Θα παρουσιαστούν στις 12 Δεκεμβρίου ενώπιον του Κακουργιοδικείου δύο κατηγορούμενες με καταγωγή από την Ουγγαρία για υπόθεση που αφορά σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, σε Αμμόχωστο και Κερύνεια.

 

 Λόγω του ότι η διαδικασία σήμερα ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα, ο Δικαστής επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την απόφασή του, εάν οι κατηγορούμενες θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης για την Δευτέρα το πρωί.

  Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε την κράτησή τους μέχρι την δίκη, επικαλούμενη τη σοβαρότητα των αδικημάτων και ότι αυτά επισύρουν πολλά χρόνια φυλάκισης και για αυτό υπάρχει ο κίνδυνος φυγοδικίας.

Στήριξε, επίσης, το αίτημά της στο γεγονός ότι, οι κατηγορούμενες έχουν δεσμούς με τα κατεχόμενα και έχουν παραδεχθεί, ότι διαφήμιζαν αναπτύξεις για λογαριασμό της εταιρείας Cyprus Construction.

Η μια κατηγορούμενη παραδέχθηκε ότι αγόρασε η ίδια περιουσία στα κατεχόμενα.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, υπέδειξε ότι και οι δύο είναι μόνιμες κάτοικοι Κύπρου εδώ και αρκετά χρόνια και διαμένουν η μια στην Πύλα και η άλλη στην Λάρνακα.

Στο θέμα του σφετερισμού αναφέρθηκε και ο Νίκος Τορναρίτης με επιστολή του προς ομολόγους του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, απέστειλε επιστολή στους ομολόγους του για το θέμα.

Στην επιστολή του υποδεικνύει ότι, οι αγοραπωλησίες και γενικότερα, εμπορική εκμετάλλευση Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, είναι παράνομες και θα πρέπει οι ευρωπαίοι πολίτες να ενημερωθούν για τις παράνομες αυτές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στις κατεχόμενες περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση ο σφετερισμός δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Και τόσο ο Δημοκρατικός Συναγερμός όσο και όλα τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν δεν, έκαναν το παραμικρό τόσα χρόνια.