Στο κρατικό ραδιόφωνο φιλοξενήθηκε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο άτυπο δείπνο που είχε ο ΠτΔ με τον κατοχικό ηγέτη στη Νέα Υόρκη. 

Αρχικά ανέφερε ότι παραμένουν οι διαφορές και είναι μεγάλες. «Τα καλά νέα για εμάς είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας παρά τα προβλήματα και τη στάση της άλλης πλευράς, παραμένει προσηλωμένος στην προσπάθεια του». 

Συμπλήρωσε ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη σε μεταγενέστερο στάδιο. «Υπολογίζουμε ότι θα είναι εντός δύο μηνών».

Διαβάστε ακόμη: Το παρασκήνιο του άτυπου δείπνου: Εκνευρισμένος ο Τατάρ, «Κύπριος» ο Γκουτέρες

 Τόνισε ότι «η προσέγγιση μας είναι ότι ενθαρρύνουμε τον Γενικό Γραμματέα, επενδύουμε σε αυτή την πρωτοβουλία και είμαστε πρόθυμοι να την στηρίξουμε. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά».

Ακόμη, ανέφερε ότι «δεν περιμέναμε κάτι άλλο από τον κ. Τατάρ. «Από τη στιγμή που αυτή η πρωτοβουλία προέρχεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η βάση λύσης δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». 

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι η ΚΔ το τελευταίο εξάμηνο υλοποιεί 14 μέτρα που αφορούν τους Τουρκοκύπριους. «Τα οποιαδήποτε άλλα ΜΟΕ θα πρέπει να έχουν ένα κίνητρο δημιουργικό. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς. Εμείς θέλουμε αυτό το οδόφραγμα να υλοποιηθεί συνδυαστικά με τα άλλα δύο οδοφράγματα στο Πυρόι – Αθηένου και Κόκκινα – Πύργος». 

Επεσήμανε ότι είναι δύσκολο ο Γενικός Γραμματέας να επιρρίψει ευθύνη σε ένα από τα δύο μέρη καθώς θέλει να σημειωθεί πρόοδος. 

Υπογράμμισε ότι και η κα. Ολγκίν είναι καλοδεχούμενη και η κα. Ντι Κάρλο είναι καλοδεχούμενη όπως και ο κ. Στιούαρτ, με προϋπόθεση να κινούνται πάντοτε με όρο εντολής τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Καταληκτικά αναφέρθηκε στην συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν  στην Αθήνα, αναφέροντας ότι «η επικοινωνία μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας είναι ένα ρεαλιστικό κανάλι επικοινωνίας. Στέλνουμε και εμείς μηνύματα στην Τουρκία μέσω αυτής της επικοινωνίας.

Διαβάστε ακόμη: Στο τραπέζι ΜΟΕ για οδοφράγματα, και «διευρυμένες επαφές» - Ρόλο σε Ντι Κάρλο