Τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ζήτησε την Παρασκευή η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, από τον νέο Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Michael Tatham, ο οποίος από την πλευρά του επαναβεβαίωσε τη σταθερή στήριξη της χώρας του για εξεύρεση λύσης εντός του πλαισίου του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε συνάντηση που είχαν η Πρόεδρος της Βουλής και ο Ύπατος Αρμοστής του ΗΒ, σημειώθηκαν οι στενοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου και οι προοπτικές για περαιτέρω ενδυνάμωση της εξαίρετης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας, με ιδιαίτερη έμφαση στη διακοινοβουλευτική συνεργασία.

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε συναφώς τις αυξημένες ανταλλαγές μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, με κορυφαίο γεγονός την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων στην Κύπρο και την ανταποδοτική της επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έγινε, επίσης, αναφορά στη σημαντική δραστηριότητα που αναπτύσσει η Διακομματική Ομάδα για την Κύπρο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Αναφερόμενη στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, προς επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

"Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε την αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση 'δύο κρατών', καθότι αυτό θα ισοδυναμούσε με νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, αλλά ούτε και οποιαδήποτε ενέργεια σκοπεί στην αναγνώριση της παράνομης οντότητας των κατεχομένων", τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στη Νεκρή Ζώνη υπονομεύουν τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης και επανένωση της Κύπρου προς όφελος όλων των Κυπρίων, αλλά και της περιοχής ευρύτερα.

Η κ. Δημητρίου κάλεσε, τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου του ρόλου του, ως εγγυήτριας δύναμης και μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με το Κυπριακό, να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη, στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής επαναβεβαίωσε τη σταθερή στήριξη της χώρας του για εξεύρεση λύσης εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά τη μη αναγνώριση της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Διαβεβαίωσε δε την Πρόεδρο της Βουλής ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια χώρα και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο και να εργάζεται με στόχο την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της Κύπρου και του λαού της.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Tatham σημείωσε τον ιδιαίτερο ρόλο της Κύπρου, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και των πολύ καλών σχέσεων που διατηρεί με τις χώρες της περιοχής. Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του για τη συνεργασία της χώρας του με την Κύπρο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» για τη μεταφορά μέσω θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την εκτίμηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διευκόλυνση που παρείχε η Κύπρος στην απομάκρυνση υπηκόων διαφόρων χωρών από την εμπόλεμη ζώνη.