Το παρασκήνιο του άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη αποκάλυψε στο Πρωτοσέλιδο ο ανταποκριτής του Σίγμα, Δημήτρης Φιλιππίδης. 

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι «μετά από όλα αυτά τα χρόνια που όλα είχαν παγώσει, βλέπουμε μια κάποια κινητικότητα. Έγινε μια ανοιχτή συζήτηση, μια συζήτηση έξω από το κουτί». 

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι πεισματάρης ως Κύπριος, αγαπά την Κύπρο και θέλει μία λύση σε αυτή τη δραματική κατάσταση που υπάρχει στην περιοχή. Δήλωσε ότι θέλει λύση για το Κυπριακό.  

Η πρώτη είδηση είναι ότι ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ ήταν έτοιμος να ανακοινώσει την ανανέωση της παρουσίας ως προσωπικής απεσταλμένης της Μαρίας Άνχελας Ολγκίν, η τ/κ πλευρά είπε ότι δεν θα συμβεί αυτό. Ως εκ τούτου, αναλαμβάνει τη θέση αυτή η βοηθός του Γκουτέρες, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Φιλιππίδη, αυτό έχει σημασία επειδή είναι βοηθός του ΓΓ ΟΗΕ, πρόκειται για μια αναβάθμιση και είναι πιο κοντά στα ψηφίσματα του Οργανισμού ένεκα του θεσμικού της ρόλου. 

Ο ανταποκριτής του Σίγμα σημείωσε πάντως ότι ο Ερσίν Τατάρ ήταν εκνευρισμένος κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Επίσης, στις δηλώσεις του έδειξε ότι δεν ήταν σε καλή διάθεση και πιθανότητα πιέστηκε από την Τουρκία ένεκα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Αν ήταν στο χέρι του, δεν θα βρισκόταν στη συνάντηση. Μάλιστα, μιλώντας στο δείπνο, αποκάλεσε τον Ερντογάν «πρόεδρο μας». 

Για την ε/κ πλευρά, ο Δημήτρης Φιλιππίδης σημείωσε ότι «έδωσε όλα αυτά τα σημεία που αποδεικνύουν ότι θέλει τη λύση, ο κύριος Χριστοδουλίδης έκανε όλες τις κινήσεις καλής θέλησης, ενώ υπογράμμισε ότι έκαναν κάποιες προτάσεις στην τ/κ πλευρά, η οποία όμως απέρριψε τα πάντα. Ο Τατάρ κατά τα 25 λεπτά που μίλησε, επέμενε για το θέμα των συλλήψεων και των περιουσιών. Ζήτησε μάλιστα να παρέμβει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη Δικαιοσύνη για το θέμα των σφετεριστών.

Επίσης, ο Τατάρ εξέφρασε το παράπονο ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός συνάντησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ τον ίδιο δεν δέχονται να τον δουν σημαντικές προσωπικότητες. Τότε ο Γκουτέρες του απάντησε ότι «σημαντική προσωπικότητα είμαι και εγώ ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και είμαστε εδώ μαζί σήμερα».

Σύμφωνα πάντα με τον ανταποκριτή του Σίγμα, η τ/κ πλευρά προσπάθησε να θέσει εκτός διευρυμένου διαλόγου τη Βρετανία, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Από εκεί και πέρα, Χριστοδουλίδης και Τατάρ συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Δεν υπήρξε καμιά κίνηση που να δίνει αισιοδοξία ότι κάτι θα αλλάξει δραματικά. Αν και ο Χριστοδουλίδης προσπάθησε να παρουσιάσει κάτι θετικό από τη συνάντηση, όπως το διάνοιγμα οδοφραγμάτων, ο Τατάρ είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει άμεσα. 

Τέλος, σημείωσε ότι «δεν πάμε σε αδιέξοδο αλλά σε μια πολύ επιβραδυμένη διαδικασία, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι δραματικά, αλλά ο Τατάρ πήγε με συγκεκριμένη ατζέντα, με συγκεκριμένη άρνηση και επέμενε στο θέμα των συλλήψεων σφετεριστών. Ήταν το μοναδικό θέμα που άγγιξε τόσο πολύ η τ/κ πλευρά».   

Διαβάστε επίσης: 

Στο τραπέζι ΜΟΕ για οδοφράγματα, και «διευρυμένες επαφές» - Ρόλο σε Ντι Κάρλο

ΠτΔ: Δεν υπήρξε πρόοδος σε θέματα ουσίας-Δεν άκουσα κάτι διαφορετικό από Τατάρ