Η τουρκική ηγεσία συνεχίζει να «επενδύει» γεωπολιτικά στο ψευδοκράτος, μετατρέποντας την 41η επέτειο της ίδρυσής του και φέτος σε μια επίδειξη πολιτικής υποστήριξης-κηδεμονίας. Από τον Ερντογάν μέχρι τον Φιντάν, η τουρκική επιδίωξη για την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ) παραμένει σταθερή: προώθηση της αναγνώρισής της και εμβάθυνση της σχέσης μητέρας-παιδιού.
Ερντογάν: «Εγγυητής της ειρήνης στη Μεσόγειο το ψευδοκράτος»
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσίασε το ψευδοκράτος, στη σκιά και της πολεμικής για την αμερικανική στρατιωτική ενίσχυση της Κύπρου, ως «εγγυητή της ειρήνης στη Μεσόγειο».
Στο μήνυμά του, τόνισε: «Χρόνια πολλά για την 41η επέτειο της ίδρυσης της ΤΔΒΚ, φίλης και αδελφής μας, εγγυήτριας της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο. Αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωές μας και τιμούμε τους βετεράνους μας. Μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τη στοργή μου στους Τουρκοκύπριους αδελφούς μου».
Τζεβντέτ Γιλμάζ: Σφραγίζει το τέλος της ομοσπονδίας
Η παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου, Τζεβντέτ Γιλμάζ, στα Κατεχόμενα δίνει το στίγμα της επίσημης γραμμής και την ιστορική σημασία της 15ης Νοεμβρίου 1983 για την Άγκυρα 41 χρόνια μετά.
«Η ΤΔΒΚ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, γεγονός που αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για την Τουρκία. Υποστηρίζουμε ισχυρά το όραμα για λύση δύο κρατών στο κυπριακό ζήτημα. Η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων είναι απαραίτητη».
Σχολιάζοντας τη συνάντηση Τατάρ-Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες, ο Γιλμάζ φάνηκε να πανηγυρίζει για την αναγνώριση του αδιεξόδου, τονίζοντας για άλλη μια φορά την τουρκική θέση ότι «ομοσπονδία τέλος», αλλά η πόρτα για χαλαρές συναντήσεις παραμένει μισάνοιχτη.
«Το γεγονός ότι μετά το άτυπο δείπνο, στην ανακοίνωση του Γραφείου του Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ αναγνωρίστηκε επίσημα για πρώτη φορά πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των ηγετών, αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα. Ως Τουρκία, υποστηρίζουμε ισχυρά αυτό το όραμά σας. Πιστεύουμε ότι έχει κλείσει οριστικά το ‘κεφάλαιο’ της ομοσπονδίας.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου αποφασίσατε επίσης να συναντηθείτε με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη στο νησί για να συζητήσετε το άνοιγμα νέων πυλών διέλευσης. Περιμένουμε τη γνώμη των στρατιωτικών μας αρχών για το θέμα αυτό. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να μην περιοριστεί η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μόνο σε αυτό το θέμα.
Υπήρξε συμφωνία να πραγματοποιηθεί εκ νέου άτυπη συνάντηση, κατά την επόμενη περίοδο, σε διευρυμένη μορφή, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών, των μητέρων πατρίδων, του ΟΗΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, σε χαμηλό επίπεδο. Προφανώς, σε αυτή τη συνάντηση η τουρκική πλευρά δεν θα συζητήσει προτάσεις για ομοσπονδιακή λύση.
Η συνάντηση αυτή δεν θα είναι σε καμία περίπτωση η αρχή μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Θα είναι απλά μια ευκαιρία για να ανταλλαχτούν απόψεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον».
Επιπλέον, ο Τούρκος αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, τονίζοντας:
«Η συμμετοχή της ΤΔΒΚ ως επίτιμου προσκεκλημένου αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη. Ελπίζουμε ότι περισσότερες χώρες θα προχωρήσουν σε αντίστοιχα βήματα στο μέλλον».
Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Σύμβολο αγώνα για κυριαρχία»
Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και το μήνυμα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών:
«Χρόνια πολλά για την 41η επέτειο της ίδρυσης της ΤΔΒΚ, που αποτελεί το σημαντικότερο σύμβολο του αγώνα των Τουρκοκυπρίων για κυριαρχία και ελευθερία! Η μητέρα πατρίδα Τουρκία θα στέκεται πάντα δίπλα στους Τουρκοκυπρίους και θα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους», ανέφερε η ανάρτηση στο Χ.
Φιντάν: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια αναγνώρισης»
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, ανέφερε με έμφαση: «Γιορτάζουμε με ενθουσιασμό την 41η επέτειο από την ίδρυση της ΤΔΒΚ, ημέρα υπερηφάνειας των Τουρκοκυπρίων. Απαραίτητη προτεραιότητά μας είναι η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να φέρουμε την ΤΔΒΚ στη θέση που της αξίζει στη διεθνή σκηνή».
Υπουργείο Άμυνας: «Αδελφική στήριξη»
Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας επαναβεβαίωσε από την πλευρά του τη στρατιωτική του υποστήριξη:
«Χρόνια πολλά στους Τουρκοκύπριους αδελφούς και αδελφές μας που φώναξαν την ανεξαρτησία τους σε όλο τον κόσμο πριν από 41 χρόνια. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων, όπως κάναμε μέχρι και τώρα».
«Επανάσταση» Γκιουρντενίζ
Στο επετειακό μήνυμά του ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο Τούρκος απόστρατος και εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζει την ανεξαρτησία του ψευδοκράτους ως έναν γεωπολιτικό «θησαυρό» για την Τουρκία. Με μια σειρά επιθέσεων κατά του ιμπεριαλισμού και προφητειών για το μέλλον της Κύπρου και της ευρύτερης γεωπολιτικής σκηνής, καλεί την κυβέρνηση Ερντογάν να αναδείξει την «ΤΔΒΚ» σε στρατηγικό φυλάκιο στην Ανατολική Μεσόγειο, έναν ρόλο, που είναι αναγκαίος -όπως υποστηρίζει- για την ενδυνάμωση της Τουρκίας στη θαλάσσια γεωπολιτική. Ο Γκιουρντενίζ επιμένει στην ανάγκη για την ανάπτυξη ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στο κατεχόμενο νησί.
«Η ύπαρξη της ΤΔΒΚ είναι αδιαχώριστη από την Ανατολία και τη Γαλάζια Πατρίδα. Ο ιμπεριαλισμός δεν θέλει να βγούμε στη θάλασσα και να γίνουμε κυρίαρχος παίκτης στη θαλάσσια γεωπολιτική. Για το λόγο αυτόν, ο ιμπεριαλισμός θα επιβάλει επίμονα τη λύση της ομοσπονδίας για να τερματίσει την ύπαρξη της ΤΔΒΚ στην Κύπρο. Ο στόχος είναι να απομακρυνθούν τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί. Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ. Η σημαία της ΤΔΒΚ στον Πενταδάκτυλο πρέπει να αντικρίζει για πάντα την Ανατολία. Είναι καιρός να επενδύσουμε περισσότερο στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για την προώθησή της, να αντισταθούμε πάση θυσία στις πιέσεις των ΗΠΑ/ΕΕ και να δημιουργήσουμε επειγόντως μια τουρκική ναυτική και αεροπορική βάση στο νησί», δήλωσε σε ανάρτησή του στο Χ.
Αφιερώματα από τα κρατικά ΜΜΕ
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, Anadolu και TRT, παρουσιάζουν σήμερα εκτενές επετειακό αφιέρωμα που υμνεί την «ανεξαρτησία» του ψευδοκράτους και ενισχύει την τουρκική αφήγηση γύρω από την κυπριακή τραγωδία.
Η «ανάσταση» της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ παρουσιάζεται ως ένα ηρωικό εγχείρημα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι διατράνωσαν το δικαίωμά τους να καθορίσουν τη μοίρα τους.