Απολογία από τον αντιπρόεδρο του «συγκυβερνώντος» Κόμματος Αναγέννησης (ΚΑ) των εποίκων, Τουράν Μπουγιούκγιλμαζ, ο οποίος χαρακτήρισε το ψευδοκράτος ασθενή και «καμπούρα στην πλάτη της Τουρκίας», ζήτησε το «κυβερνών» Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) σημειώνοντας ότι οι σχέσεις Τουρκίας - ψευδοκράτους είναι ζήτημα υπερκομματικό και πάνω από όλα τα θέματα.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα στο θέμα και γράφει ότι το ΚΕΕ χαρακτηρίζει ανάρμοστες και απαράδεχτες τις δηλώσεις Μπουγιούκγιλμαζ και προσθέτει ότι τις θεωρεί ως «προσβολή προς το έθνος μας και τον λαό μας που δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις των δύο κρατών».
Στην ανακοίνωση του ΚΕΕ εκφράζεται και η άποψη ότι καθήκον ενός κόμματος που αποτελεί εταίρο της «κυβέρνησης συνασπισμού» είναι κάνει το σωστό και να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της «χώρας» και όχι να ρίχνει την ευθύνη και το φταίξιμο στο «κράτος» και τον «λαό», παρουσιάζοντάς το «κράτος» ως ασθενή και τον «λαό» ως καμπούρα.
Στη δήλωση Μπουγιούκγιλμαζ αντέδρασε και ο γενικός γραμματέας του «συγκυβερνώντος» Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ), Σερχάτ Άκπιναρ, ο οποίος τον επέκρινε έντονα και υποστήριξε ότι σκοπός των δηλώσεών του είναι να πλήξουν τις σχέσεις Τουρκίας-ψευδοκράτους.
Εκφράζοντας την άποψη ότι η στήριξη της Τουρκίας προς την «τδβκ» αποτελεί «ιστορικό δεσμό», ο κ. Άκπιναρ ανέφερε ότι ουσιαστικά ο Μπουγιούκγιλμαζ δεν μπόρεσε να πει ότι αντιτίθεται στη βοήθεια που δίδει η Τουρκία, δεν επιθυμεί να αυξηθεί η «ιστορική σχέση» ανάμεσα στους λαούς της «τδβκ» και της Τουρκίας λόγω του ότι η Τουρκία στηρίζει το ψευδοκράτος σε όλους τους τομείς και κυρίως πολιτικά, οικονομικά και αμυντικά και ενοχλείται από αυτή την κατάσταση.
Ο πρόεδρος της «ένωσης» Τουρκοκυπρίων πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων, Αγιέρ Γιαρκίνερ ανέφερε ότι υπάρχουν «πραγματικές καμπούρες» στην πλάτη τόσο της Τουρκίας όσο και του ψευδοκράτους. Σε γραπτή δήλωση, ο κ. Γιαρκίνερ είπε ότι οι καμπούρες, οι οποίες προστατεύουν το αθέμιτο κέρδος κεφαλαιοκρατών που στηρίζει η κυβέρνηση στην Τουρκία, είναι οι ανεπαρκείς και χωρίς αρχές πολιτικοί.
«Με τις αποφάσεις που λαμβάνουν εκμεταλλεύονται τόσο την ΤΔΒΚ όσο και την Τουρκία». Πρόσθεσε ότι οι «κυβερνώντες» τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν ως στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος για την κάλυψη των αναγκών της «χώρας», αλλά μετέτρεψαν τους δημόσιους πόρους σε υπηρεσία για ρουσφέτι και «πρέπει να φύγουν».
Ο πρόεδρος του ΚΑ, Ερχάν Αρικλί στήριξε τον Αντιπρόεδρό του λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν εξαφανίζεται όταν το αρνείσαι. Σε ανάρτηση στα ΜΚΔ, ο κ. Αρικλί ανέφερε ότι «ενόσω συνεχίζεται αυτή η άρρωστη δομή, ολοένα και θα χάνεται το αίσθημα του ανήκειν του λαού σε αυτό το κράτος».
Επικρίνοντας τους «κυβερνητικούς» εταίρους για τις βολές κατά του Μπουγιούκγιλμαζ, ο Ερχάν Αρικλί διερωτήθηκε «μήπως θα απολογηθούν και όσοι έφεραν τη χώρα σε αυτό το χάλι, συμπεριλαμβανομένου και του εταίρου μας;»
«Εντάξει, εμείς να απολογηθούμε, δεν θα ζητήσουν καθόλου συγνώμη από αυτό τον λαό εκείνοι που έφεραν τη χώρα σε αυτό το χάλι, συμπεριλαμβανομένων των εταίρων μας, εκείνοι που έκτισαν αυτή την αργοκίνητη αναποτελεσματική δομή, εκείνοι που έκαναν αυτή τη χώρα φτωχό φρουρό πλούσιων πόρων, εκείνοι που έκλεισαν περίπου 150 εργοστάσια που είχαν μείνει από τους Ελληνοκύπριους και έκαναν τους εργαζόμενους δημόσιους υπαλλήλους, εκείνοι που δεν κατάφεραν να μοιράσουν με δίκαιο τρόπο σε 90.000 Τούρκους όσα άφησαν 180.000 Έλληνες, εκείνοι που χρεωκόπησαν τις τουρκοκυπριακές αερογραμμές, το βιομηχανικό Holding, την Eti και κάθε δημόσιο οργανισμό στον οποίο έβαλαν χέρι», είπε μεταξύ άλλων.
Το πρόβλημα, πρόσθεσε, «δεν εξαφανίζεται με το να το αρνείσαι κύριοι. Ελάτε να πάψουμε να θεραπεύουμε αυτή την ασθένεια που μετατράπηκε σε γάγγραινα με το να την αρνούμαστε ή με μέτρα αλλαγής επιδέσμου και να τη βάλουμε απευθείας στο χειρουργικό τραπέζι. Πώς; Με αλλαγή συστήματος βεβαίως. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Μπορούμε να το καταφέρουμε».
Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχιουρμαν συνδύασε την αντιπαράθεση μεταξύ των «συγκυβερνώντων» γι αυτή τη δήλωση με την κρίση στη «βουλή», σημειώνοντας ότι «όλοι αυτοί μαζί δεν μπορούν να εκλέξουν καν πρόεδρο της βουλής».
Πηγή: ΚΥΠΕ