Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», όπου ο Θάνος Σιαφάκας συνομίλησε με τον Χρήστο Ροζάκη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών.
Η Κύπρος θα έπρεπε να είναι προ πολλού εντός του ΝΑΤΟ και μάλιστα πριν ακόμα την εισβολή, το 1974 – Σήμερα, μοιάζει δύσκολο να ενταχθεί
Αυτό υπογράμμισε ο κ. Χρήστος Ροζάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο, Θάνο Σιαφάκα.
«Εκεί που υπάρχει πρόβλημα με την Κύπρο είναι η Τουρκία φυσικά, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η οποία μπορεί θαυμάσια να φέρει αντιρρήσεις στην ένταξη. Εγώ πιστεύω ότι έπρεπε η Κύπρος να είναι προ πολλού μέλος του ΝΑΤΟ και πριν από την εισβολή, αλλά δυστυχώς δεν έγινε αυτό λόγω της τριτοκοσμικής θέσης του Μακαρίου. Ως εκ τούτου, σήμερα είναι πολύ δυσκολότερο-και πριν ακόμα και από την εισβολή-να ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ, για τον απλούστατο λόγο ότι η Τουρκία θα φέρει αντιρρήσεις (…). Μια προσπάθεια να ενταχθεί χωρίς να το κατορθώσει, δεν έχει αποτέλεσμα. Και το θέμα είναι ότι όσο δεν εντάσσεται-και φυσικά είναι δύσκολο να ενταχθεί-είναι μια ευχή η οποία δείχνει μία στάση της Κύπρου ότι τροποποιεί τη συμπεριφορά της σε σχέση με τα διεθνή. Δηλαδή, από μία χώρα η οποία ήταν αδέσμευτη, ανεξάρτητη κτλ. θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ. Αλλά από κει και πέρα δεν βλέπω τι άλλο μπορεί να προσφέρει αυτή η βούληση, η πρόθεση».
Διαβάστε επίσης: Σενάριο ένταξης ΚΔ σε ΝΑΤΟ: O Συνεταιρισμός για την Ειρήνη & η άρνηση ΑΚΕΛ
Για τα ελληνοτουρκικά: «Πρέπει να απαλλαγούμε από μύθους, σχετικά με συμφωνίες που δεν υπάρχουν – Δύσκολο όμως, να φτάσουμε σ’ ένα πλαίσιο συζήτησης με τους Τούρκους για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ»
Και συμπλήρωσε «Το θέμα είναι ότι αυτή η οριοθέτηση πρέπει να γίνει με συμφωνία. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχουν διεκδικήσεις μόνο (…). Το θέμα λοιπόν, είναι ότι εμείς έχουμε διεκδικήσεις αυτή τη στιγμή πάνω στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ. Εφόσον όμως, δεν υπάρχει οριοθέτηση, δεν υπάρχουν και δικαιώματα. Δηλαδή, όσο δεν υπάρχει οριοθέτηση, δεν υπάρχει δικαίωμα. Υπάρχει μόνο διεκδίκηση». Όσο για το αν πιστεύει ότι θα φτάσουμε σε ένα πλαίσιο συζήτησης με τους Τούρκου, ο κ. Ροζάκης είπε χαρακτηριστικά «Δύσκολα. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δηλαδή το θέμα είναι ότι υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Η Ελλάδα υποστηρίζει κάτι, η Τουρκία υποστηρίζει κάτι άλλο. Δεν υπάρχουν σημεία σύμπτωσης. Και αφού δεν υπάρχουν σημεία σύμπτωσης, το μόνο που θα μπορούσε να τα λύσει θα ήταν ένα διεθνές δικαστήριο. Αλλά είμαστε πολύ μακριά από το διεθνές δικαστήριο (…)».