Ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ από τις Βρυξέλλες τόνισε ότι η λύση για το Κυπριακό μπορεί να στηριχθεί μόνο στην αρχή της «κυριαρχικής ισότητας», επαναλαμβάνοντας την πάγια τουρκική στρατηγική της πολιτικής διχοτόμησης. Ενώ προβάλλει συνεργατικά μηνύματα για ενέργεια και περιβάλλον, επιμένει στην αναγνώριση της "ΤΔΒΚ".
Σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου, υποστήριξε πως: «Με βάση τη συμφωνία του 1960, οι Τ/Κ και οι Ε/Κ είναι οι δύο εταίροι που ίδρυσαν την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε, εκφράζοντας στη συνέχεια το «παράπονο» ότι οι Τ/Κ συνεχίζουν να δέχονται «ανασχετικές» πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα.
«Εάν πρόκειται να καταλήξουμε σε μια διεθνή συμφωνία στη βάση της ισότητας, τότε γιατί εμείς βρισκόμαστε κάτω από τέτοια πίεση; Δεν μπορεί να κάνουμε καν να ακουστεί η φωνή μας. Δεν μας καλούν πουθενά στον κόσμο. Δεν έχουμε απευθείας πτήσεις, ούτε εμπόριο. Δεν έχουμε αποκτήσει την οικονομική ανάπτυξη που θα μπορούσαμε να έχουμε. Δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας».
Η οικονομική ανισότητα τροχοπέδη για τη συμφιλίωση
Η διαφορά στην οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση ανάμεσα στις δύο κοινότητες στην Κύπρο αποτελεί τροχοπέδη για τον Ερσίν Τατάρ ως προς τη βιωσιμότητα μιας οποιασδήποτε πολιτικής λύσης. Όταν η μία πλευρά απολαμβάνει τα οφέλη της αναγνώρισης ως κράτος-μέλος της ΕΕ, ενώ η άλλη παραμένει αποκλεισμένη από τον διεθνή οικονομικό και εμπορικό χάρτη, οι προοπτικές για συνεργασία φαντάζουν περιορισμένες, ανέφερε.
«Εάν οποιαδήποτε πολιτική λύση πρόκειται να είναι βιώσιμη, οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρίσκονται κοντά η μια στην άλλη από πλευράς οικονομίας και χρηματοοικονομικής ικανότητας. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν μια πλευρά είναι ένα αναγνωρισμένο κράτος μέλος της ΕΕ και επωφελείται από όλα τα οικονομικά πλεονεκτήματα που του προσφέρει το να είναι ένα αναγνωρισμένο κράτος, δεν είναι δυνατόν οι δύο πλευρές να συνεργαστούν με επιτυχία. Η άλλη πλευρά, οι Τ/Κ, δεν έχουν διεθνή αναγνώριση, απευθείας εμπόριο, απευθείας πτήσεις. Βρίσκονται υπό πίεση. Όλες οι αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας μεταχείρισης εμποδίζουν ανοιχτά την ανάπτυξή μας».
Το ενεργειακό στο επίκεντρο της ρητορικής
Ο Τατάρ υποστήριξε την ανάγκη για συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια και το περιβάλλον. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην πρόταση σύνδεσης των Κατεχομένων με το ενεργειακό δίκτυο της ΕΕ μέσω Τουρκίας.
«Το νησί τόσο στη Νότια όσο και στη Βόρεια Κύπρο παράγει ενέργεια με καύση fuel oil, κάτι που είναι καταστροφικό για το περιβάλλον μας. Ένα καλώδιο σύνδεσης με την ΕΕ θα ανοίξει το δρόμο για πράσινη ενέργεια και ηλιακές επενδύσεις».
Επίθεση στην ΕΕ για τη λύση
Ο Τατάρ κατηγόρησε την ΕΕ ότι ευνοεί τους Ε/Κ και απορρίπτει τη "ρεαλιστική" λύση των δύο κρατών:
«Μετά την ένταξη της ΕΔΝΚ στην ΕΕ, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της Τουρκίας, έγινε ξεκάθαρο ότι η επιλογή ενός ενωμένου νησιού δεν είναι εφικτή».
Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της αναγνώρισης της ‘ΤΔΒΚ’ και χαρακτήρισε την προστασία από την Τουρκία αναγκαία για την επιβίωση των Τ/Κ.
«Η Τουρκία πέρα από τη διατήρηση της ειρήνης στο νησί δεν έχει κανένα άλλο συμφέρον», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.
Τον Ιανουάριο η 5μερής
Ο Τατάρ αποκάλυψε ότι στο τέλος Ιανουαρίου 2025 αναμένεται η άτυπη 5μερής συνάντηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Μ. Βρετανίας. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένει άμεση πρόοδο.
«Φυσικά, δεν πρόκειται για μια συνάντηση όπου θα προχωρήσουμε αμέσως, αλλά πιστεύω πως είναι μια παραγωγική πλατφόρμα για να εκφράσουμε τις προσδοκίες μας».
(Μαρία Ζαχαράκη)