Εκπρόσωποι της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου παρέδωσαν την Παρασκευή, ανήμερα της συμπλήρωσης 41 ετών από τη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ψηφίσματα καταδίκης της παράνομης αυτής κίνησης στον Βρετανό Πρωθυπουργό σερ Κιρ Στάρμερ και στον Πρέσβη της Τουρκίας στο Λονδίνο Οσμάν Κοραΐ Ερτάς.

Με τα ψηφίσματα αυτά η Ομοσπονδία ζητά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού και απαιτεί τον τερματισμό της παράνομης κατοχής του νησιού, καθώς και της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων και του συστήματος εγγυήσεων.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής, ο Αντιπρόεδρος Ανδρέας Παπαευριπίδης (Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ), η Γενική Γραμματέας Αντωνία Μιχαηλίδη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Ανδρέας Καραολής, καθώς και οι Πρόεδροι της NEΠOMAK Global και ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΒ Χρίστος Τούτον και Ανδρέας Πάτσαλος παρέδωσαν το ψήφισμα στον Πρωθυπουργό στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Το ψήφισμα αναφέρεται στην παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους ως «αποτυχημένη προσπάθεια επισημοποίησης της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου, η οποία εμποδίζει το δικαίωμα επιστροφής σε πάνω από 200.000 πρόσφυγες».

Προσθέτει ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, με εξαίρεση την Τουρκία, συμμερίζεται την πολιτική της μη αναγνώρισης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η επιστολή χαιρετίζει επίσης την πρόσφατη άτυπη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου.

Κατόπιν αυτού, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι προσδοκεί πως η συμμετοχή της βρετανικής Κυβέρνησης στις επερχόμενες συναντήσεις των εγγυητών θα είναι σε επίπεδο Υπουργών.

Καλεί δε τη βρετανική Κυβέρνηση να είναι απόλυτα σαφής ότι η μόνη βάση για λύση είναι το συμφωνημένο πλαίσιο του ΟΗΕ και ότι το σημερινό σύστημα ασφαλείας μονομερών εγγυήσεων και η παρουσία ξένων στρατευμάτων είναι αναχρονιστικά και πρέπει να καταργηθούν.

Λίγο αργότερα το βράδυ της Παρασκευής τα μέλη της Γραμματείας της Ομοσπονδίας παρέδωσαν ψήφισμα στην τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο. Στο ψήφισμα αυτό αναφέρεται ότι αντί να ανατρέψει την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η Τουρκία συνέχισε να αγνοεί τις εκκλήσεις των Κυπρίων και της διεθνούς κοινότητας να επανορθώσει το έγκλημα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής.

Το ψήφισμα τονίζει επίσης ότι αυτά τα 50 χρόνια η κυπριακή διασπορά παραμένει σταθερή στους αγώνες της για μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο, χωρίς κατοχικά στρατεύματα ή εγγυήτριες δυνάμεις.

Καταληκτικά το κείμενο καλεί την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και να εγκαταλείψει την πολιτική της διχοτόμησης και των δύο κρατών.

Ψηφίσματα στάλθηκαν επίσης στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της βρετανικής αντιπολίτευσης, στους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στους πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στον πρέσβη της ΕΕ στο ΗΒ.

Τα ψηφίσματα αυτά καταδικάζουν τη μαύρη επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, καλώντας σε ενεργή στήριξη στις προσπάθειες για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επίτευξη της ελευθερίας, της επανένωσης και της ειρήνης στην Κύπρο.