«Χρειάζεται ένας σαφής προγραμματισμός ενεργειών και πρωτοβουλιών, ένας εθνικός σχεδιασμός που θα μας παρουσιάζει συγκροτημένους και έτοιμους να προωθήσουμε τις δεδομένες στρατηγικές επιλογές μας», ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στο συνέδριο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με οργανωτές την περιφέρεια Θεσσαλονίκης, την Ιερά Μητρόπολη Καλαμαριάς και την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.
Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι «η εποχή των γενικού χαρακτήρα διαπιστώσεων και αναφορών πρέπει να αφεθεί οριστικά στο παρελθόν» και υπογράμμισε την άμεση ανάγκη για πολιτικές αποφάσεις, κινήσεις, βήματα και πρωτοβουλίες, με στόχο την επαναφορά του Κυπριακού στη βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Ακόμα, έκανε λόγο για «μια κρίσιμη και καθοριστική στιγμή», επισημαίνοντας ότι η τουρκική αδιαλλαξία, όχι μόνο παρέμεινε διαχρονικά αναλλοίωτη, αλλά έχει κορυφωθεί, υπενθυμίζοντας την τοποθέτηση Ερντογάν στην φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για λύση δύο κρατών.
«Η πραγματοποίηση πρόσφατα του λεγόμενου άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη οδήγησε σε μια νεφελώδη προοπτική μιας άτυπης πενταμερούς χωρίς προσυμφωνημένη βάση διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, ενώ σημείωσε ότι η διαδικασία ελληνοτουρκικού διαλόγου που είναι σε εξέλιξη, «είναι θεμιτή με αυτονόητη την προϋπόθεση ότι οριστική εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών δεν είναι νοητή χωρίς τη λύση του Κυπριακού».
Ως «αυτονόητα καθήκοντα» ανέδειξε την απόκρουση κάθε προσπάθειας για λύση δύο κρατών, το ξεκάθαρο μήνυμα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να προσέλθει σε νέα πενταμερή, αν δεν αποσυρθεί η αξίωση αυτή της Τουρκίας, την ετοιμότητα για συνομιλίες στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, και την απαίτηση για ενεργό ανάμιξη της ΕΕ στις διαδικασίες και τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.
Διαβάστε επίσης: Κ. Κόμπος: Δεν χωρούν αμφιταλαντεύσεις στην εξωτερική πολιτική
Πηγή: ΚΥΠΕ