Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, είπε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, στον χαιρετισμό του σε εκδήλωση της ΕΝΑΔ Αγίου Δομετίου για τον εορτασμό των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

 

Ο κ. Δαμιανός, μετέφερε «τους θερμούς χαιρετισμούς» του Προέδρου της Δημοκρατίας μαζί με τη διαβεβαίωση ότι «παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια θα συνεχίσουμε με προσήλωση την προσπάθεια για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας».

«Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της», πρόσθεσε. «Πρέπει να επιμένουμε, και επιμένουμε σε μια λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη, βασισμένη στο συμφωνημένο πλαίσιο, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διαπραγματευτικό κεκτημένο, που θα διασφαλίζει την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του κράτους», είπε ακόμη.

Ζητούμενο για εμάς, συνέχισε, είναι μια λύση που θα οδηγήσει στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα προσφέρει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας.

Αναφερόμενος την Ελληνική Επανάσταση, ο Υπουργός είπε ότι «ήταν ένα ξεχωριστό ιστορικό γεγονός για τον γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης και για την εποχή στην οποία έγινε».

«Η εθνεγερσία εξέφρασε τον πόθο των υπόδουλων Ελλήνων όλης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ασφαλώς αυτό ισχύει και για τους Έλληνες της Κύπρου», σημείωσε.

Ανέφερε ότι Κύπριοι αγωνιστές πήραν μέρος σε διάφορες μάχες της Επανάστασης, στην Πελοπόννησο, την Αττική, την Ανατολική Ελλάδα και σε ναυτικές επιχειρήσεις, ακόμη και στις πρώτες συγκρούσεις των επαναστατών με τον τουρκικό στρατό στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες, στο Σώμα του Αλέξανδρου Υψηλάντη και αλλού. «Ο αριθμός των αγωνιστών του 1821 είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια, όμως, είναι βέβαιο ότι ξεπερνά τους 600», είπε.

Ο κ. Δαμιανός αναφέρθηκε και στην επέτειο της έναρξης του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, η οποία, όπως είπε, «υπήρξε η κορύφωση της διεκδίκησης των Ελλήνων της Κύπρου για ένωση με την Ελλάδα».

«Πριν από εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, οι γονείς μας, οι παππούδες και γιαγιάδες μας, οι πολύ κοντινοί μας πρόγονοι, ξεσηκώθηκαν για να κατακτήσουν τα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, αυτά που εμείς σήμερα θεωρούμε ως δεδομένα και αυτονόητα», είπε, προσθέτοντας ότι τα τέσσερα χρόνια του αγώνα «οδήγησαν τελικώς σε αυτό που οι Άγγλοι απεύχονταν: Στην αναζήτηση λύσης μέσα από διάλογο».

«Ο Απελευθερωτικός Αγώνας της ΕΟΚΑ, έθεσε τα θεμέλια μέσα σε επώδυνες συνθήκες, για τη γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από την χαλκευμένη, δυστυχώς, ανεξαρτησία της πατρίδας μας», είπε ακόμη.

Σήμερα, σημείωσε, «εβδομήντα ακριβώς χρόνια από την έναρξη του υπέροχου εκείνου αγώνα, πιστό πρότυπο της εθνεγερσίας του 1821, καλούμαστε να διαχειριστούμε τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας». Η εδώ και μισό αιώνα παρουσία του κατοχικού στρατού, «συνιστά διαρκή απειλή για την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι, με κάθε θυσία, η αποτροπή των κινδύνων που συνιστούν απειλή για την πατρίδα μας, είπε.

Σημείωσε ότι, οι εθνικές εκκρεμότητες, τα ανοικτά εθνικά προβλήματα που βιώνει ο ελληνισμός, «επιβάλλουν την αναδρομή στο παρελθόν ως ενέργεια αγωνιστικής αφύπνισης, ως βήμα εθνικής ανάτασης και ως έμπνευση για τις διαχρονικά υψηλές αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου». Αυτό, είπε, θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο, η μέγιστη τιμή για την αιώνια μνήμη των αγωνιστών μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ