Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ έχει τηρήσει μια «πλήρη λογική ίσων αποστάσεων», παρά το ότι είναι ξεκάθαρο πως η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει εκφύγει του πλαισίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης σε σχέση με το δείπνο των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη.
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να προβεί σε μια ανάλυση του αποτελέσματος του δείπνου μεταξύ του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ και του ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο κ. Αιμιλιανίδης ανέφερε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, «η οποία δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε ουσιαστική αναφορά».
«Εκείνο το οποίο νομίζω είναι το σημαντικό στην ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα είναι ότι κάνει αναφορά σε αποτυχία ουσιαστικά στις προσπάθειες που κατέβαλε η (προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ) κ. Ολγκίν, και αναφέρει ότι υπάρχει διάσταση θέσεων μεταξύ των ηγετών που δεν επιτρέπει να προχωρήσει αλλιώς η διαδικασία», πρόσθεσε.
«Αυτό είναι σημαντικό διότι, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τατάρ, έχει εκφράσει όπως γνωρίζουμε και στην κ. Ολγκιν και έχει επαναλάβει και δημόσια και χθες αναφορά σε κυριαρχική ισότητα ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε πρόοδο στο Κυπριακό και παρά το ότι η κυριαρχική ισότητα σαφώς εκφεύγει του πλαισίου που τίθεται με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία είναι και το πλαίσιο που δεσμεύει σε οποιαδήποτε προσπάθεια τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, εντούτοις, είναι σαφές πως, από πλευράς του ΓΓ δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά ότι είναι απαράδεκτες, ή εκτός πλαισίου οι θέσεις αυτές του κ. Τατάρ, και περιορίστηκε, όπως είπα, σε γενικόλογη αναφορά, για διάσταση των θέσεων των δύο ηγετών», είπε ο κ. Αιμιλιανίδης.
Ανέφερε ότι αυτό δεν είναι κριτική προς την ελληνοκυπριακη πλευρα αλλά προς τον Γενικό Γραμματέα, «αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο ΓΓ έχει τηρήσει μια πλήρη λογική ίσων αποστάσεων, παρά το γεγονός ότι είναι ξεκάθαρο πως η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει εκφύγει του πλαισίου».
Με βάση αυτό, συνέχισε, «δεν μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος για την πορεία ή να εκλαμβάνει ως θετική κάποια εξέλιξη, με δεδομένο ότι, από τη στιγμή που ο κ. Τατάρ, έχει βάλει στο τραπέζι τη θέση του για κυριαρχική ισότητα, την οποία αναφέρει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, και η συζήτηση γίνεται χωρίς να απορρίπτεται από τον ΓΓ αυτή η θέση εξαρχής ως αντίθετη προς το πλαίσιο, σημαίνει ότι είμαστε σε μια περαιτέρω πορεία στην οποία η μεν ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκινά από το τελευταίο στάδιο των δικών της υποχωρήσεων οι οποίες όμως κινούνταν μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η τουρκική πλευρά έχει εκφύγει αυτού του πλαισίου και θέτει κάποια περαιτέρω απαίτηση που ουσιαστικά οδηγεί σε αναγνώριση δύο κρατών χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αντίδραση από πλευράς ΟΗΕ».
«Άρα, νομίζω ότι για εμένα, αυτό που εισπράττω από το ψεσινό δείπνο, εκ του αποτελέσματος δεν είναι επιτυχημένο», είπε ο κ. Αιμιλιανίδης. Το ότι θα συνεχιστούν άτυπες επαφές, ενδεχομένως και διευρυμένες, «δεν μπορεί να οδηγεί σε αισιοδοξία εάν ο ΓΓ ο οποίος είναι εκείνος ο οποίος ουσιαστικά προσκαλεί αυτές τις άτυπες συναντήσεις θα τηρεί μια τέτοια λογική ίσων αποστάσεων και επομένως, η κάθε πλευρά θα μπορεί να εγείρει ό,τι θέλει ανεξαρτήτως των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», πρόσθεσε.
«Βρισκω πάρα πολύ ανησυχητικό ότι συνεχίζεται μια διαδικασία στην οποία ο κ. Τατάρ επαναλαμβάνει διαρκώς και δημόσια θέσεις εκτός του πλαισίου χωρίς επί τούτου να υπάρχει μια αντίδραση», ανέφερε.
Διαβάστε ακόμη: Κασουλίδης: Μεγάλος καυγάς στο Κραν Μοντανά…Όλοι φώναζαν - Η συμβουλή στον ΠτΔ
Ο ΓΓ των ΗΕ, σημείωσε ο κ. Αιμιλιανίδης, είναι δεσμευμένος από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και του Συμβουλίου Ασφαλείας, και τα οποία είναι και νομικά και πολιτικά δεσμευτικά για τον ίδιο, «εκτός αν αλλάξουν τα ψηφίσματα, δεν μπορεί να ανέχεται ουσιαστικά να προχωρά μια διαδικασία χωρίς να θέτει ότι οι θέσεις που τίθενται είναι εκτός των ψηφισμάτων».
Υπενθύμισε ότι άλλοι Γενικοί Γραμματείς των ΗΕ στο παρελθόν είχαν κάνει «ξεκάθαρες δηλώσεις» όταν Τουρκοκύπριοι ηγέτες και άλλοι είχαν εκφύγει με δηλώσεις τους του πλαισίου, ενώ σημείωσε ότι ο κ. Γκουτέρες έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί, προκαλώντας μάλιστα την οργή του Ισραήλ σε σχέση με ενέργειες του Ισραήλ, που θεωρούσε ότι κινούνται εκτός του πλαισίου. «Άρα δεν είναι κάτι ασύνηθες για τον ΓΓ να λαμβάνει θέση σαφή και δημόσια όταν τίθεται ζήτημα παραβίασης του πλαισίου», ανέφερε.
Πηγή: ΚΥΠΕ