Κλειστά τα σχολεία λόγω του Σιεκέρ μπαϊράμ, αλλά ο τ/κ Τύπος εξακολούθησε τις προηγούμενες ημέρες να ασχολείται με τις αντιδράσεις για τη χρήση της μαντίλας στα σχολεία, κατόπιν επεισοδίου με μαθήτρια σε γυμνάσιο στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Με αφορμή την καταδίκη του περιστατικού από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, η Αβρούπα είχε τίτλο «Το ΑΚΡ αποκάλεσε φασίστες τους εκπαιδευτικούς μας», αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ στην Άγκυρα «ανέλαβε» την κρίση που αφορά τη μαντίλα, περνώντας από το παρασκήνιο στο προσκήνιο και απειλώντας.

Σε δήλωση για το θέμα προέβη (την Παρασκευή) μπροστά στο λύκειο Μπεκίρ Πασά, ο εκπρόσωπος της «πλατφόρμας δικαιωμάτων και ελευθεριών», Μουσταφά Τινγκίρ, ο οποίος ζήτησε τη σύλληψη της ηγεσίας των συντεχνιών των εκπαιδευτικών και χαρακτήρισε «ιεροσυλία» όσα γίνονται από κάποιους «με την ταυτότητα του εκπαιδευτικού».

«Είναι δικά μας και τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και τα τζαμιά. Όσοι δεν νιώθουν ότι ανήκουν εδώ μπορούν να πάνε στην ελληνοκυπριακή πλευρά», ανέφερε ο Τινγκίρ προκαλώντας αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εξάλλου, ο ιμάμης του τζαμιού στο χωριό Χαμίτ Μάντρες, Ιμπραχήμ Ταμάρ έγραψε για την ηγεσία της συντεχνίας των καθηγητών (KTOEÖS) στα ΜΚΔ ότι «δεν θα κάνω προσευχή στην κηδεία όποιου προσβάλλει την θρησκεία μου. Το λέω ξεκάθαρα. Όποιος αντιτίθεται στο κάλυμμα της κεφαλής είναι άπιστος. Δεν γίνεται προσευχή στην κηδεία των απίστων», ανέφερε.

Σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ, ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί χαρακτήρισε «ενσυνείδητο πείραμα» την κρίση που προέκυψε για τη μαντίλα και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως εκείνοι που την προκάλεσαν ήξεραν πως θα εξελισσόταν με αυτό τον τρόπο.

Στόχος τους, πρόσθεσε, είναι η κατάρρευση όλων των «θεσμών» που αποτελούν πρόβλημα για τους ίδιους εντός μιας δομής που έκτισαν, με συμπερίληψη και των επικείμενων «προεδρικών εκλογών». «Τελικός στόχος είναι οι Τουρκοκύπριοι να μην έχουν πολιτικώς με κανέναν τρόπο διαφορετική φωνή και έγνοια από την Τουρκία».

Ο κ. Χαρματζί εκτίμησε ότι πρόκειται για στρατηγική εμβάθυνσης και διεύρυνσης μέσω της ταυτότητας της κοινωνικής πόλωσης που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί μέσω του Κυπριακού. «Στόχος είναι η δημιουργία κλίματος φόβου και μίσους μέσω της εθνικής καταγωγής και της πίστης. Θα το δημιουργήσουν ώστε να σιγουρέψουν πως θα φέρει τα πολιτικά αποτελέσματα τα οποία ελπίζουν η δημογραφική μηχανική την οποία εφαρμόζουν εδώ και χρόνια», είπε.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννηση των εποίκων και «υπουργός συγκοινωνιών», Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι κάποιοι ασχολούνται με αυτό που υπάρχει έξω από το κεφάλι και όχι μέσα σε αυτό. Η «κυβέρνηση», είπε, είναι η εγγύηση των αρχών και μεταρρυθμίσεων του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος δεν είχε αγγίξει το κάλυμμα της κεφαλής των γυναικών όταν  άλλαζε το φέσι με το καπέλο για τους άνδρες.

Εκείνοι που παρέλυσαν την εκπαιδευτική ζωή για να μην επιτρέψουν την είσοδο σε δύο κορίτσια 14 χρόνων στο σχολείο τους, είναι οι ίδιοι που όταν εγκαινιάστηκε το τζαμί Χαλά Σουλτάν έλεγαν ότι εκεί θα εκπαιδεύονταν «τρομοκράτες και βομβιστές», πρόσθεσε. «Σήμερα μεγαλώνουν παιδιά παγκόσμιοι πρωταθλητές εκεί και όχι βομβιστές-τρομοκράτες».    

Ο πρόεδρος του ΡΤΛ, Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι τάσσονται στο πλευρό των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους και ότι οι «αξιωματούχοι» του «υπουργείου παιδείας» προκάλεσαν τα γεγονότα της Παρασκευής, αντί να διαχειριστούν τη διαδικασία.  

Χαρακτήρισε τα γεγονότα ως πρόκληση αντιπαράθεσης μεταξύ των εκπαιδευτικών και των παιδιών και των γονέων, διάσπασης της κοινωνίας και μετατροπή ενός ανύπαρκτου θέματος σε βασική ατζέντα της εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουτρέτ Όζερσαϊ επέκρινε την «κυβέρνηση» λέγοντας ότι ενώ δεν υπήρχε οποιαδήποτε ρύθμιση για απαγόρευση, επιχείρησαν να κάνουν μια ρύθμιση με το δικό τους μυαλό σε μια «χώρα» όπου δεν υπήρχε πρόβλημα και δημιούργησαν μόνοι τους το πρόβλημα».

Ο Τ/κ πολιτικός Σερντάρ Ντενκτάς αντέδρασε έντονα στη δήλωση του Ιμάμη ότι δεν θα κηδεύει όσους αντιτίθενται στο θέμα της μαντίλας λέγοντας: «Όσοι έρχονται ή θα εναρμονίζονται με αυτό το μέρος ή θα πάνε κάπου που τούς ταιριάζει». Κάποιον, είπε, θα βρουν να τούς κάνει την κηδεία τους. «Φτάνει πια με αυτές τις ανοησίες. Υπάρχουν κάποιοι που πρέπει να εναρμονιστούν με το μέρος στο οποίο ήρθαν και να αντιληφθούν πως πρέπει να σέβονται την τουρκοκυπριακή ιστορία», σημείωσε ο κ. Ντενκτάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ