Η Κύπρος σας χρειάζεται, είπε τη Δευτέρα η Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, σε συνάντησή της με εκπροσώπους του Κυπριακού Δικοινοτικού Συνασπισμού Γυναικών και άλλων ομάδων σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στην ειρηνευτική διαδικασία. Είπε ακόμη ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τους δύο ηγέτες να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε μελλοντική διαδικασία, θα έχει γυναίκες και άνδρες να συνεργάζονται εξίσου για την εξεύρεση βιώσιμης, διαρκούς λύσης στο Κυπριακό.

Η κ. ΝτιΚάρλο είχε συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας στη Λευκωσία με εκπροσώπους ομάδων γυναικών, όπου άκουσε τις απόψεις τους σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών, πώς να ακουστεί η φωνή τους γυναικών ελλείψει διαπραγματεύσεων, καθώς και πώς να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί ο ουσιαστικός ρόλος των γυναικών σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.

Στα αρχικά της σχόλια, η κ. ΝτιΚάρλο δήλωσε πως το μήνυμά της «είναι σαφές: η Κύπρος σας χρειάζεται όλες ως βασικούς εταίρους, συντελεστές και ηγέτες της κοινής γνώμης για να βοηθήσετε στη διαμόρφωση του μέλλοντος του νησιού».

«Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη περίοδο μη επίσημων διαπραγματεύσεων στην ιστορία του Κυπριακού», σημείωσε, προσθέτοντας «για να βρεθεί ένας αμοιβαία αποδεκτός τρόπος προς τα εμπρός, οι ηγέτες σας δεν χρειάζονται μόνο την υποστήριξή σας, αλλά και τις ιδέες σας και την ικανότητά σας να λέτε την αλήθεια στην εξουσία».

Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, σημείωσε, θα συμπληρωθούν 25 χρόνια από τότε που το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε το ψήφισμα 1325 (2000), «το οποίο αναγνώρισε –για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο– ότι η ηγεσία των γυναικών είναι θεμελιώδης για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης και ασφάλειας». Ωστόσο, συνέχισε, η ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στις επίσημες ειρηνευτικές διαδικασίες «παρέμεινε άπιαστη, με τους βασικούς παίκτες να καθυστερούν ή ακόμη και να αντιστέκονται στην υιοθέτηση προσεγγίσεων χωρίς αποκλεισμούς».

Σύμφωνα με την αξιωματούχο των ΗΕ, τα διαθέσιμα στοιχεία «δείχνουν ξεκάθαρα» ότι οι διαδικασίες πρόληψης συγκρούσεων, διαμεσολάβησης και οικοδόμησης ειρήνης που περιλαμβάνουν πλήρως, εξίσου και ουσιαστικά γυναίκες «είναι πολύ πιο πιθανό να οδηγήσουν σε συμφωνίες που απολαμβάνουν ευρείας εθνικής ιδιοκτησίας και υποστήριξης» αλλά και που είναι πιο ανθεκτικές.

«Η συμμετοχή των γυναικών αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΟΗΕ σε όλες τις προσπάθειές μας για την πρόληψη και την επίλυση συγκρούσεων, και την οικοδόμηση της ειρήνης – συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», είπε ακόμη.

Σημειώνοντας ότι, ενώ οι ηγέτες και οι διαπραγματευτές τους στην Κύπρο ήταν μέχρι στιγμής όλοι άνδρες, είπε ότι «οι γυναίκες ανέλαβαν όντως βασικούς ρόλους ως μέρος της επίσημης ειρηνευτικής διαδικασίας κατά τον τελευταίο γύρο ενεργών διαπραγματεύσεων».

Πρόσθεσε ότι μερικές από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην συνάντηση ήταν βασικά μέλη των ομάδων διαπραγμάτευσης, πολιτικοί σύμβουλοι, συντονίστριες, επικεφαλής και συμπροέδροι ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών και επικεφαλής διαπραγματεύσεων για κρίσιμα ουσιαστικά ζητήματα.

«Γνωρίζω επίσης ότι η συνεισφορά σας ήταν ουσιαστική και έχει τη δυνατότητα να εμπνεύσει άλλες γυναίκες και μελλοντικές γενιές και στις δύο πλευρές του νησιού», είπε η κ. ΝτιΚάρλο.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία μεταξύ του Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριου ηγέτη για ένα “Σχέδιο Δράσης για τη διασφάλιση της πλήρους ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών στη διαδικασία διευθέτησης/σε μια ενδεχόμενη διαδικασία διευθέτησης στην Κύπρο” το 2022 «ήταν ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός από αυτή την άποψη».

Αυτό που αναμένεται «είναι το κρίσιμο καθήκον της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης» και της προώθησης του έργου της Τεχνικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων, η οποία ανέπτυξε το Σχέδιο αυτό, σημείωσε.

Τα Ηνωμένα Έθνη, είπε, «θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τους δύο ηγέτες να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε μελλοντική διαδικασία, σύμφωνα με τη δική τους δέσμευση, θα έχει γυναίκες και άνδρες να συνεργάζονται εξίσου για την εξεύρεση βιώσιμης, διαρκούς λύσης στο Κυπριακό».

Σύμφωνα με την κ. ΝτιΚάρλο, η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία για να διευρυνθεί το εύρος και η δύναμη των φωνών των γυναικών και να σφυρηλατήσουν ένα ισχυρότερο, πιο συμπεριληπτικό και πιο βιώσιμο μέλλον.

Αντίθετες απόψεις στα κατεχόμενα για το Κυπριακό εν μέσω επαφών Ντι Κάρλο

Για "πονηρό πακέτο" των Ε/κ για τα οδοφράγματα έκανε λόγο στην τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" ο πρώην διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ που ενόψει των συναντήσεων της Αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, διερωτήθηκε μήπως οι Ε/κ «περιμένουν με τέτοια πονηρά πακέτα να γίνουμε όργανο σε ειρηνευτικές συνομιλίες;» 

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στις δηλώσεις του στην Κίπρις ο κ. Ερτούγ αναφερόμενος στην πολυμερή συνάντηση που αναμένεται να διεξαχθεί τον Μάρτιο, είπε ότι αυτή δεν πρέπει να συγχύζεται με τις επίσημες διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αρχίσουν μέχρι να διασφαλιστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς. 

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής του ιδρύματος Αρίφ Χασάν Ταχσίν και πρώην συνδικαλιστής, Σενέρ Ελτσίλ προειδοποίησε την τουρκοκυπριακή κοινότητα για τον «μεγάλο κίνδυνο» που την πλησιάζει ενόψει της διευρυμένης διάσκεψης.

Τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι σε δήλωσή του ανέφερε πως η Τουρκία ακολουθεί την πολιτική ότι «η μη λύση είναι λύση» και υποστήριξε ότι η πολυμερής συνάντηση θα διεξαχθεί γι’ αυτό τον σκοπό. 

Προειδοποίησε ότι στο τέλος της διαδικασίας οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απώλειας των δικαιωμάτων που κέρδισαν εντός της ΕΕ, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινότητας. 

«Δεν θα υπάρξει συνάντηση κορυφής με τη μορφή 5+1. Ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος θα βρίσκεται εκεί ως ο πέμπτος, δεν εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Είναι μεγάλο λάθος η αναγνώριση ενός εκλογικού αποτελέσματος κατά το οποίο ενεργοποιήθηκε η κάθε είδους στρατιωτική και μη στρατιωτική ηγεσία για να χάσει ο [Μουσταφά] Ακιντζί. Στο τραπέζι υπάρχει η Τουρκία. Και ο Τατάρ θα πάει ως υπάλληλός της», είπε.

«Θέλω να προειδοποιήσω την κοινότητα: Αυτή η διαδικασία είναι τόσο σοβαρή ώστε να μην αφεθεί στον Τατάρ», κατέληξε ο κ. Ελτσίλ.