Στην Ελβετία στα μέσα Μαρτίου, θα γίνει η ανεπίσημη διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό, είπε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα.
«Αυτή η συνάντηση θα φιλοξενηθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ και θα συμμετάσχουν οι δύο ηγέτες, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας ως μητέρες πατρίδες και, σε χαμηλότερο βαθμό, εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου. Λεπτομέρειες σχετικά με αυτή τη συνάντηση θα διευκρινιστούν και θα ανακοινωθούν με την κάθοδο της Αναπληρώτριας ΓΓ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο που θα έρθει σύντομα στο νησί», είπε ο Ε. Τατάρ, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό γεγονός».
«Ίνσαλαχ» την επόμενη περίοδο θα καταλήξουν στο θέμα των οδοφραγμάτων, δήλωσε, επίσης, ο Ερσίν Ταταρ, καλώντας στις 21 Ιανουαρίου τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να συζητήσουν εποικοδομητικά το θέμα αυτό. Επανέλαβε ότι η τ/κ πλευρά θέλει άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά, καθώς και την αντίθεσή του στην ε/κ πρόταση για τράνζιτ διελεύσεις σε Πυρόϊ και Κόκκινα.
Ο κ. Τατάρ διάβαζε αρχικά από γραπτό κείμενο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, μετά το τέλος της δίωρης συνάντησής τους στα κατεχόμενα. Είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και μετά διευρυμένη, με συμμετοχή αντιπροσωπειών.
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι υπάρχουν δυσκολίες στις διελεύσεις, τις οποίες η ε/κ πλευρά γνωρίζει. «Από εδώ, θα ήθελα να κάνω έκκληση στον Ε/κ ηγέτη κ. Χριστοδουλίδη: Ας συναντηθούμε στις 21 Ιανουαρίου και ας συζητήσουμε το θέμα του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης με εποικοδομητικό τρόπο», είπε.
Ενα δεύτερο σημείο διέλευσης στη Λευκωσία είναι απαραίτητο, είπε, προσθέτοντας πως ένα οδόφραγμα στη Μια Μηλιά είναι απαίτηση όλων, «συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών μας οργανώσεων και του αρμόδιου δήμου, τόσο για εμπορικές δραστηριότητες όσο και για κανονική διέλευση. Αν θέλετε κάτι σε αντίκρισμα, η έκκλησή μου προς τον Ε/κ ηγέτη είναι να προτείνει μια πύλη (οδόφραγμα). Αν υπάρχει αντίκρισμα για τη Μια Μηλιά, προτείνετε μια πύλη κι ας το συζητήσουμε στην συνάντηση. Το άνοιγμα πύλης στη Μια Μηλιά είναι σημαντικό για το εμπόριο και την ανάπτυξη κάθε είδους σχέσεων».
Επαναλαμβάνοντας τα περί επιβεβαίωσης της «κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» των Τ/κ, ανέφερε ότι μέχρι να βρεθεί μια τελική λύση στο νησί, μπορεί να υπάρξει μια «συνεργασία των δύο κρατών».
Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι όπως έγραψε και η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Ανχελα Ολγκίν Γκουεγιάρ στην έκθεσή της, «η ομοσπονδία, η οποία πέθανε με το Όχι των Ε/κ το 2004 και κηδεύτηκε μετά στη σύνοδο κορυφή του Κραν Μοντάνα το 2017, δεν είναι πλέον ένα μοντέλο λύσης αποδεκτό και από τα δύο μέρη».
Πενταμερής
Ο Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός την ανεπίσημη διευρυμένη συνάντηση που θα γίνει στα μέσα Μαρτίου στην Ελβετία, όπως είπε.
«Αυτή η συνάντηση θα φιλοξενηθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ και θα συμμετάσχουν οι δύο ηγέτες, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας ως μητέρες πατρίδες και, σε χαμηλότερο βαθμό, εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου. Λεπτομέρειες σχετικά με αυτή τη συνάντηση θα διευκρινιστούν και θα ανακοινωθούν με την κάθοδο της Αναπληρώτριας ΓΓ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο που θα έρθει σύντομα στο νησί», ανέφερε.
Η διευρυμένη άτυπη συνάντηση έχει μεγάλη σημασία, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης. «Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για το μέλλον του νησιού. Θα πάμε σε αυτή τη συνάντηση για να μιλήσουμε για το πώς μπορούν να ρυθμιστούν οι σχέσεις των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των τομέων συνεργασίας, καθώς και πώς οι κρίσεις που μπορεί να προκύψουν μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά, στο πλαίσιο διαβούλευσης και διαλόγου, με πρακτική και πραγματιστική κατανόηση».
Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, θεωρεί ότι πρέπει να αφεθούν στην άκρη οι αυταπάτες και θα συνεχίσει να εξηγεί ότι με μια πολιτική του «τα βάζω κάτω απ’ το χαλί» δεν θα φτάσουμε πουθενά.
Υποστήριξε ότι μετά την εισβολή επικρατεί ειρήνη και γαλήνη εδώ και 50 χρόνια και πως οι Τ/κ εδώ και 41 χρόνια έχουν το δικό τους «κράτος» με «ασφάλεια και ηρεμία».
Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα βήματά μας στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που έχουμε καθορίσει, έχοντας επίγνωση ότι ο διάλογος έχει νόημα όταν περνά από τα λόγια στη δράση, πρόσθεσε υποστηρίζοντας ότι «το κράτος της τδβκ είναι η εγγύηση της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας σε αυτή την περιοχή».
Η μεγαλύτερη επιθυμία του, πρόσθεσε, είναι όπως «η μητέρα πατρίδα Τουρκία» και το ψευδοκράτος να συνεχίσουν να συνεργάζονται με ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.
Ο ρόλος της Τουρκίας, είπε ως παγκόσμιου παράγοντα, έχει αυξήσει το στάτους του ψευδοκράτους και «κανείς δεν μπορεί πλέον να εγκαταλείψει το κράτος της τδβκ, το οποίο θα πρέπει να είναι μέρος μιας συμφωνίας στο μέλλον».
Στην παρατήρηση δημοσιογράφου προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ ότι μπορεί να μιλά για λύση «δύο κρατών», αλλά πώς κρίνει την προσέγγιση σε αυτή τη θέση των συνομιλητών του κι αν είναι αισιόδοξος, ο Χακάν Φιντάν απάντησε ότι είναι αισιόδοξος. Επειδή, είπε, σε αντίθεση με προβλήματα σε άλλες περιοχές στις διεθνείς σχέσεις, «εμείς δεν στοχεύουμε να αλλάξουμε μια υπάρχουσα πραγματικότητα στο πεδίο με τις προτάσεις που κάνουμε».
Η πρότασή τους, συνέχισε, αφορά την καταγραφή της πραγματικότητας στο πεδίο. «Άρα, όταν η Κύπρος καταλήξει σε λύση δύο κρατών, σε τι θα διαφέρει από την τρέχουσα κατάσταση; Τα σύνορα είναι ίδια, οι άνθρωποι μένουν στο ίδιο μέρος. Η καθημερινότητα θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο το επόμενο πρωί. Επιπλέον, θα ανοίξουμε το δρόμο για μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη ευημερία στο νησί. Πιστεύω ότι αν εξηγήσουμε καλά αυτό το θέμα και αναπτύξουμε εποικοδομητικές σχέσεις, η διεθνής κοινότητα, η ε/κ πλευρά, η πολιτική και ο λαός της Ελλάδας θα συνηθίσουν σε αυτήν την ιδέα».
Ακόμη και πριν από μια τελική λύση, είπε, πιστεύει ότι οι δύο πλευρές μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιήσουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος. «Υπάρχουν βήματα που μπορούν να κάνουν δύο πολιτισμένες κοινωνίες, που σχετίζονται με την ενέργεια και την οικονομία, ενώνοντας τον βορρά και τον νότο».
Προβάλλοντας ισχυρισμούς για «περιθωριοποίηση, καταπίεση, προσπάθειες επιβολής της διεθνούς απομόνωσης σε όλες τις μορφές της» στην τ/κ πλευρά, συλλήψεις επιχειρηματιών κι άλλα προβλήματα σε εμπόριο και «πανεπιστήμια», ο κ. Φιντάν είπε ότι οι ηγέτες με πρωτοβουλία θα πρέπει να δουν τη μεγαλύτερη εικόνα και να επικεντρωθούν στο πώς μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερη ευημερία και ειρήνη στο νησί. «Υπάρχουν άνθρωποι που είναι οραματιστές και γενναίοι για να το σκεφτούν και να το προχωρήσουν; Θα περιμένουμε και θα δούμε», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ