Το 59% των συμμετεχόντων σε έρευνα που πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο το Κέντρο Μελετών για τη μετανάστευση, την ταυτότητα και τα δικαιώματα CMIRS στα κατεχόμενα δήλωσε πως επιθυμεί διευθέτηση του Κυπριακού, ενώ το 40,9% δήλωσε ότι δεν επιθυμεί συμφωνία.
Η Μινέ Γιουτζέλ, διευθύντρια του Κέντρου που διεξάγει τις έρευνες σταθερά εδώ και χρόνια ανά 3 μήνες, με δείγμα 500 ατόμων, ανέφερε ότι το Κυπριακό αναδείχθηκε πρόσφατα ως το δεύτερο πιο σημαντικό θέμα για τους Τ/κ, σχολιάζοντας πως παράγοντες όπως η μακρά διακοπή των συνομιλιών μετά το Κραν Μοντάνα, οι παρεμβάσεις (της Άγκυρας) και η αλλαγή ηγεσίας στην τ/κ κοινότητα το 2020 και το ατελέσφορο αποτέλεσμα των προσπαθειών του ΟΗΕ, έχουν επηρεάσει αρνητικά κατά πολύ την αισιοδοξία των Τουρκοκυπρίων.
Ωστόσο, είπε, οι Τ/κ διατηρούν τα ίδια ποσοστά με την περίοδο του σχεδίου Ανάν ως προς την επιθυμία του για λύση και συμφωνία στο Κυπριακό. Επεσήμανε δε ότι αυτή την περίοδο κι ενόψει του δείπνου των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, αυτές οι απόψεις του κόσμου είναι πολύ σημαντικές.
Στο ερώτημα εάν θέλουν συμφωνία για το Κυπριακό, το 40,12% ανέφερε πως θέλει οπωσδήποτε συμφωνία, το 18,94% ότι επιθυμεί πάρα πολύ μια συμφωνία, το 14,26% ότι δεν θέλει πάρα πολύ μια συμφωνία και το 26,68% πως σίγουρα δεν θέλει μια συμφωνία.
Στην ερώτηση πόσο αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι είστε για μια συμφωνία, το 23,06% απάντησε πολύ αισιόδοξοι, το 13,88% αρκετά αισιόδοξοι, το 13,27% λίγο αισιόδοξοι, ενώ καθόλου αισιόδοξοι απάντησε το 49,80%.
Στην ερώτηση πως θα ψήφιζαν εάν από τις διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών προκύψει ένα σχέδιο το οποίο θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα το 31,17% είπε πως θα ψήφιζε σίγουρα όχι, το 8,30% μάλλον όχι, το 24,29% μάλλον ναι, το 30,16% δήλωσε ότι θα ψήφιζε σίγουρα ναι, ενώ το 6,07% είπε ότι δεν είναι βέβαιο.
Εργκιούν Ολγκούν
Δεν θεωρεί δυνατό να υπάρξουν αποτελέσματα από το δείπνο στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στην "Κίπρις" ο τέως διαπραγματευτής των Τ/κ, Εργκιούν Ολγκούν" λέγοντας πως "τα ίσα δικαιώματα και το καθεστώς της τ/κ πλευράς" δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την ε/κ πλευρά και η διεθνής κοινότητα δεν το σεβάστηκε αυτό. Οι Τουρκοκύπριοι, συνέχισε, δεν έχουν ίσες ευκαιρίες με τους Ε/κ, δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη διεθνή κοινότητα και να εξηγήσουν τα προβλήματά τους.
Ο κ. Ολγκούν διαφώνησε με το να γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα των ΗΕ μόνο, υποστηρίζοντας ότι αυτά δεν είναι δεσμευτικά. «Δέστε το Ισραήλ», ανέφερε. Ο κ. Ολγκούν είπε ότι τα ψηφίσματα μπορούν να είναι «ένα μέτρο, αλλά όχι το μοναδικό στάνταρ». Επανέλαβε τις θέσεις της τ/κ πλευράς για κυριαρχική ισότητα.
Η προσωπική του εκτίμηση για το αποψινό άτυπο δείπνο, ανέφερε ο κ. Ολγκούν, είναι ότι δεν πραγματοποιείται την κατάλληλη στιγμή. «Πρώτον, η προσοχή του κόσμου στρέφεται σε ένα άλλο θέμα, δεύτερον, ενώ η ε/κ πλευρά φαίνεται να είναι ένας σοβαρός δυτικός σύμμαχος λόγω της τρέχουσας κρίσης, η Δημοκρατία της Τουρκίας φαίνεται να βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά γιατί βρίσκεται στο πλευρό της Παλαιστίνης. Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να γίνει αυτή η συνάντηση και κατά τη γνώμη μου δεν θα προκύψει τίποτα από αυτή τη συνάντηση», ανέφερε.
Μπορεί, είπε, το δείπνο να είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων, αλλά αποκλείεται να βγει κάποιο αποτέλεσμα από αυτό. Ούτε θεωρεί, ότι υπάρχει κατάλληλο έδαφος για μια συμφωνία, όπως σημείωσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ