Κάποιοι ε/κ πολιτικοί εκμεταλλεύονται το θέμα των αγνοουμένων κι αυτό τον ενοχλεί την ώρα που η ΔΕΑ εργάζεται πάνω σε ένα πολύ ανθρωπιστικό θέμα, ανέφερε ο Τ/κ, μέλος της Επιτροπής, Χακκί Μουφτουζαντέ στην Κίπρις.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο πρωτοσέλιδο θέμα της η Κίπρις αναφέρει ότι ο κ. Μουφτουζαντέ πρόσθεσε πως αυτή η συμπεριφορά αντίκεται στη συμφωνία που πέτυχαν οι δύο ηγέτες. «Επιπλέον, την ώρα που στόχος είναι ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, αντίκεται και σε αυτή την προσπάθεια».
Στην επίσκεψη της ομάδας της Κίπρις στο ανθρωπολογικό εργαστήρι παρούσα ήταν και η τ/κ συντονίστρια του Εργαστηρίου, Ιστέντς Ενγκίν.
Ο κ. Μουφτούζαντε ανέφερε ότι οι αποφάσεις στην επιτροπή λαμβάνονται ομόφωνα και ότι αν φέρει αντίρρηση ένα μέλος δεν λαμβάνεται οποιαδήποτε απόφαση. Από τους 2.002 αγνοούμενους, δηλαδή τους 1.510 Ελληνοκύπριους και 492 Τουρκοκύπριους, εξήγησε, ταυτοποιήθηκαν μέχρι σήμερα οι 1.052. Οι 296 από τους ταυτοποιηθέντες είναι Τουρκοκύπριοι και οι 756 Ελληνοκύπριοι.
Πρόσθεσε ότι 1.275 ανασκαφές διεξήχθησαν στα κατεχόμενα, 315 στις ελεύθερες περιοχές, 108 σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα και δύο σε στρατιωτικές περιοχές στην ελεγχόμενη από τη Δημοκρατία περιοχή.
Σημείωσε ότι στόχος τους είναι να εκμεταλλευτούν τις νέες τεχνολογίες, χάρη στις οποίες μπορεί να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άτομα θαμμένα κάτω από το χώμα.
Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ο κ. Μουφτουζαντέ είπε ότι οι μάρτυρες γερνούν και κτίζονται καθημερινά νέα κτήρια σε ολόκληρο το νησί.«Είναι μια μάχη με τον χρόνο. Αυξήσαμε από τις 7 στις 8 τις ομάδες μας που διεξάγουν ανασκαφές σε πιθανούς χώρους ταφής».
Αναφερόμενη στα συναισθήματά της κατά την επιτέλεση του έργου της ΔΕΑ, η Ιστέντς Ενγκίν είπε ότι είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να ταυτοποιείς άτομα που χάθηκαν πριν από πολλά χρόνια και να τα παραδίδεις στις οικογένειες και στους οικείους τους και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό να εργάζεται κανείς σε ένα δικοινοτικό έργο προσπαθώντας να απαλύνει τον κοινό πόνο.
Συνεχίζονται οι ανθρωπολογικές αναλύσεις 45 προσώπων ανέφερε η κ. Ενγκίν προσθέτοντας ότι περιμένουν ακόμα στο εργαστήριο περίπου 60 περιστατικά για τα οποία έγιναν οι ανθρωπολογικές και γενετικές αναλύσεις όμως δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίησή τους και περίπου 20 περιστατικά που δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα από το τεστ DNA. Πρόσθεσε ότι αποδείχθηκε πως περίπου 230 περιστατικά στα οποία έγιναν αναλύσεις (C14) δεν είχαν σχέση με το θέμα.