Επιδιώκουμε να βρεθεί λύση, μακριά από κάθε ιδέα διχοτόμησης και αποδοχής τετελεσμένων ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας το Σάββατο στην εκδήλωση για την «Ημέρα Μνήμης Λύσης», που διοργάνωσε ο Δήμος Λύσης στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Δρομολαξιάς. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για λύση, είπε.
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συμπλήρωση, φέτος, 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, κάνοντας λόγο για «μια ακόμη θλιβερή επέτειο». Αναφέρθηκε σε 50 χρόνια κατοχής και παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας, κάθε είδους ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αρχών και των αξιών της Ευρώπης. «Για όλους εμάς η εισβολή και η κατοχή δεν είναι ένα ιστορικό γεγονός είναι το καθημερινό μας βίωμα. Πέντε δεκαετίες και όμως είμαστε εδώ δεν ξεχνούμε και αγωνιζόμαστε» είπε.
Παραμένουμε, συνέχισε «αμετακίνητοι στην πίστη μας και στοχεύουμε καθημερινά στη θωράκιση της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Χρησιμοποιώντας τη διπλωματία, το μόνο μας όπλο κατά της τουρκικής αδιαλλαξίας που κινείται συστηματικά προς τη δημιουργία τετελεσμένων στο νησί μας, προτάσσουμε τη διεθνή νομιμότητα και αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο και ευκαιρία, το εθνικό μας πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που απαιτεί επίλυση» τόνισε ο κ. Κόμπος.
Σημείωσε πως «μπορεί να μην πετύχαμε ακόμη το στόχο. Όμως ουδέποτε πρέπει να υποβαθμίζουμε ότι η διεθνής νομιμότητα αποτελεί το βασικό μας στήριγμα».
Διαβεβαίωσε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης πως «κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επίλυση του εθνικού μας θέματος».
Εκφράζουμε, είπε, την ετοιμότητα μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πάντα και αποκλειστικά στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ανέφερε πως «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε οτιδήποτε έξω από αυτό το πλαίσιο. Εργαζόμαστε για μια λύση που θα επιτρέψει την επιστροφή στους γενέθλιους τόπους».
Ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε και στην Λύση που γέννησε τον Γρηγόρη Αυξεντίου, «ένα διαχρονικό πρότυπο ηρωισμού και αυτοθυσίας» όπως είπε. Έκανε λόγο για έναν «πρωτοστάτη στον αγώνα για ελευθερία» και «ένα παγκόσμιο παράδειγμα, ένα σημείο αναφοράς για την ανθρωπότητα, για κάθε λαό που δοκιμάζεται». Σημείωσε πως ο Γρηγόρης Αυξεντίου «κατάφερε να μας διδάξει το νόημα της και πως πρέπει να την υπηρετούμε με πείσμα και αυτοθυσία».
Είπε ακόμη πως «η Λύση, έχει επίσης προσφέρει διαχρονικά, και κατά τρόπο ουσιαστικό, στις τέχνες και στον κυπριακό πολιτισμό. Γέννησε τον Παύλο Λιασίδη. Ένα διαμάντι των γραμμάτων, που μέσα από τον καθημερινό μόχθο, κι εμπνεόμενος από αυτόν, σφυρηλάτησε το πηγαίο ταλέντο του και το μοιράστηκε απλόχερα μαζί μας».
«Πρέπει ωστόσο να γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάτι, που κανείς δε μπορεί να μας αποστερήσει. Τις μνήμες, την παράδοση, το πνεύμα μας, τις ρίζες μας. Την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτά τα κουβαλάμε μέσα μας, παντού. Από αυτά κρατιόμαστε» ανέφερε.
Απευθυνόμενος στους Λυσιώτες ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «παρόλο που βρίσκεστε μακριά από τον ευλογημένο τόπο σας, μέσα στην προσφυγιά, έχετε αποδείξει έμπρακτα ότι είστε άξια τέκνα της Λύσης».
Σημείωσε πως «η δυναμική δράση σας στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στις τέχνες, συνεχίζει αταλάντευτα να ξεχωρίζει, καθιστώντας σας, επάξιους συνεχιστές της παράδοσης των Λυσιωτών».
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Καουρής ανέφερε μεταξύ άλλων πως «προσδοκούμε την Άγια ώρα της επιστροφής. Είναι δικαίωμα μας, είναι ευθύνη μας και είναι χρέος και υποχρέωση μας να συνεχίσουμε τον αγώνα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες μέχρι που να επιτευχθεί μια λύση του Κυπριακού που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, να διασφαλίζει την ειρήνη την ασφάλεια την αγάπη και την συνύπαρξη».
Στην εκδήλωση παρέστησαν αντιπροσωπείες από τους τέσσερις αδελφοποιημένους Δήμους από την Ελλάδα, ενώ μεταφέρθηκε για προσκύνημα η διασωθείσα Αγία Εικόνα της Παναγίας Λύσης.