Με μία αλαζονική αυτοπεποίθηση, ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά το δείπνο της Νέας Υόρκης για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του σε έναν διάλογο που απέφευγε επίμονα, δήλωσε ότι «πήραμε αυτό που θέλαμε» και ότι δεν έκανε πίσω σε καμία από τις πάγιες θέσεις του.

Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους από την Τουρκία, ο Τ/Κ ηγέτης έσπευσε να τονίσει ότι το δείπνο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη εξυπηρέτησε το στόχο της τουρκοκυπριακής πλευράς.

«Δεν επιτρέψαμε να μας παρουσιάσουν ως την πλευρά που αποφεύγει το διάλογο», υποστήριξε, προσπαθώντας να ανατρέψει τις εντυπώσεις περί απομόνωσης της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Ο Γκουτέρες συντάσσεται με τη λύση δύο κρατών

Μάλιστα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ακόμα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, φάνηκε να στηρίζει αυτήν την κατεύθυνση περί ‘δύο κρατών’.

«Νομίζω ότι πήραμε αυτό που θέλαμε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα του τύπου να μη συναντηθούμε ή να μην συζητήσουμε. Εκείνος (ο Νίκος Χριστοδουλίδης) είπε 'Κυπριακή Δημοκρατία', εγώ είπα 'λύση δύο κρατών'. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες είπε επίσης 'Ας εργαστούμε πάνω σε στοιχεία οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών'», είπε δείχνοντας να συναινεί στην τ/κ λογική των δύο κρατών κι ο Γκουτέρες.

Η στρατηγική του Τατάρ να παραμένει αμετακίνητος στη θέση των δύο κρατών δεν είναι κάτι νέο. Η ίδια ρητορική χρησιμοποιείται από το 2020, όταν και ανέλαβε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αν και ο Ερσίν Τατάρ προσπαθεί να πείσει ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης, οι ενδείξεις δείχνουν ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία βρίσκεται σε θέση άμυνας, παγιδευμένη ανάμεσα στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας, αλλά και της Άγκυρας πλέον λόγω της στροφής που κάνει προς τη Δύση, και τις προσδοκίες των υποστηρικτών της πολιτικής των δύο κρατών.

Καχύποπτα τα ΜΟΕ

Και οι δηλώσεις του Τατάρ δεν σταμάτησαν εκεί. Εξέφρασε αμφιβολίες για την πρόταση του Χριστοδουλίδη σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θεωρώντας τα ανεπαρκή και καχύποπτα. Υποστήριξε πως οι ελληνοκυπριακές προτάσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από προσπάθειες να πλήξουν την τουρκοκυπριακή οικονομία και να αυξήσουν την απομόνωση των κατεχομένων.

«Απειλούν όσους ασχολούνται με τον τουρισμό και την κτηματαγορά μας», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, τονίζοντας πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

«Ο λαός μας βρίσκεται υπό αποκλεισμό και απομόνωση από το 1964. Τώρα ασχολούνται και με την οικονομία μας, ώστε να μην έχουμε ανάπτυξη εδώ. Βάζουν στο στόχαστρο τα πανεπιστήμιά μας, ώστε να μην έρχονται ούτε φοιτητές εδώ. Τί εμπιστοσύνη θα οικοδομήσουμε χωρίς να αφήσουμε κατά μέρος όλες  αυτές τις ενέργειες που υποτιμούν την ΤΔΒΚ και αυξάνουν την πίεση και την απομόνωσή σε βάρος μας'», δήλωσε.

Δεν προβλέπεται λύση σύντομα

Η αδιαλλακτη στάση των Ελληνοκυπρίων στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, συνεχίζει να εμποδίζει οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι επανειλημμένα χρησιμοποιεί τη θέση της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δυνατότητα βέτο για να μπλοκάρει τις συνομιλίες.

«Ο καημός των ‘Ε/Κ’ είναι η δημιουργία ενός επίσημου τραπεζιού διαπραγματεύσεων. Αλλά μόλις στηθεί αυτό το τραπέζι, μάς σέρνουν εκεί που θέλουν», δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης, προσθέτοντας ότι «Η Κύπρος είναι ένα πρόβλημα 61 ετών και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και 56 χρόνια. Ήταν προφανές ότι δεν θα προέκυπτε λύση από αυτό το δείπνο».

Μάλιστα, επικαλέστηκε τα λόγια του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Ρολάνδη, ο οποίος φέρεται να παραδέχθηκε: «Καταφέραμε να πούμε όχι σε 15 διαφορετικά σχέδια του ΟΗΕ», ενισχύοντας έτσι την άποψη του Τατάρ περί αδιαλλαξίας της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η αλαζονεία των Ελληνοκυπρίων εμποδίζει τον συμβιβασμό

Στη συνέχεια ο Ερσίν Τατάρ τόνισε πως η Ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί με κάθε τρόπο να απομονώσει την Τουρκία από τη διαδικασία διαπραγματεύσεων, κάτι που, όπως σημείωσε, υπονομεύει κάθε προοπτική για αμοιβαία αποδεκτή λύση.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά συμπεριφέρεται σαν ανώτερη, προσπαθώντας να μας υποτάξει. Για παράδειγμα, ανέφεραν ότι όταν επιτευχθεί συμφωνία, θα γίνουμε μέλη της ΕΕ και το καθεστώς εγγυήτριας χώρας της Τουρκίας θα τερματιστεί», δήλωσε ο Τατάρ, υπογραμμίζοντας την υπεροψία που, όπως λέει, χαρακτηρίζει τις συνομιλίες.

«Αν δεν ζορίσεις λίγο τους Ελληνοκύπριους, δεν θα δεχθούν συμβιβασμό», τόνισε με χαρακτηριστική ειρωνεία.

«Οι Ελληνοκύπριοι μπλοκάρουν τις πύλες για να μας εμποδίσουν»

Όσον αφορά τις συνομιλίες για το άνοιγμα των συνοριακών πυλών, ο Τατάρ ανέφερε ότι, παρότι υπάρχει συμφωνία για την πύλη Κέρμια, η κυκλοφορία παραμένει μπλοκαρισμένη λόγω εσκεμμένων ενεργειών της ελληνοκυπριακής πλευράς, που δεν επιθυμεί να επωφεληθούν οι Τουρκοκύπριοι. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πύλη Μια Μηλιά, σημειώνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να διευκολύνει την κυκλοφορία εμπορικών οχημάτων, αλλά οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να επιμένουν σε στρατηγικά αιτήματα στα Κόκκινα και στον Λημνίτη.

Η στάση αυτή, όπως δήλωσε, δεν είναι αποδεκτή ούτε από στρατιωτική ούτε από άποψη ασφάλειας, προσθέτοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει άλλες προτάσεις, αρκεί να είναι καλοπροαίρετες και όχι επιζήμιες.

Χρειαζόμαστε ισορροπημένη στάση από τη Βρετανία

Ο Ερσίν Τατάρ έθεσε στο στόχαστρό του και το Ηνωμένο Βασίλειο για το ρόλο του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ανέφερε ότι οι Βρετανοί εμφανίζονται πιο κοντά στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς λόγω της στρατηγικής τους παρουσίας στις βάσεις που διατηρούν στη Νότια Κύπρο.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τελικά θα βρεθεί μια φόρμουλα που θα αποκαταστήσει την ισορροπία στη διαδικασία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά παραμένει ανοιχτή σε έναν πιο διάλογο, υπό προϋποθέσεις.

«Εμείς βλέπουμε το Ηνωμένο Βασίλειο λίγο διαφορετικά. Οι Βρετανοί είναι κοντά στους  Ε/Κ λόγω των βάσεών τους στη Νότια Κύπρο. Θέλουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων να γίνει πιο ισορροπημένο. Εκτιμώ ότι θα βρεθεί μια φόρμουλα».

Οι υποσχέσεις της αντιπολίτευσης για λύση είναι κενές – Η αμφισβήτηση της εκπροσώπησής μου είναι προδοσία

Με σκληρή γλώσσα στράφηκε και κατά των εσωτερικών επικριτών, κατηγορώντας τους πολιτικούς αντιπάλους του για προδοσία. Σχολιάζοντας τις υποσχέσεις προηγούμενων «προέδρων» όπως ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι θα έλυναν το Κυπριακό σε 3 μήνες, ο Τατάρ δήλωσε ότι οι υποσχέσεις αυτές δεν οδήγησαν πουθενά.

«Ο Ταλάτ και ο Ακιντζί είπαν ότι θα το λύσουν σε τρεις μήνες, αλλά είδαμε τι συνέβη», ανέφερε, τονίζοντας ότι οι τωρινές υποσχέσεις του Τουφάν Ερχιουρμάν είναι απλώς μια κίνηση για να κερδίσει τις επόμενες «εκλογές».

Σύμφωνα με τον Τατάρ, η στάση της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει την πολιτική ισότητα, χωρίς να αναγνωρίζει την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων, είναι απογοητευτική και διχαστική. «Αυτοί οι άνθρωποι σας θεωρούν μειονότητα και δεν σας αναγνωρίζουν ως βασικό στοιχείο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε, επίσης, τον Ερχιουρμάν ότι «συνωμοτεί πίσω από την πλάτη του», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «προδοσία» η αμφισβήτηση της θέσης του ως «εκλεγμένου προέδρου» και η προσπάθεια να παρουσιαστεί ως «άνθρωπος της Τουρκίας».

«Είμαι ο άνθρωπος που εξέλεξε ο λαός», τόνισε ο Τατάρ.