Ανησυχία εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν, για τις αναφορές του τελευταίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Σημείωσε ότι, παρότι γίνεται αναφορά σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), το ψήφισμα προτρέπει σε «συμβιβασμό» για την εξεύρεση «κοινού εδάφους», αφήνοντας περιθώρια μετακίνησης από τις υφιστάμενες θέσεις.
Στην ομιλία του κατά της συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, κ. Καρογιάν εξήγησε ότι το ψήφισμα αναφέρεται μεν σε λύση ΔΔΟ αλλά έχει και «ουρά».
Πρόσθεσε ότι το ψήφισμα λοιπόν του ΣΑ μιλάει για ομοσπονδία, αλλά καλεί τις δύο πλευρές να επιδείξουν «ευελιξία» και να «συμβιβαστούν» επί του «κοινού εδάφους», αυτού δηλαδή που θα καθορίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επιδιωχθεί η λύση του Κυπριακού. Ένας «συμβιβασμός», συμπλήρωσε, που εκ των πραγμάτων συνεπάγεται μετακίνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς από την ΔΔΟ και της τουρκικής πλευράς από τα δύο κράτη.
«Χωρίς βεβαίως να προσδιορίζεται, το ‘σημείο συνάντησης’, το οποίο με βάση την αρχή των ίσων αποστάσεων δεν είναι άλλο από τη συνομοσπονδία. Γι’ αυτού του είδους τον συμβιβασμό μάς προϊδέασε άλλωστε και στην έκθεσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας από τις δύο πλευρές να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των θέσεων τους», ανέφερε.
Σημείωσε ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και σταθερή στις θέσεις της αφού στο Κυπριακό «δεν χωρεί περαιτέρω διάβρωση των παραμέτρων της λύσης».
Παράλληλα ανέφερε ότι ο πραγματικός στόχος της Άγκυρας είναι αφενός να ασκεί πλήρη και ακώλυτη κυριαρχία στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και αφετέρου, μέσω μίας συνομοσπονδιακής δομής, να ελέγχει στην πραγματικότητα ολόκληρο το νησί.
Ο κ. Καρογιάν τόνισε τη σημασία της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η πιθανή μείωση της αμερικανικής παρουσίας θα ενίσχυε την Τουρκία, με επιπτώσεις για την Κύπρο. Εξέφρασε ανησυχία για την προσέγγιση Τραμπ στις διεθνείς σχέσεις, χαρακτηρίζοντάς τη συναλλακτική και επικίνδυνη για μικρά κράτη όπως η Κύπρος. Αναφορικά με την ΕΕ, τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει την ανάγκη της Τουρκίας για ευρωπαϊκή συνεργασία, ενώ υποστήριξε την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας.
Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ υπογράμμισε τη σημασία της επικείμενης άτυπης συνόδου της Γενεύης, τονίζοντας ότι η Κύπρος πρέπει να επιδιώξει την απόρριψη οποιασδήποτε λύσης πέραν της συμφωνημένης και να διασφαλίσει έναν σαφή «οδικό χάρτη» για επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Επεσήμανε την ανάγκη προετοιμασίας, συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων και ενιαίου εσωτερικού μετώπου, καθώς ο κατακερματισμός θα ήταν εθνικά επιζήμιος. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη έντονης διπλωματικής δραστηριότητας ώστε η διεθνής κοινότητα να πιέσει την Τουρκία.
Ο κ. Καρογιάν εξήρε τις στοχευμένες πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες ενίσχυσαν τον ρόλο της Κύπρου ως γέφυρας μεταξύ της ΕΕ και χωρών της περιοχής, αναδεικνύοντάς την ως πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης. Τόνισε τη σημασία της εμβάθυνσης των στρατιωτικών δεσμών με τις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της «δυτικόστροφης» πολιτικής της χώρας. Υπογράμμισε τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας και τον θετικό ρόλο της αναθέρμανσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για το Κυπριακό. Όλες αυτές οι εξελίξεις, σύμφωνα με τον ίδιο, συνέβαλαν στη δημιουργία κινητικότητας γύρω από το Κυπριακό.
Πηγή: ΚΥΠΕ