοπατρία. Την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα».
Όπως ανέφερε η κ. Παναγιώτου, αντιλαμβανόμαστε το βαρύ χρέος που έχουμε, αλλά έχουμε «ως φάρους λεβεντιάς και αντρειοσύνης, τους ήρωες του ’55. Να παίρνουμε μια σταγόνα από το αίμα τους, να βάφουμε το δικό μας. Να παίρνουμε το τελευταίο τους βλέμμα, να μας κοιτάζει να μην ξεστρατίσουμε από τον δρόμο του καθήκοντος, το δρόμο της λευτεριάς που η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχει ως προμετωπίδα του αγώνα».
Να παίρνουμε, συνέχισε, «την τελευταία τους απόφαση, την ύψιστη απόφαση του ηρωικού θανάτου. Να μας κρατά ίσια στον δρόμο της λευτεριάς που περνά μέσα από το συρματόπλεγμα στην κατεχόμενη πατρίδα μας, στην Αμμόχωστο, στο Τρίκωμο, στη Γιαλούσα, στο Ριζοκάρπασο, στην Άσσια, στη Λύση, στην Κοντέα, στην Άχνα, στην Κερύνεια».
Η Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε και στους ήρωες του 55 – 59 όπως τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τον Κυριάκο Μάτση, τους τέσσερις αγωνιστές στον Αχυρώνα Λιοπετρίου, Ανδρέα Κάρυο, Φώτη Πίττα, Ηλία Παπακυριακού και Χρήστο Σαμάρα, οι οποίοι, όπως είπε «μετά από μεγαλειώδη αντίσταση, θυσιάστηκαν, καθιστώντας τον ηρωικό Αχυρώνα ένα «νέο χάνι της Γραβιάς».
Σημείωσε ακόμα πως «ο Χαράλαμπος Μούσκος, ο Μάρκος Δράκος, ο Ιάκωβος Πατάτσος, ο Στυλιανός Λένας, ο Ανδρέας Ζάκος, ο Μιχαλάκης Καραολής, ο Δημητράκης Χριστοδούλου κι άλλοι πολλοί ήρωες, το άνθος της νεολαίας της Κύπρου που ανδρειώθηκε στις τάξεις της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών για την υλοποίηση του οράματος της Ένωσης, επέλεξαν να πολεμήσουν με αλτρουισμό ως αντάρτες στα βουνά του Τροόδους και του Πενταδακτύλου, υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια στα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς, της Ομορφίτας, της Πύλας, του Πολεμίου, που επικηρύχθηκαν, που προδόθηκαν, που απαγχονίστηκαν, που θυσίασαν τη ζωή τους».
Όπως είπε η κ. Παναγιώτου «κλίνοντας σήμερα ευλαβικά το γόνυ στην υπέρτατη θυσία των ηρώων μας, δηλώνουμε πως με υπερηφάνεια και αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε, και συνεχίζουμε, να πράττουμε αυτό που επιτάσσει η ιστορία μας. Ο σεβασμός στην ιστορία μας, αποτελεί την υπόμνηση η οποία καθοδηγεί τον βηματισμό μας στην δική τους πορεία προκειμένου να εκπληρώσουμε το δικό μας χρέος απέναντι στον τόπο μας».
Οι θυσίες των ένδοξων ηρώων και του λαού μας, σημείωσε, «μάς υπενθυμίζουν ότι η ηρωική προσφορά δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά αποτελεί και έναν παντοτινό οδηγό για το μέλλον. Και είναι χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα τους για ελευθερία και απελευθέρωση της πατρίδας μας και ευημερία του συνόλου του λαού μας», είπε, προσθέτοντας πως «η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη γνωρίζει καλά ποιο είναι το χρέος μας και συνεχίζει άοκνα τον αγώνα για λευτεριά».
Πηγή: ΚΥΠΕ