Η ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 5 της κυπριακής ΑΟΖ δεν πέρασε απαρατήρητη από τον τουρκικό τύπο και τους απόστρατους Τούρκους αξιωματικούς, που εκμεταλλεύονται το βήμα των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ για να καταγγείλουν την Κύπρο και τους συμμάχους της.

Με καταγγελτικούς τίτλους, αρκετά τουρκικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τη Navtex ως «μονομερή ενέργεια» και «προκλητική κίνηση». Οι αναφορές περί «παραβίασης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων» και «απειλής για την τουρκική υφαλοκρηπίδα» κυριάρχησαν. Στον πυρήνα αυτής της ρητορικής βρίσκεται ο ισχυρισμός ότι το Οικόπεδο 5 ανήκει κατά το ήμισυ στην τουρκική ΑΟΖ και πως οι γεωτρήσεις «θα αντλήσουν υπογείως δικούς μας πόρους».

Ενδεικτικά, ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο απόστρατος αντιναύαρχος και γνωστός υπέρμαχος της «Γαλάζιας Πατρίδας», κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση «να στείλει το ναυτικό στην περιοχή και να ξεκινήσει άμεσα γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της ΤΔΒΚ, αποδεικνύοντας ότι δεν δέχεται τετελεσμένα».

Η Άγκυρα φάνηκε να διατηρεί χαμηλούς τόνους, με τον εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας να δηλώνει ότι η Navtex «βρίσκεται εκτός της περιοχής θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας», αν και πρόσθεσε ότι «Αξιολογούμε το ζήτημα σε όλες του τις διαστάσεις και καθορίζουμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν, όταν έρθει η ώρα».

Η δήλωση αυτή δεν ικανοποίησε την κεμαλική αντιπολίτευση. Ο τομεάρχης Ενέργειας του CHP, Ντενίζ Γιαβούζγιλμάζ, κατηγόρησε το ΑΚΡ για «σιγή ιχθύος».

«Περιμένουμε από το ΑΚΡ να εξηγήσει γιατί έχει μετατραπεί σε γάτα που έριξε το γάλα μπροστά στην αμερικανική Exxon και την Qatar Energy. Θα πρέπει άμεσα να εκδοθεί αντι-Navtex και να σταλούν τα πλοία μας στο Οικόπεδο 5».

Έκκληση για πιο ‘επιθετική’ αντίδραση

Οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν στην αντιπολίτευση. Μέσα ενημέρωσης με σκληρές εθνικιστικές θέσεις, όπως η Τουρκιγέ και η Τουργκιούν, ζήτησαν πιο δυναμική στάση. Σε δημοσίευμα της πρώτης αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία πρέπει να δώσει πλοίο γεωτρήσεων στην ΤΔΒΚ για να μην επιτρέψει τον σφετερισμό των δικαιωμάτων μας».

Αντίστοιχα, το Haber7 υποστήριξε ότι η δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας ερμηνεύεται ως «κόκκινη γραμμή» έναντι της κυπριακής Navtex.

Ενωμένοι στην εθνική γραμμή

Η υπόθεση της κυπριακής Navtex φέρνει στο προσκήνιο ένα γνώριμο μοτίβο στον τουρκικό δημόσιο λόγο: την ευθυγράμμιση διαφορετικών πολιτικών χώρων όταν τίθενται ζητήματα διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.