Εκδήλωση, αφιερωμένη στους δέκα αγνοούμενους υπαλλήλους του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) πραγματοποιήθηκε σήμερα στην παρουσία της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής  Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρίας Παναγιώτου, του Αναπληρωτή Διευθυντή του ΤΑΥ Γιώργου Καζαντζή, πρώην Διευθυντών του ΤΑΥ, όπως ο 99χρονος σήμερα κ. Κοντεάτης, καθώς και συγγενών των αγνοουμένων.

Σε ομιλία της  στην εκδήλωση του ΤΑΥ με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, αφιερωμένη στους δέκα αγνοούμενους υπαλλήλους του ΤΑΥ, η Υπουργός είπε ότι  οι δέκα αγνοούμενοι του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, είναι μεταξύ εκείνων που θυσίασαν τη ζωή τους στην άνιση μάχη του μαύρου εκείνου καλοκαιριού.

"Είναι γι’ αυτό που με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και βαθιάς συγκίνησης τιμούμε σήμερα τους δέκα συναδέλφους του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων. Τιμούμε εκείνους που εκτελέστηκαν άνανδρα, ως αιχμάλωτοι άμαχοι πολίτες. Εκείνους που ηρωικά και με αυταπάρνηση θυσίασαν τη ζωή τους στη γραμμή του καθήκοντος ως στρατεύσιμοι,  το καλοκαίρι του 1974. Τιμούμε όσους έτρεξαν με θάρρος στη μάχη ενάντια στον βάρβαρο Τούρκο εισβολέα, υπερασπιζόμενοι την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας".

Άρτεμης Φραγκόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Κώστας Ασσιώτης, Ανδρέας Ζεβλάρης, Γεώργιος Χ’’Χριστοδούλου, Αντώνης Κορέλλης, Νίκος Δημητρίου, Παντελής Νικολάου, Νικόλας Χατζησταύρου, Βάσος Βύρας, είναι τα ονόματα αυτών, τα οποία είχαν περιληφθεί στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων.

"Σήμερα, αγαπητοί συγγενείς και οικείοι των αγνοουμένων μας, τιμούμε την αντίσταση όλων εκείνων που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, αναγνωρίζοντας παράλληλα την απώλεια που ο κάθε ένας από εσάς κουβαλά καθημερινά. Μια απουσία που παραμένει ανοιχτή πληγή" είπε η Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι αυτή η εκδήλωση δεν είναι απλώς ένα μνημόσυνο· είναι μια διαρκής υπόσχεση πως δεν θα σταματήσουμε μέχρι η δικαιοσύνη και η ειρήνη να αποκατασταθούν.

"Οι εκδηλώσεις καταδίκης, μνήμης και τιμής, όπως η σημερινή, εκφράζουν τη συλλογική μας αποφασιστικότητα για τερματισμό της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων που επικρατεί στον τόπο μας" είπε. 

Είναι για αυτό, σημείωσε η Υπουργός, που με το βλέμμα στραμμένο σε ένα δίκαιο μέλλον για την Κύπρο μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Χριστοδουλίδης εργάζεται αδιάκοπα, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που στοχεύουν να φέρουν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά σε έναν ουσιαστικό διάλογο. 

Η κ. Παναγιώτου είπε ότι η θυσία των συναδέλφων του Τμήματος Αναπτύξεων Υδάτων παραμένει εσαεί πηγή έμπνευσης, για μια πατρίδα όπου θα κυριαρχούν η ειρήνη, η ελευθερία και η προοπτική της προόδου, όχι μόνο για εμάς, αλλά για τις   γενιές που θα ακολουθήσουν.

"Κλείνοντας, και με βαθιά συγκίνηση, αναπέμπουμε δέηση για την εξακρίβωση της τύχης του αγνοούμενου συναδέλφου. Αιωνία ας είναι η μνήμη των ηρώων και των πεσόντων συναδέλφων μας" κατέληξε η Υπουργός. 

Στον χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΤΑΥ Γιώργος Καζαντζής είπε ότι οι συνάδελφοι αυτοί, που χάθηκαν εν μέσω των γεγονότων του 1974, δεν είναι απλώς ονόματα σε μια λίστα. "Είναι μέλη της οικογένειας του Τμήματός μας, παραδείγματα ανιδιοτελούς προσφοράς και αφοσίωσης προς το κοινό καλό. Η σημερινή μας παρουσία εδώ αποτελεί την ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και τιμής στη μνήμη τους".

"Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, πέρα από τους αγνοούμενους, υπήρξαν και συνάδελφοί μας που αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, καθώς και άλλοι που βρίσκονται σήμερα εδώ μαζί μας και βίωσαν την οδυνηρή απώλεια αγαπημένων προσώπων – γονιών και αδελφών. Η θυσία όλων αυτών των ανθρώπων αποτελεί φάρο και διαχρονικό σύμβολο για όλους μας".

Αναφέροντας ότι στην εκδήλωση παρευρίσκονται σήμερα και πρώην διευθυντές του Τμήματος, έκανε ειδική μνεία στον κ. Κοντεάτη, τον τότε διευθυντή των συναδέλφων που τιμήθηκαν σήμερα. 

"Υπό την καθοδήγησή του, σε μια περίοδο που η νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία αναγνώρισε και ανέλαβε το ζήτημα της υδατικής επάρκειας ως μείζονα προτεραιότητα, οι εργαζόμενοι στο Τμήμα μας έδωσαν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Χάρη στη διορατικότητά τους και το αίσθημα ευθύνης τους, το υδατικό πρόβλημα αντιμετωπίστηκε έγκαιρα, αποδεικνύοντας ότι η αφοσίωση στο κοινό καλό δεν γνωρίζει δυσκολίες", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ