Η λύση δύο κρατών στην Κύπρο μοιάζει πλέον να είναι το μόνο αφήγημα που στηρίζει η Άγκυρα. Με επίκεντρο την "πραγματικότητα επί του πεδίου", ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, από τα Κατεχόμενα επιχείρηση να δώσει νέα πνοή σε μια απορριπτέα από την ελληνική πλευρά πρόταση
«Η πραγματικότητα των 50 ετών απαιτεί αλλαγή»
Σε κοινή δήλωση με τον Τ/Κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, από την κατεχόμενη Λευκωσία, ο Χακάν Φιντάν ξεκαθάρισε ότι το παλιό status quo δεν μπορεί να αποτελέσει βάση λύσης.
"Δεν μπορεί να παραχθεί λύση στο νησί με το status quo πριν από 50 χρόνια", τόνισε ο Φιντάν. "Δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από τη λύση δύο κρατών".
Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε πως πολιτικές, όπως η διεθνής απομόνωση της ΤΔΒΚ, δεν μπορούν να αποτρέψουν αυτό που χαρακτήρισε "ιστορικό ταξίδι".
Διαβάστε ακόμη: Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη Φιντάν στα κατεχόμενα
Νομιμοποίηση της διχοτόμησης
Ο Φιντάν υπογράμμισε τη διχοτομική πραγματικότητα που έχει επικρατήσει στο νησί τις τελευταίες δεκαετίες.
"Τα τελευταία 50 χρόνια, μια πραγματικότητα έχει αναδυθεί στο νησί. Επέτρεψε σε δύο ξεχωριστές κοινότητες στην Κύπρο να φτάσουν στο σήμερα κυβερνώντας τους εαυτούς τους ξεχωριστά η μία από την άλλη, σε δύο ξεχωριστά τμήματα. Αυτή η πραγματικότητα πρέπει τώρα να νομιμοποιηθεί και η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει με τη λύση των δύο κρατών.Όλοι βλέπουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την καταγραφή της τουρκικής παρουσίας στο νησί στη λύση των δύο κρατών", ανέφερε.
Κάλεσε, μάλιστα, τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει αυτό το σενάριο, ενώ απευθύνθηκε και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ζητώντας θάρρος:
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να πάρει θέση για το θέμα αυτό και να στηρίξει το θέμα αυτό. Θα ήθελα να απευθύνω το κύριο κάλεσμά μου προς τους πολίτες και την πολιτική ηγεσία στο ελληνοκυπριακό τμήμα της Κύπρου. Τους καλώ να είναι γενναίοι σε αυτό το θέμα».
Ο Φιντάν εξέφρασε αισιοδοξία για τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, επισημαίνοντας τη θετική ατμόσφαιρα που αναπτύσσεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
"Θα μπορούσε η θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να βρει απήχηση στο νησί και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Ας οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος υπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει τη λύση των δύο κρατών ως μια φυσική εξέλιξη.
"Είμαι αισιόδοξος για λύση των δύο κρατών. Όλες οι ειρηνευτικές συμφωνίες μέχρι στιγμής έχουν αλλάξει την πραγματικότητα επί τόπου. Η δουλειά μας είναι να καταγράψουμε την πραγματικότητα στο έδαφος".
Συμπλήρωσε ότι η καθημερινή ζωή δεν θα αλλάξει για τους Κυπρίους με αυτή τη λύση:
«Όταν η Κύπρος φτάσει σε λύση δύο κρατών, πώς θα διαφέρει από το τώρα; Τα σύνορα θα είναι τα ίδια, η καθημερινή ζωή θα συνεχίσει να είναι η ίδια. Πιστεύω ότι αν εξηγήσουμε καλά αυτό το θέμα, η Ελλάδα, η διεθνής κοινότητα και η ελληνοκυπριακή κοινότητα θα συνηθίσουν σε αυτή την ιδέα».
Ολοκληρώνοντας ο Φιντάν τόνισε ότι οι πολιτικές αποκλεισμού δεν μπορούν να σταματήσουν τη φιλοδοξία της ΤΔΒΚ.
"Πολιτικές όπως η περιθωριοποίηση και η διεθνής απομόνωση δεν μπορούν να αποτρέψουν το ιστορικό ταξίδι της ΤΔΒΚ", δήλωσε, δίνοντας το στίγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία παραμένει αμετακίνητη από τη διχοτόμηση και με το βλέμμα στραμμένο στη διεθνή νομιμοποίηση.