Εκδήλωση μνήμης για τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πρέβεζας και η Μητρόπολη, εχθές το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των αγωνιστών, των πεσόντων και των αγνοουμένων της εισβολής του Αττίλα.

Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν, ο Πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσωπειών της Κύπρου Γιαννάκης Ομήρου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αντώνης Κλάψης.

 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος.

Χαιρέτησε επίσης ο Νεόφυτος Κωνσταντίνου εκπρόσωπος της Κυπριακής Πρεσβείας ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα γεγονότα του 1974.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος, αφού ευχαρίστησε τους καλεσμένους αλλά και όλους όσους παραβρέθηκαν αναφερόμενος στην συγκεκριμένη εκδήλωση είπε:

«Είναι όμως κάποιες φορές που το συναίσθημα και η ψυχική φόρτωση είναι τόσο έντονη όπου η ευθύνη καθήκοντος αλλά και η τιμή σε κυριεύουν.

Στέκεσαι με δέος στο μεγαλείο της στιγμής όπου με σεμνότητα και με συγκίνηση προσπαθείς να ξεπεράσεις το τρακ αντλώντας δύναμη από την ιερότητα του σκοπού…».

Ο κ. Γεωργάκος είπε ακόμα πως με την εκδήλωση αυτή «τιμάμε και επαναφέρουμε στη μνήμη μας τις θυσίες του Κυπριακού Ελληνισμού καθώς και των όσων Ελλαδιτών της ΕΛΔΥΚ έδωσαν την άνιση μάχη μετά την τουρκική εισβολή σε συνέχεια ενός πραξικοπήματος υπό τη σκιά μίας επίορκης χούντας».

«Πρέπει να πάμε μπροστά συνοδοιπόροι με πυξίδα διαφυγής τα όσα μας κράτησαν πίσω ώστε τα λάθη ως διδάγματα να μην επαναλαμβάνονται» πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης τους στίχους ενός 17 χρόνου ήρωα, του Ευαγόρα Παληκαρίδη, που πριν την εκτέλεση άφησε εκεί που το πνεύμα υψώνει τις ψυχές, στο σχολείο του για τους συμμαθητές του, τόνισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας.

«Γειά σας παλιοί συμμαθηταί. Τα τελευταία λόγια τα γράφω σήμερα για σας. Κι όποιος θελήσει για να βρει ένα χαμένο αδελφό, ένα παλιό του φίλο, ας πάρει μιαν ανηφοριά ας πάρει μονοπάτια να βρει τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά. Με την ελευθερία μαζί, μπορεί να βρει και μένα. Αν ζω, θα με βρει εκεί».

Και συνέχισε με τα τα λόγια του Ελλαδίτη Μακεδόνα στην καταγωγή Λοχαγού Νικόλαου Κατούντα, Διοικητή του 31ου Λόχου Καταδρομέων που πέρασε στο πάνθεον των ηρώων ως ο «Λεωνίδας της Κερύνειας» στην προτροπή που είχε στον Άγιο Γεώργιο της Κερύνειας ότι ήταν καλύτερα να φύγουν γιατί οι Τούρκοι είναι πάρα πολλοί, απάντησε εκνευρισμένα: “Δε σας ρώτησα πόσοι είναι αλλά πού είναι οι Τούρκοι!”

Και κατέληξε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πρέβεζας:

«Ας μην ξεχάσουμε ποτέ λοιπόν και ας ανταμώσουμε αδέρφια μας στην ανηφόρα μαζί και στα σκαλοπάτια που οδηγούν στη λευτεριά της Κύπρου και της δικαίωσης των ψυχών των αδικοχαμένων, των ψυχών των αγνοούμενων που μάνες δεν αποχαιρέτησαν.

Να σταθούμε Κύπριοι και Ελλαδίτες όρθιοι και υπερήφανοι στο καθήκον του ελληνισμού και της πίστης βγαλμένο από τα κόκκαλα τα ιερά των πεσόντων στη μάχη και εκτελεσθέντων στη βάρβαρη εισβολή. Είτε εκείνων που δεν βρέθηκαν ποτέ, είτε εκείνων που θάφτηκαν στη γη τη μαρτυρική αλλά και στη μητρική πίσω από τη γραμμή αλλά και όλων αυτών που μετά από δεκαετίας επέστρεψαν στα πατρικά τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Οι ψυχές όμως είναι όλες εκεί, ελεύθερες στην αγκαλιά του Κυρίου μα δυστυχώς παράνομα κατεχόμενες και μαρτυρικές στο αιματοβαμμένο μάρμαρο της ιστορίας της Μεγαλονήσου της καρδιάς του οικουμενικού ελληνισμού και της σύγχρονης Ιφιγένειας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Δεν ξεχνώ, ενωνόμαστε, επιμένουμε και αγωνιζόμαστε!»

Μίλησαν ο Γιαννάκης Ομήρου τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος αναφέρθηκε στην Κυπριακή τραγωδία.

Επίσης για τα γεγονότα του 1974 μίλησε ο Αντώνης Κλάψης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Στην εκδήλωση παραβρεθηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πάφου ως εκπρόσωποι του Δικτύου Πάφου οι δημοτικοί Σύμβουλοι Μιχάλης Χατζημιτσής και Ευκλείδης Αμβροσιάδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας Δήμητρα Αηδώνη, οι Αντιδήμαρχοι Λεωνίδας Αργυρός, Σπύρος Βρυώνης, Γιώργος Κοκκίνης, ο Γ.Γ. Δήμου Πρέβεζας Γιάννης Βέργος, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και απλοί πολίτες.

Τιμήθηκαν επίσης Πρεβεζάνοι ήρωες που πολέμησαν στην Κύπρο. Ο Ευάγγελος Κατσάνος που έχασε τη ζωή του ο Φώτης Πασσάς και ο Χρήστος Καϊάφας που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή. Τις τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν συγγενείς τους. Παραβρέθηκε ο Χρήστος Καϊάφας.

Ο συνταγματάρχης του ΠΒ Κατσάνος Ευάγγελος έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 22 Ιουλίου 1974 στην περιοχή Καραόλου Αμμοχώστου.

Ανθυπολοχαγός τότε ο Κατσάνος Ευάγγελου από τον Άσσο Πρεβέζης. Το 1973 μετατέθηκε στην Κύπρο . κατά την πρώτη μέρα της εισβολής η μοίρα υποστήριξε με τα πυρά της τον αγώνα στις επιθέσεις κατά του Σακκαριά του Καραόλου και του τουρκοκυπριακού θύλακα εντός των τειχών της Αμμοχώστου.

Η συμβολή στην εκκαθάριση των θυλάκων ήταν ουσιαστική . Για αυτό και η μοίρα δεχόταν κατά το τριήμερο αυτό δεκάδες αεροπορικές προσβολές.

Ήταν 3:30 το ξημερώματα της 22ης Ιουλίου μισή ώρα πριν την έναρξη της ανακωχής όταν πλήγηκε το παρατηρητήριο της μοίρας από ρουκέτα τουρκικού αεροσκάφους και ο Ανθυπολοχαγός Ευάγεγλος Κατσάνος έπεσε ηρωικά μαχόμενος.

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατία Φώτης Πασσάς από την Πρέβεζα το καλοκαίρι του 1964 υπηρέτησε στις επιχειρήσεις της Τηλλυρίας, στην 31η Μοίρα Καταδρομών, Βρέθηκε ως υπολοχαγός στην Κύπρο.

Η έδρα της μονάδας βρισκόταν στην Αθαλάσσα.

Στο βιβλίο του Λούη Λοϊζου με τίτλο Τηλλυρία, Αύγουστος 1964 – Μαρτυρίες έχει συμπεριληφθεί και η προσωπική του μαρτυρία για τις επιχειρήσεις της Τηλλυρίας.

Ο ίδιος θυμάται:

“Στις εν λόγω επιχειρήσεις υπηρέτησα κι εγώ ως Διοικητής της Πρώτης Πυροβολαρχίας της 185ης Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού, που ήταν το μόνο Πυροβολικό, που επιχείρησε στην περιοχή.

Με συγκίνηση θυμάμαι τη θερμή υποδοχή, που μας επεφύλαξαν, το βράδυ της 6ης προς 7η Αυγούστου 1964, οι κάτοικοι της Πάφου, οι οποίοι στάθηκαν δίπλα μας καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στην περιοχή αυτή.

Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη αισθάνομαι για τα αδέλφια μας στον Πωμό, που μας εμψύχωσαν και συνέδραμαν το έργο μας με κάθε δυνατό μέσο”

Νεαρός αξιωματικός τότε απόστρατος σήμερα ο Χρήστος Καΐαφας έζησε τον ματωμένο και παράφρονα εκείνο Ιούλιο και Αύγουστο του 1974 και διασώθηκε.

Υπηρέτησε στην Κύπρο από 1973 μέχρι το 1975 και η εισβολή των βρήκε στο χωριό Παχύαμμος Τυλλυρίας.

Αναμνηστικές πλακέτες δόθηκαν στον Γιαννάκης Ομήρου και Αντώνη Κλάψη:

Η εκδήλωση έκλεισε με την χορωδία “Ηχοχρώματα” και την παραδοσιακή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου “Σπύρος Δήμας”.

Την εκδήλωση συντόνιζε η δημοσιογράφος Αθηνά Παππά.

Πηγή: prevezatoday