Νέο άρθρο το οποίο προκαλεί έντονες  συζητήσεις δημοσίευσε στο National Interest  (08/11/24) o γνωστός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν, στο οποίο κάνει λόγο για την ανάγκη πλήρους αποαποικιοποίησης της Κύπρου και την επιστροφή των Βρετανικών βάσεων στο νησί. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνει ως διάδοχο δε σχήμα την «ενοικίαση» μέρους των βάσεων αυτών από τις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει, η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιστρέψει τα νησιά Τσάγκος στο Μαυρίκιο, πλην της στρατηγικής βάσης Diego Garcia, θεωρείται ένδειξη μείωσης της βρετανικής επιρροής και δίνει παράδειγμα για ενδεχόμενη απόσυρση από άλλες περιοχές. Στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η ένταση αυξάνεται λόγω των φιλοδοξιών της Τουρκίας, της δραστηριότητας της Χεζμπολάχ και των γεωπολιτικών κινήσεων της Ρωσίας στη Συρία, η στρατηγική παρουσία των ΗΠΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας, ειδικά σε μια περιοχή που θυμίζει τις δυναμικές του Ψυχρού Πολέμου.

Διαβάστε επίσης: Βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ η Κύπρος
 
Η πρόταση του συγγραφέα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να παραδώσει τις βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας στις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να τις μισθώσουν από την Κύπρο, ενισχύοντας τις στρατηγικές σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου. Η βάση στο Ακρωτήρι θα μπορούσε να λειτουργήσει όπως η αμερικανική βάση στο Μπαχρέιν, όπου οι ΗΠΑ επιχειρούν υπό την κυριαρχία της τοπικής κυβέρνησης. Επίσης, θα μπορούσαν να επιστραφούν τμήματα της έκτασης που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για την οικονομία της Κύπρου, καθώς η εγκατάσταση και διαβίωση των αμερικανικών στρατευμάτων θα προσέφερε οικονομικά οφέλη μέσω της κατανάλωσης και της αγοράς τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών. Επιπλέον, η ενίσχυση των αμερικανο-κυπριακών δεσμών, που υπογραμμίστηκε και με την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου στον Λευκό Οίκο, θα μπορούσε να φέρει περαιτέρω σταθερότητα και υποστήριξη σε ένα ασταθές περιβάλλον.

Παράλληλα, η αποαποικιοποίηση της Κύπρου από τη βρετανική παρουσία στις βάσεις μπορεί να αποτελέσει ένα συμβολικό και πρακτικό βήμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της μακροχρόνιας κατοχής της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία. Αν οι ΗΠΑ αναλάμβαναν βάσεις σε εδάφη που η Τουρκία έχει καταλάβει, αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις τουρκικές διεκδικήσεις και να οδηγήσει σε νέα διπλωματικά ανοίγματα.

Η κίνηση αυτή θα έστελνε επίσης μήνυμα αποφασιστικότητας στην Τουρκία και σε άλλες δυνάμεις που διεκδικούν επιρροή στην περιοχή, δείχνοντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος παραμένει στρατηγικό πεδίο ενδιαφέροντος για τη Δύση, με τις ΗΠΑ έτοιμες να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής.