Η δημοσιογραφία δεν είναι ποινικό αδίκημα κι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο οι ελευθερίες του Τύπου, της έκφρασης και της σκέψης, αλλά το ν’ ακούγονται οι φωνές της επανένωσης της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Τ/κ δημοσιογράφος, Αλί Κισμίρ, που ως υπήκοος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε πως αναμένει την αντίδραση της σε αυτούς τους περιορισμούς. Δεν πρόκειται, είπε, να ζητήσει συγνώμη γιατί η δημοσιογραφία δεν είναι αδίκημα.

Η «ακροαματική διαδικασία» στο «επαρχιακό δικαστήριο» Λευκωσίας συνεχίστηκε σήμερα με την κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας Οζ Καρακαρτάλ, ενός Τούρκου ακαδημαϊκού που ερμήνευσε τις αναφορές στο άρθρο του Κισμίρ με τίτλο «Λευκός Οίκος», που γράφτηκε και δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και γι’ αυτό αντιμετωπίζει την κατηγορία της «προσβολής και δυσφήμισης της ηθικής υπόστασης και προσωπικότητας των δυνάμεων ασφαλείας» (του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα).

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ πριν από την έναρξη της σημερινής διαδικασίας στο «επαρχιακό δικαστήριο» ο Αλί Κισμίρ ανέφερε ότι «από την πατρίδα μου την Κυπριακή Δημοκρατία ζητώ να αντιδράσει με τον πιο έντονο τρόπο στην προσπάθεια περιορισμού των ελευθεριών του Τύπου, της έκφρασης και της σκέψης και να στηρίξει την ελευθερία ενός υπηκόου της. Δεν είναι μόνο από τις υπηρεσίες της χώρας της οποίας είμαι υπήκοος, αλλά από τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα που θα ήθελα να επωφεληθώ».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, «θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη στήριξη την Ενωση Συντακτών Κύπρου και τους εκπροσώπους άλλων ε/κ οργανώσεων», λέγοντας πως περιμένει αλληλεγγύη από το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον απλό κόσμο.

Από την άποψη της ελευθερίας του Τύπου, της έκφρασης και της σκέψης αυτή η υπόθεση είναι λυπητερή όχι μόνο για τον «βορρά της Κύπρου», αλλά για ολόκληρη την Κύπρο, δήλωσε υποστηρίζοντας ότι διώκεται γιατί στήριζε τότε την πολιτική Ακιντζί που ήταν στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας και είναι υπέρ της επανένωσης της Κύπρου.

Ο Κισμίρ δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας δημοσιογράφος διώκεται με κατηγορίες που επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια για ένα άρθρο του, σημειώνοντας ότι η διαδικασία διεξάγεται τώρα στο «επαρχιακό δικαστήριο» το οποίο είτε θα τον αθωώσει είτε θα παραπέμψει την υπόθεση στο «κακουργιοδικείο», όπου υπάρχει πιθανότητα να τεθεί υπό κράτηση για όσο θα διαρκέσει η «δίκη».

Ερωτηθείς πώς αισθάνεται, απάντησε πως αισθάνεται άσχημα, εξηγώντας ότι μπορεί τώρα να ζητείται ποινή φυλάκισης γι’ αυτόν, αλλά αύριο μπορεί να γίνει προσπάθεια φίμωσης των φωνών που θέλουν λύση και επανένωση της Κύπρου, κάτι που θα επιτρέψει στις φωνές που θέλουν λύση δύο κρατών να ακουστούν περισσότερο. Ο Αλί Κισμίρ ανέφερε ότι πιστεύει πως μια αθωωτική απόφαση δεν θα στηρίξει μόνο τις ελευθερίες που διακυβεύονται αλλά την επανένωση της Κύπρου, με την έννοια της μιας ενιαίας πατρίδας, ενός λαού. Μια καταδικαστική απόφαση, συνέχισε, θα οδηγήσει στη φίμωση των φωνών που στηρίζουν αυτή την επιλογή και θα επιτρέψει στην άποψη των δύο κρατών να υψώσει την φωνή της και η κυριαρχία της Τουρκίας εδώ θα ριζώσει περισσότερο, θα γίνουν πιο γρήγορα βήματα για να μετατραπεί ο βορράς της Κύπρου σε μια «μικρή Τουρκία». «Κι αυτό δεν είναι κάτι που θα επηρεάσει μόνο τον βορρά της Κύπρου, αλλά και τον νότο, την Κυπριακή Δημοκρατία. Γι αυτό πρέπει όλοι μαζί να το πολεμήσουμε αυτό», δήλωσε

Στην ερώτηση εάν η ελευθερία έκφρασης βρίσκεται σε κίνδυνο, ο Τ/κ δημοσιογράφος είπε ότι εδώ και χρόνια βρίσκεται σε κίνδυνο. «Το γράφαμε, το λέγαμε, δυστυχώς αργήσαμε να δούμε αυτόν κίνδυνο. Τώρα όμως όλες οι οργανώσεις έχουν ενωθεί ενάντια σε αυτή την υπόθεση». Έκανε ειδική μνεία και ευχαρίστησε επίσης τις ξένες Πρεσβείες στην Κυπριακή Δημοκρατία, που εξέδωσαν μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης του ίδιου και των ελευθεριών.

Σημείωσε επίσης ότι την υπόθεση ανακοίνωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι παρακολουθεί, ενώ υπενθύμισε την επιστολή που ο Νίκος Χριστοδουλίδης ως Υπουργός Εξωτερικών είχε αποστείλει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς όταν πρωτοάρχισε η «δικαστική διαδικασία» εναντίον του. «Ξέρω ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρακολουθεί αυτή την υπόθεση, ανέφερε και είπε ότι παλιότερα είχαν συζητήσει το θέμα. «Πιστεύω ότι (ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης) δεν θα μείνει σιωπηλός εάν χρειαστεί απέναντι σε αυτούς τους περιορισμούς που προσπαθούν να επιβληθούν στους δικούς του υπηκόους».

Ερωτηθείς αν σκέφτεται να ζητήσει συγνώμη, ήταν κατηγορηματικός. «Σε καμία περίπτωση! Εγώ δεν διέπραξα κανένα αδίκημα. Εάν η δημοσιογραφία είναι αδίκημα τότε είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω την ποινή. Όμως η δημοσιογραφία δεν είναι αδίκημα. Γι’ αυτό ούτε και σκέφτομαι να ζητήσω συγνώμη», δήλωσε.

Τόσο εντός όσο και εκτός της αίθουσας του «επαρχιακού δικαστηρίου» Λευκωσίας βρέθηκε και σήμερα πλήθος κόσμου, οι ηγεσίες πολλών τ/κ συνδικάτων και οργανώσεων, «βουλευτές» του ΡΤΚ, ο «δήμαρχος» κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί, Τ/κ προοδευτικοί ακαδημαϊκοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αντιπροσωπεία της ΕΣΚ και πολλοί άλλοι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες με μήνυμά της στην πλατφόρμα Χ, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, αλλά και σε κοινή τους δήλωση οι Πρέσβεις του ΗΒ, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας και της Ελβετίας εξέφρασαν στήριξη και αλληλεγγύη στον Αλί Κισμίρ και υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης.

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό κι εξελίξεις στην περιοχή συζήτησαν Στεφάνου - Ταλάτ