Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη στάση αρχών της Λετονίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα.

Ανακοίνωση από τη Βουλή αναφέρει ότι η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα στη Ρίγα συνάντηση με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λετονίας Daiga Mierina. Η κ. Δημητρίου βρίσκεται στη Ρίγα για να συμμετάσχει στην Τρίτη Κοινοβουλευτική Σύνοδο Κορυφής της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Κριμαία, την οποία φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Λετονίας.

Κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε τη σημαντικότητα της Συνόδου για την επαναβεβαίωση της αμετακίνητης στήριξης της διεθνούς κοινότητας στην ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Οι Προέδροι των δύο Κοινοβουλίων υπογράμμισαν ότι για τη διατήρηση της διεθνούς νομιμότητας είναι απαραίτητο κάθε στρατιωτική επιθετικότητα, κάθε παραβίαση συνόρων κατά κυρίαρχου κράτους και κάθε καταπάτηση του διεθνούς δικαίου να καταδικάζονται και να αντιμετωπίζονται με συντονισμένα διεθνή μέτρα.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη στάση αρχών της Λετονίας όσο αφορά στο κυπριακό πρόβλημα. Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε τη σθεναρή βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για άμεση επανέναρξη των συνομιλίων, με στόχο τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), της οποίας Κύπρος και Λετονία είναι κράτη-μέλη. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο σε ό,τι αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία στήριξης της ανανεωμένης αυτής προσπάθειας από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η φίλη χώρα Λετονία.  

Οι κ. Δημητρίου και Mierina εξήραν τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και Κοινοβουλίων, οι οποίες, όπως σημείωσαν, στηρίζονται σε κοινές αρχές και αξίες και συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής τους σε όλα τα επίπεδα, ειδικότερα στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και των επενδύσεων, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και λαών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της κοινής τους ιδιότητας ως κρατών-μελών της ΕΕ.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε, εξάλλου, τη στήριξη της Κύπρου στο «Σχέδιο της Βαλτικής Σιδηροδρομικής Διασύνδεσης» με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι δύο Προέδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κρίσιμη περίοδο, που διέρχεται η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος, λόγω της επικίνδυνης κατάστασης στην Μέση Ανατολή και υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη αποκλιμάκωσης. Υπογράμμισαν επίσης τον ισχυρότερο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα κοινοβούλια για την προάσπιση της δημοκρατίας ενάντια στον λαϊκισμό, τον αρνητισμό και την προπαγάνδα.

Ακολούθως, η κ. Δημητρίου επισκέφθηκε την αίθουσα της Ολομέλειας, συνοδευόμενη από την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λετονίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ