Ο εφιάλτης της κυπρο-αμερικανικής συμμαχίας συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με έντονη ανησυχία στην Τουρκία, καθώς αισθάνονται να ενισχύεται ένας «κλοιός» στρατηγικής απομόνωσης της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν στη δημιουργία δύο βάσεων στη Νότια Κύπρο, μία αεροπορική και μία ναυτική, εντείνει τις υποψίες ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει μεθοδικά την ελληνοκυπριακή πλευρά, παρέχοντάς της ισχυρά στρατιωτικά και τεχνολογικά μέσα.

Συμφωνία-ορόσημο στον Λευκό Οίκο

Η πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Κύπριο ηγέτη Νίκο Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο σηματοδότησε μια νέα φάση για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, γράφει σήμερα με ανησυχία η Γενί Σαφάκ, που φιλοξενεί αναλυτές για να σχολιάσουν τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Μετά τη συνάντηση, ο Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι οι δύο χώρες έφτασαν σε «ιστορικό αποκορύφωμα» στις διμερείς σχέσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε γνωστό ότι η αμερικανική πλευρά ενδιαφέρεται για τη δημιουργία μιας αεροπορικής βάσης στην Πάφο και μιας ναυτικής βάσης στο Μαρί, γεγονός που αναζωπυρώνει τις ανησυχίες της Τουρκίας για περιορισμό της πρόσβασής της στην περιοχή.

Στρατηγικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Ο Δρ. Ατά Ατούν, μέλος του λεγόμενου «Προεδρικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου της ΤΔΒΚ», σχολίασε ότι οι Ελληνοκύπριοι φαίνεται να αξιοποιούν τις ΗΠΑ για να περιορίσουν την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο και, εντέλει, να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στο νησί. Ο Ατούν τόνισε πως η συνεργασία αυτή στοχεύει στον περιορισμό της Τουρκίας στις ακτές της, ανοίγοντας το δρόμο για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Άνοιγμα δρόμου για το Ισραήλ

Παράλληλα, ο Σαμπαχατίν Ισμαήλ, πρώην σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς, τόνισε ότι οι ΗΠΑ με τις δύο αυτές βάσεις ενισχύουν και τη στρατηγική συνεργασία τους με το Ισραήλ, αξιοποιώντας τη Νότια Κύπρο ως βάση στρατιωτικής και εφοδιαστικής υποστήριξης. Σύμφωνα με τον Ισμαήλ, οι βάσεις αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη, στο Λίβανο, αλλά και μελλοντικά για πιθανές δράσεις κατά του Ιράν και της Συρίας.

Από τη σκοπιά της Τουρκίας, η κυπρο-αμερικανική συνεργασία διαγράφεται σαν ένα σχέδιο στρατηγικής περικύκλωσης, που συνδέει την Ελλάδα και την Κύπρο με τις δυτικές δυνάμεις σε ένα δίκτυο επιρροής το οποίο περιορίζει την τουρκική ισχύ και κινήσεις στην περιοχή.