Τα σχολεία που δεν επισκευάστηκαν και οι τάξεις που γέμισαν εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού εγκαινίασαν την εποχή των «σχολείων κοντέινερ» στην εκπαίδευση των κατεχομένων.
Σύμφωνα με Τ/κ δημοσιεύματα, δημιουργήθηκαν 218 προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας σε κοντέινερ και οι 90 από αυτές θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες παιδιών του δημοτικού.
Η «Εθνική» εκπαίδευση στο ψευδοκράτος θα ξεκινήσει στις τάξεις κοντέινερ τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.
Οι Τ/κ γονείς λένε ότι οι αίθουσες διδασκαλίας με κοντέινερ τους θυμίζουν τη ζωή πριν από το 1974 και ότι αυτή είναι μια καταστροφική κατάσταση. Γονείς δήλωσαν επίσης ότι συζητήθηκε πολύ το θέμα ασφάλειας των κτιρίων μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου 2023 που έγινε στην Τουρκία και έπληξε την Κύπρο και κατήγγειλαν ότι παρά τις εξελίξεις δεν δόθηκε τόσο μεγάλη σημασία στις εργασίες ενίσχυσης στα σχολεία.
Η Selma Eylem, Πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής Ένωσης Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (KTOEÖS), αντέδρασε στις αίθουσες με κοντέινερ που ιδρύθηκαν στην Λάπηθο και είπε ότι η περιοχή που γεμίζει στην κοίτη του ρέματος όπου βρίσκονται οι αίθουσες «ενέχει μεγάλο κίνδυνο».
Σύμφωνα με τη δήλωση του λεγόμενου «υπουργού» Εθνικής Παιδείας Ναζίμ Τσαβούσογλου, εκκενώθηκαν 294 αίθουσες διδασκαλίας και αίθουσες και δημιουργήθηκαν 218 προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας. Περίπου 65 χιλιάδες μαθητές, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, 28 χιλιάδες μαθητές σε 128 σχολεία που υπάγονται στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, 30 χιλιάδες μαθητές σε 48 σχολεία που υπάγονται στη Γενική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και 4 χιλιάδες 500 μαθητές σε 13 σχολεία που υπάγονται στο Τμήμα Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαίδευσης, θα πάνε σχολείο την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις της Αντισεισμικής Επιτροπής που έχει συσταθεί από την κατοχική κυβέρνηση, 26 σχολεία έμειναν μερικώς ή πλήρως εκτός λειτουργίας. Ο Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι το κόστος των κοντέινερ που έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα είναι 48 εκατομμύρια 751 χιλιάδες 775 τουρκικές λίρες.