Η Kıbrıs (18.10.24) γράφει ότι το θέμα των συλλήψεων σφετεριστών κατεχόμενων ελληνοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου έθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατά το άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες και του Προέδρου Χριστοδουλίδη, όπως ο ίδιος δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη στον παράνομο Bayrak, υποστηρίζοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να παραχωρήσει αμνηστία στους σφετεριστές, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Σημειώνοντας ότι εξήγησε τη διαδικασία στον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος τον άκουγε έκπληκτος, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το γεγονός πως ο Αντόνιο Γκουτέρρες ζήτησε να παραχωρηθεί αμνηστία σημαίνει ότι ενοχλήθηκε από την κατάσταση.
Ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα και ότι η διαδικασία διεξάγεται στο δικαστήριο, ο Τατάρ πρόσθεσε:
«Σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά παραχωρήσει αμνηστία, εμείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την πολιτική μας. Πρέπει να το κάνουν αυτό λόγω των ανθρώπινων αξιών».
Επαναλαμβάνοντας ότι κατά το δείπνο επέμεινε σε λύση δύο κρατών, ο Τατάρ είπε: «Έχουμε μια στάση, μια πολιτική, μια νέα πολιτική και προσπαθούμε να διαχειριστούμε αυτή τη διαδικασία με τη στήριξη της Τουρκίας».
Ισχυρίστηκε ότι η «κυριαρχία» πρέπει να επιβεβαιωθεί κατά απόλυτο τρόπο και υποστήριξε: «Εμείς πάντα ήμασταν έτοιμοι να συναντηθούν οι δύο αρχές, τα δύο κράτη συνεργαζόμενα σε διάφορα θέματα, όμως δημιουργήθηκε μια εντύπωση ότι όλο απέρριπτα την τριμερή συνάντηση, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια».
Ο Τατάρ συνέχισε λέγοντας ότι καθόλου δεν πτοήθηκαν από τότε που έθεσαν στο τραπέζι την πολιτική των δύο κρατών την οποία ακολουθούν μέχρι σήμερα, και πρόσθεσε ότι εκφράζουν αυτή την «νέα πολιτική» σε όλες τις πλατφόρμες με τη στήριξη της Τουρκίας στο ανώτατο επίπεδο και το έπραξαν και κατά την άτυπη συνάντηση στη Νέα Υόρκη.
«Αναφέραμε ακόμα μια φορά ότι θα καθίσουμε στο τραπέζι μόνο με την αποδοχή της εθνικής μας κυριαρχίας, της πολιτικής μας ισότητας», είπε και πρόσθεσε:
«Αναφέραμε αυτό που θέλαμε να πούμε εκεί. Είπαμε ότι επιμένουμε στη λύση δύο κρατών. Αυτή η συνάντηση μετά φαγητού, έστω και ανεπίσημη, ήταν μια ευκαιρία να εξηγήσουμε ξανά τη νέα πολιτική μας. Δεν τήρησα ποτέ αποστάσεις από τις συναντήσεις, τον διάλογο, αυτό που λέω αφορά τις επίσημες συνομιλίες. Αν τοποθετηθεί ένα πλαίσιο στις επίσημες διαπραγματεύσεις, δεν μπορείτε να βγείτε εκτός αυτού. Αν τίθεντο ενώπιον μας οι παράμετροι του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα ερχόταν ενώπιον μας η μία κυριαρχία και δεν θα μπορούσαμε ποτέ να βγούμε έξω από αυτό. Εμείς που εκπροσωπούμε τη νέα πολιτική, δεν θα παίξουμε ποτέ ένα τέτοιο παιχνίδι. Μόνο αν αυτοί εγκαταλείψουν αυτές τις ιδέες θα μπούμε σε αυτή τη διαδικασία».
Υπενθυμίζοντας ότι συζήτησαν και το θέμα των απευθείας πτήσεων και του απευθείας εμπορίου, ο Τατάρ ανέφερε ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης δεν δέχτηκε αυτά τα θέματα και επανέλαβε ότι έχουν μια νέα πολιτική και προσπαθούν να διαχειριστούν τη διαδικασία με τη στήριξη της Τουρκίας.
Ιανουάριο - Φεβρουάριο η πολυμερής
Επισημαίνοντας ότι η Βρετανία μπορεί να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο ως εγγυήτρια δύναμη αλλά οι Τουρκοκύπριοι ακόμα δεν μπορούν να ασκήσουν το «κυριαρχικό τους δικαίωμα», ο Τατάρ ισχυρίστηκε:
«Αναφέρονται σε μια ιθαγένεια, μία ταυτότητα και αυτή είναι μια διαδικασία που πηγαίνει μέχρι τα μηδέν στρατεύματα. Δεν είναι δυνατόν να το επιτρέψουμε αυτό. Εμείς αναζητούμε μόνο την ισότητά μας. Σε μια γεωγραφική περιοχή που δεν είμαστε κυρίαρχοι θα νοθευθεί η ύπαρξή μας με την πάροδο του χρόνου και θα αφομοιωθεί. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτή τη δομή και να επιβεβαιώσουμε κατά απόλυτο τρόπο την κυριαρχία μας. Δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη κάτω από τη στέγη της ΕΕ. Αυτό είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και για τον ελληνοκυπριακό λαό. Όλα αυτά ανέφερα στο δείπνο. Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε τις δύο χωριστές θέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις διαφορετικές θέσεις των δύο πλευρών. Στο τέλος μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος και να πλησιάσουν οι δύο πλευρές».
Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πάντα τάσσεται υπέρ της λύσης μέσω διαπραγμάτευσης, όμως είναι σημαντικές και οι συνθήκες και πρόσθεσε:
«Η συνάντηση 4+1 είναι μια εξέλιξη, θα βρίσκονται και οι μητέρες πατρίδες σε μια συνάντηση που θα γίνει. Αυτό είναι εγγύηση για εμάς. Και αυτή θα είναι άτυπη. Μπορεί να γίνει περίπου τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο».
Μια Μηλιά ναι, Κόκκινα όχι
Σημειώνοντας ότι στην αξιολόγησή τους τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρθηκαν σε ανώτατο επίπεδο στην ύπαρξη δύο χωριστών θέσεων και είπαν ότι πρέπει να προσεγγίσουν αυτές οι θέσεις, ο Τατάρ είπε ότι «ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι ότι θα γίνει μια συνάντηση 4+1» και πρόσθεσε:
«Επιπλέον θα ανοίξει η πύλη της Μια Μηλιάς και θα ανοίξουν και άλλες πύλες. Έρχονται στην ημερήσια διάταξη και άλλα θέματα όπως το πέρασμα δρόμου στα Κόκκινα, όμως από την άποψη της ασφάλειας δεν μπορεί να γίνεται λόγος για εκείνη την περιοχή».
Υποστηρίζοντας ότι θα ήταν καλό να ανοίξει σημείο διέλευσης στη μια Μηλιά για να λειτουργούν καλύτερα τα υφιστάμενα σημεία διέλευσης και να γίνονται πιο γρήγορα οι διελεύσεις, ο Τατάρ επανέλαβε τη θέση ότι ειδικά τα εμπορικά οχήματα θα χρησιμοποιούν τη Μια Μηλιά και έτσι θα ελαφρύνει το βάρος του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου. Πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες διεύρυνσης του σημείου διέλευσης στον Άγιο Δομέτιο και ότι παρόμοιες εργασίες θα γίνουν και στη νότια πλευρά του σημείου διέλευσης.