Η Yeni Düzen (16.01.25) γράφει ότι o γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακάνσοϊ δήλωσε ότι στην παρούσα φάση του Κυπριακού χρειάζεται να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, επειδή, όπως ανέφερε, θα ήταν προς όφελος όλων η επίτευξη λύσης αυτού του κρίσιμου προβλήματος. 

Σύμφωνα με ανασκόπηση του Τ/κ Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε  δηλώσεις του στο Ada TV στα κατεχόμενα, ο Ακάνσοϊ είπε επίσης ότι το CTP θα κατέλθει στις «προεδρικές εκλογές» με δικό του υποψήφιο, ο οποίος θα είναι «υποψήφιος όχι μόνο του CTP αλλά όλων των δημοκρατών και πατριωτικών δυνάμεων» και «ένα όνομα που θα αγκαλιάζει όλα τα τμήματα της κοινωνίας». 

Αναφερόμενος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ακάνσοϊ υπενθύμισε ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να εργαστούν για νέα σημεία διέλευσης και να συγκαλέσουν συνάντηση 5+1. 

Χαρακτηρίζοντας σημαντικό αυτό το βήμα, ο Ακάνσοϊ είπε: 

«Είχε δηλωθεί ότι η συνάντηση 5+1 θα ήταν άτυπη. Η εξουσία και η ευθύνη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ διαμορφώνεται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν φέρει καμία άλλη ευθύνη εκτός από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». 

Στη συνέχεια ανέφερε ότι δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης. 

Για  την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Ακάνσοϊ  δήλωσε ότι είναι σημαντικό για το CTP να να ξεκινήσει διάλογο με τον κ.  Χακάν Φιντάν και πρόσθεσε: 

«Καθώς εγκαθιδρύουμε διάλογο με όλες τις πλευρές, θα πρέπει επίσης να είμαστε σε επαφή με τις αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας, η οποία είναι πιο κοντά μας. Γνωρίζουμε ότι ο κ. Χακάν Φιντάν ακολουθεί μια ενεργητική πολιτική και δεν είναι δογματικός. Μπορούμε εύκολα να πούμε ότι είναι ένα πρόσωπο ανοιχτό σε ένα άνοιγμα στο Κυπριακό». 

Επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στην παρούσα φάση του Κυπριακού, ο Ακάνσοϊ είπε: «Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, διότι το Κυπριακό είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα, η λύση του οποίου θα ωφελήσει όλους».

«Η λύση του Κυπριακού πρέπει να βρεθεί λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο» 

Πρόσθεσε και τα εξής στις δηλώσεις του ο Ακάνσοϊ: 

«Σήμερα, αν υπάρχουν τρία μεγάλα περιφερειακά προβλήματα, είναι δυνατόν να αναφέρουμε το Κυπριακό μαζί με την Ουκρανία-Ρωσία και τη Μέση Ανατολή-Παλαιστίνη. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα σημαντικό σημείο όσον αφορά στο φυσικό αέριο. […] Χρειάζεται σταθερότητα στην περιοχή αυτή, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της Δύσης σε φυσικό αέριο. Στην Κύπρο, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, αυτό το στάτους κβο δεν μπορεί να διατηρηθεί άλλο. Θα σπάσει. Οι οικονομικές εξελίξεις πρέπει να διαβαστούν καλά σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε ο Ακάνσοϊ τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που μπορεί να αγνοηθεί από την Ευρώπη.

Χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την πολιτική που έθεσε επί τάπητος και ακολουθεί ο Ερσίν Τατάρ, ο Ακάνσοί είπε: 

«Ο μόνος τρόπος για να γίνουν οι Τουρκοκύπριοι μέρος του διεθνούς δικαίου είναι να ενεργήσουμε στη βάση του ΟΗΕ. Η πολιτική ισότητα είναι επίσης ένα θεμελιώδες ζήτημα για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα μοντέλο στη θέση που υπερασπίστηκε ο κ. Τατάρ. Υπάρχουν προηγούμενες συμφωνίες για το κυπριακό πρόβλημα. Οι λαϊκίστικοί λόγοι που στοχεύουν στην κοινή γνώμη πρέπει να εγκαταλειφθούν. Η προσέγγισή μας ως CTP, είναι ότι το έδαφος για λύση είναι ο ΟΗΕ. Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος απαιτεί ηγεσία. Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς αποφασιστικούς, ριψοκίνδυνους και θαρραλέους ανθρώπους που νοιάζονται για την κοινότητά τους». 

«Είναι σημαντικό να μην είμαστε η πλευρά που ανατρέπει το τραπέζι» 

Υποστηρίζοντας ότι ο Χακάν Φιντάν μπορεί να επιδείξει την απαραίτητη βούληση, ο Ακανσόι είπε: «Το γεγονός ότι δεν είναι δογματικός και ότι είναι υπέρ της λύσης αφού κάλεσε τον Χριστοδουλίδη σε θαρραλέα βήματα,  σημαίνει στην πραγματικότητα ‘είμαστε έτοιμοι, ελάτε’. Με τη σημερινή του προσέγγιση, ο κ. Τατάρ δεν δείχνει τη βούληση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του τουρκοκυπριακού λαού για λύση. Αυτή είναι η έκκλησή μας προς τον κ. Τατάρ: Πρέπει να συζητήσουμε λεπτομερώς αυτή τη διαδικασία μαζί με τα πολιτικά κόμματα στο κοινοβούλιο. Είναι σημαντικό να μην είμαστε η πλευρά που ανατρέπει το τραπέζι. Η συνάντηση 5+1 είναι μια κρίσιμη συνάντηση».