Tην δέσμευση της Κυβέρνησης για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, επαναβεβαίωσε την Τετάρτη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, στον χαιρετισμό της στην αιμοδοσία μνήμης και τιμής των Αγνοουμένων της Άσσιας με την ευκαιρία της Παγκύπριας Ημέρας Αγνοουμένων.

 

Η κ. Αριστοτέλους σημείωσε ότι η Άσσια «είναι η κοινότητα που πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα της τουρκικής εισβολής».

Εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, ανέφερε η κ. Αριστοτέλους, «επαναβεβαιώνουν τη θέληση και αποφασιστικότητά μας για επιστροφή στα κατεχόμενα χωριά μας, ενδυναμώνουν τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη του διαλόγου επί της ουσίας του Κυπριακού».

«Εργαζόμαστε με συνέπεια και αποφασιστικότητα για την επανένωση της πατρίδας μας, την εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας και την επιστροφή στην κατεχόμενη Άσσια μας», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η προσφορά αίματος για τον συνάνθρωπό μας «αποτελεί την πιο αλτρουιστική πράξη, που τιμά όλους όσοι έδωσαν το υπέρτατο ανθρώπινο αγαθό, την ίδια τη ζωή τους, για την πατρίδα και τον κυπριακό ελληνισμό».

«Με αφορμή την Παγκύπρια Ημέρα Αγνοουμένων, η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ακόμα μια επιβεβαίωση πως οι Ασσιώτες, που βίωσαν σε πραγματικούς αριθμούς τις μεγαλύτερες απώλειες κατά τη διάρκεια της εισβολής, δεν ξεχνούν, τιμούν τους ήρωες τους και παράλληλα, μέσω της αιμοδοσίας που διοργανώνεται, δίνουν ζωή σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη», ανέφερε.

Η κ. Αριστοτέλους σημείωσε ότι η Άσσια «είναι η κοινότητα που πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα της τουρκικής εισβολής». «Πέρα από τους Ασσιώτες που είτε έπεσαν στις μάχες, είτε δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, είτε ακόμα αγνοούνται, τραγικό τέλος στην κοινότητα είχαν και πολίτες γειτονικών χωριών που βρήκαν καταφύγιο στην Άσσια», πρόσθεσε. «Η δεύτερη φάση της εισβολής βρήκε την κοινότητα να βιώνει με τον χειρότερο τρόπο μια ανελέητη επίθεση από τους κατακτητές. Παιδιά, νέοι, νέες οικογένειες και ηλικιωμένοι έζησαν τη βαρβαρότητα σε όλο της το φάσμα», ανέφερε.

Σημείωσε ότι αν κάποιος εξετάσει μεμονωμένα την περίπτωση της Άσσιας «θα διαπιστώσει πως δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μια μικρογραφία των όσων συνέβησαν σε ολόκληρο το υπόλοιπο νησί, από το Καραβοστάσι και τη Μόρφου μέχρι τη Δερύνεια και το Κάτω Βαρώσι».

«Ως εκ της θέσεως μου, και τιμώντας τους αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής, θα ήθελα να σημειώσω πως το ζήτημα των αγνοουμένων ήταν από την αρχή και παραμένει μέχρι σήμερα, 50 χρόνια μετά, ένα ανθρωπιστικό θέμα, το οποίο ανεπίτρεπτα διαιωνίζεται στο πέρασμα του χρόνου», είπε η κ. Αριστοτέλους. Από τους 88 αγνοούμενους της Άσσιας εντοπίστηκαν τα οστά των 52 στον ομαδικό τάφο στο Ορνίθι και άλλων 16 Ασσιωτών κάτω από άλλες συνθήκες, ενώ παραμένουν αγνοούμενοι ακόμη 20 Ασσιώτες, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως στον ομαδικό τάφο στο Ορνίθι, «που αποτελεί σημείο Μνήμης και Τιμής των Αγνοουμένων μας, εντοπίστηκαν τα οστά και άλλων αγνοουμένων μας που δεν ήταν κάτοικοι Άσσιας». Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που υπάρχουν σε σχέση με τη μαζική δολοφονία των 70 στο Ορνίθι, ανέφερε «αυτοί αρπάχτηκαν από την Άσσια και τα γύρω χωριά, στοιβάχτηκαν σε λεωφορεία και οδηγήθηκαν αρχικά στο Γκαράζ Παυλίδη και στη συνέχεια στην περιοχή Ορνίθι της Αφάνειας, όπου και δολοφονήθηκαν. Στη συνέχεια ρίχτηκαν από τους Τούρκους εισβολείς σε πηγάδια της περιοχής, όπου εντοπίστηκαν πολύ μικρά οστά τους».

 

Ωστόσο, συνέχισε, «ένα ανθρωπιστικό θέμα διαιωνίζεται με τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω της άρνησης και αδιαλλαξίας του κατοχικού καθεστώτος, τις προτάξεις και την παραγνώριση των αρχών δικαίου, τα προσκόμματα και την κήρυξη στρατιωτικών περιοχών, την άρνηση της Τουρκίας να μας δώσει πρόσβαση σε αρχεία που θα έριχναν φως στην εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, τις μετακινήσεις οστών, όπως έπραξε άλλωστε και με τους 70 αγνοούμενους στο Ορνίθι».

Κάθε ιστορία που παραμένει αδιευκρίνιστη «είναι μια ανοιχτή πληγή και δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για την αλήθεια και την επιστροφή, για να δικαιώσουμε τον αγώνα και τη θυσία τόσων ανθρώπων», πρόσθεσε η κ. Αριστοτέλους.

«Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, θα επαναλάβω την δέσμευσή μας για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας και ότι θα αναλώσουμε κάθε προσπάθεια και θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τον σκοπό αυτό», είπε.

Την εκδήλωση αιμοδοσίας στη μνήμη των 84 αγνοουμένων της Άσσιας διοργάνωσαν το Κοινοτικό Συμβούλιο Άσσιας, τα Οργανωμένα Σύνολα Εθνικός Άσσιας, η Ομόνοια Άσσιας και ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος «Η Άσσια».

Το πρόγραμμα περιλάμβανε και προβολή ακυκλοφόρητων φωτογραφικών ντοκουμέντων μεταξύ 2008 και 2015 που σχετίζονται με την υπόθεση των αγνοουμένων και την τουρκική εισβολή και κατοχή.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Κοινοτάρχης Άσσιας, Χριστόφορος Σκαρπάρης, ανέφερε ότι η αιμοδοσία είναι στη μνήμη των 84 αγνοουμένων «και όλων των αγνοουμένων μας» και με την ευκαιρία της χθεσινής Παγκύπριας Ημέρας Αγνοουμένων.

Σημείωσε ότι, κάθε χρόνο μέχρι σήμερα διοργάνωναν αιμοδοσία στη Λάρνακα, και ότι φέτος επ’ ευκαιρία των 50 χρόνων από την κατοχή, και της χθεσινής Παγκύπριας Ημέρας Αγνοουμένων, μετέφεραν αυτή την εκδήλωση και στη Λευκωσία.

Ο στόχος είναι η συλλογή αίματος για την κυπριακή τράπεζα αίματος, είπε.  

Ανέφερε ότι στην αιμοδοσία θα συμμετείχαν και αστυνομικοί από την Αστυνομική Ακαδημία και από διάφορες μονάδες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ.

Ο κ. Σκαρπάρης είπε ότι προγραμματίζουν στους επόμενους μήνες να έχουν μια μεγάλη συγκέντρωση με τους συγγενείς γιατί όπως είπε, «έχει αρκετά χρόνια να ενημερωθούν οι συγγενείς των αγνοουμένων της Άσσιας πάνω στις εξελίξεις στα θέματα των συγγενών τους».

Όπως ανέφερε, ο τελευταίος αγνοούμενος Ασσιώτης που βρέθηκε ήταν ένας από τους τέσσερις που εντοπίστηκαν πριν ενάμιση χρόνο στην Αγιά Κεπίρ και ήδη ταυτοποιηθήκαν και έγιναν οι κηδείες τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ