Ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε μήνυμα για το νέο έτος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό ενώ αναφέρθηκε και στις οικονομικές προκλήσεις. Μίλησε για διευρυμένη άτυπη συνάντηση στην Ελβετία τον Μάρτιο, στην οποία, όπως είπε, θα συμμετέχουν οι δύο πλευρές, οι «μητέρες πατρίδες» (Ελλάδα και Τουρκία), ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και εκπρόσωπος της Βρετανίας.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της «Κίμπρις», ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα υπέβαλε την πρόταση για άμεσο εμπόριο, άμεσες πτήσεις και άμεση επαφή (3D), επιδιώκοντας την "επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και της ισότιμης διεθνούς θέσης" της.
Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, οι οποίες, όπως ανέφερε, κατέδειξαν την απουσία κοινού εδάφους για την έναρξη νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνέχισε να υποστηρίζει την ομοσπονδιακή λύση, ενώ ο ίδιος υποστήριξε την ανάγκη "αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας" της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Προσπάθειες για άνοιγμα νέων διελεύσεων
Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στις συζητήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την ε/κ πλευρά, και στο θέμα του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης, ιδίως στη Μια Μηλιά, όπως ανέφερε.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επανεξετάσει την πρότασή του, επιδιώκοντας πιο ουσιαστική συνεργασία.
Ο κ. Τατάρ υπογράμμισε ότι το άνοιγμα οδοφραγμάτων θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων και στην ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δυο πλευρών
Διευρυμένη Άτυπη Συνάντηση στην Ελβετία
Ο κ. Τατάρ μίλησε ακόμη πως για διευρυμένη άτυπη συνάντηση στην Ελβετία τον Μάρτιο, στην οποία, όπως είπε, θα συμμετέχουν οι δύο πλευρές, οι «μητέρες πατρίδες» (Ελλάδα και Τουρκία), ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και εκπρόσωπος της Βρετανίας.
Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει μια ευκαιρία για συζήτηση των επόμενων βημάτων για το μέλλον του νησιού, καθώς και για την "προώθηση αμοιβαίων συνεργασιών.
Προκλήσεις στην οικονομία και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων
Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα, εδώ και δεκαετίες, βρίσκεται αντιμέτωπη με "την απομόνωση και τον αποκλεισμό" από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της ομοσπονδίας έχουν αποτύχει, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ένα "νέο πλαίσιο που θα βασίζεται στις πραγματικότητες".
Ο κ. Τατάρ κατηγόρησε επίσης την ελληνοκυπριακή πλευρά για αύξηση των εξοπλιστικών της δραστηριοτήτων, δηλώνοντας ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα, με τη στήριξη της Τουρκίας, λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της.
Κατήγγειλε, εξάλλου, την ελληνοκυπριακή πλευρά για εχθρική στάση απέναντι στην οικονομία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με αναφορές σε συλλήψεις στον τομέα των ακινήτων και παρεμπόδιση του τουρισμού και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο κ. Τατάρ επεσήμανε την ανάγκη για ανάπτυξη και βελτίωση σε διάφορους τομείς στα κατεχόμενα, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, οι μεταφορές, η ενέργεια, η γεωργία, ο τουρισμός και η τεχνολογία.