Για την προοπτική ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ μίλησε στην Εκπομπή του Σίγμα Πρωτοσέλιδο ο πρώην Διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος χαρακτήρισε «άκαιρη» την όποια συζήτηση.

Ακόμα και αν  αποφασιζόταν επίσημα η υποβολή ένταξης στο ΝΑΤΟ, έχω την εντύπωση ότι μεγάλη πλειοψηφία δεν το επιθυμεί, είπε

«Ιστορικά δε νοείται αυτή τη στιγμή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και αυτές οι συζητήσεις είναι ανιστόρητες. Το 1959 , στο πλαίσιο των συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου, Ελλάδα και Τουρκία είχαν κάνει   μια συμφωνία κυρίων που προέβλεπε ότι θα υποστηρίξουν ένταξη της ΚΔ στο ΝΑΤΟ. Με την ανεξαρτησία ο Μακάριος με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ έθεσε το θέμα και η αντίδραση του Κένεντυ ήταν πως δεν χρειάζεται. Δεν ήθελα να μας βάλουν στο ΝΑΤΟ γιατί δε θεωρούσαν πως η περιοχή ήταν καλυμμένη από Ελλάδα-Τουρκία»

»Όταν τη δεκαετία του 90 σκεφτήκαμε την ένταξη για στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη όταν είχε υπογράψει συμφωνία και η Ρωσία  για ένταξη στον Οργανισμό και τα πράγματα οδηγούνταν σε μια νέα προσέγγιση των αμυντικών συνεργασιών. Εγώ είχα ετοιμάσει και το σχέδιο επιστολής ένταξης αλλά ο Κληρίδης αποφάσισε να μην προχωρήσει γιατί είχε κάνει μια διασύνδεση σε αυτές τις εξελίξεις και το Κυπριακό», είπε.  

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως στο πέρασμα του χρόνου τα πράγματα για το ρόλο του ΝΑΤΟ εξελίχθηκαν διαφορετικά και ανέλαβε αποστολές πέρανα από τη σφαίρα επιρροής του. «Φτάσαμε σε μια κατάσταση που δεν έχει να κάνει με αυτό που ήταν παλιά το ΝΑΤΟ. Εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, τη σχέση με το Κυπριακό και το βέτο της Τουρκίας όχι μόνο για το ΝΑΤΟ αλλά και τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», πρόσθεσε.

«Εγώ  δεν πιστεύω σε στρατιωτικούς συνασπισμούς που έρχονται να υπηρετήσουν ένα πολιτικοστρατιωτικό και βιομηχανικό κατεστημένο […]. Για εμένα, μόνο αν η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί τη διευθέτηση που θα αντιμετωπίσουμε την πτυχή της ασφάλειας του τόπου και να μην υπάρχουν ενστάσεις, τότε το συζητούμε. Μόνο αν είναι το αντίτιμο να για λύσουμε το Κυπριακό», επεσήμανε ο κ. Μαυρογιάννης.  

Στο ίδιο πλαίσιο είπε πως δεν νοείται να συνυπάρξουμε με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ χωρίς να υπάρξει λύση του Κυπριακού. «Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ΚΔ και δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Είμαστε διαφορετική περίπτωση από την Σουηδία και την Φιλανδία. Εκεί ήταν ενστάσεις όπου η Τουρκία ζητούσε ανταλλάγματα όπως και πήρε», τόνισε.   

Για το Κυπριακό, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως μια διευρυμένη διάσκεψη, έστω διαδικαστικού χαρακτήρα, που θα εξεταστεί  αν θα μπορούμε να πάμε σε ουσιαστική διαπραγμάτευση θα ήταν κάτι το θετικό.

«Υπάρχουν κάποιοι λόγοι αισιοδοξίας και κάποιοι ανησυχίας. Οι λόγοι αισιοδοξίας είναι πως η Τουρκία δεν θέλει να χρεώνεται την παντελή έλλειψη κινητικότητας στο Κυπριακό και εμφανίζεται λίγο πιο δεκτική στο να υπάρχει κάτι διαδικαστικό. Έχουμε επίσης  μια προσπάθεια της Τουρκία να εντάξει το Κυπριακό στον ελληνοτουρκικό διάλογο στο πλαίσιο μιας πακετοποίησης των πάντων. Αυτό της επιτρέπει να καταργήσει την φωνή της Κύπρου και να χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημά της Κύπρο για να πάρει ανταλλάγματα στα ελληνοτουρκικά.  Αυτό το μεγάλο παζάρι είναι ο τρόπος που σκέφτονται οι Τούρκοι», είπε  μεταξύ άλλων.