Οκτώ τουρκοκυπριακές συντεχνίες πραγματοποίησαν σήμερα διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο της «βουλής» στα κατεχόμενα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο αδιέξοδο που έχει προκύψει στη διαδικασία ανάδειξης νέου «προέδρου της βουλής». Οι συντεχνίες κάλεσαν την «κυβέρνηση» σε παραίτηση, κρατώντας πανό που έγραφε: «κυβέρνηση ΚΕΕ-ΔΚ-ΚΑ, ντρεπόμαστε για εσάς, παραιτηθείτε!».

Σύμφωνα με είδηση του τ/κ «πρακτορείου ειδήσεων», στη διαμαρτυρία συμμετείχαν εκπρόσωποι των ακόλουθων συντεχνιών: τουρκοκυπριακή συντεχνία "δημοσίων υπαλλήλων" (KTAMS), συντεχνία Τουρκοκυπρίων "δημοσίων λειτουργών" (KAMUSEN), συντεχνία Τουρκοκύπριων δασκάλων (ΚΤÖS), συντεχνία Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών "μέσης εκπαίδευσης" (KTOEOS), συντεχνία εργαζόμενων του "δημοσίου" (KAMU-İŞ), ομοσπονδία επαναστατικών εργατικών συνδικάτων (DEV-İŞ), συντεχνία εργαζομένων της "αρχής ηλεκτρισμού" (EL-SEN) και συντεχνία υπαλλήλων "συνεργατισμού" (KOP-SΕΝ).

Στα πλαίσια της κινητοποίησης, ο Πρόεδρος της KTAMS, Γκιουβέν Μπενγκιχάν, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να πούμε 'φτάνει πια' στα θέατρα που παίζονται στη βουλή. Ντρεπόμαστε για λογαριασμό σας». Επεσήμανε ότι η αναβολή του ανοίγματος των σχολείων αποτελεί «μαύρη κηλίδα στην ιστορία». Επέκρινε την «κυβέρνηση» για την αδιαφορία απέναντι στις κατηγορίες για διαφθορά και δωροδοκία και για τη μαζική παραχώρηση «υπηκοοτήτων» χωρίς σχέδιο για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε εκπαίδευση, υγεία και άλλες "δημόσιες" υπηρεσίες.

Ο Μπενγκιχάν ανέφερε ότι ο νυν "πρόεδρος" της "βουλής" Ζορλού Τορ, έλαβε αρνητικές ψήφους σε όλες τις ψηφοφορίες για την εκλογή νέου "προέδρου" της «βουλής» και πως η πλειοψηφία δεν τον επιθυμεί στη θέση αυτή. «Παρόλα αυτά, δηλώνει ότι έχει εκλεγεί. Θα οδηγήσουν το δίκαιο και τη δικαιοσύνη σε εξευτελισμό», πρόσθεσε, καλώντας την κοινωνία να στηρίξει τις συντεχνίες και την αντιπολίτευση.

Στα πλαίσια της σημερινής κινητοποίησης, έντονη κριτική στη «κυβέρνηση» άσκησαν και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων τ/κ συντεχνιών. 

Ανακοίνωση Ουστέλ για την επέτειο ίδρυσης του ΚΕΕ

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την 49η επέτειο ίδρυσης του κόμματος. 

Ο κ. Ουστέλ υποστήριξε ότι το ΚΕΕ, αντλώντας δύναμη από το βαθύ παρελθόν του, συνεχίζει να προχωρά από νίκη σε νίκη χωρίς να αποκλίνει από τον σύγχρονο, κεμαλικό, λαϊκό, καινοτόμο και οραματιστικό του δρόμο. 

Χαρακτήρισε το ΚΕΕ ως την "πολιτική έκφραση του πνεύματος της τ/κ αντίστασης, και είπε ότι από την ίδρυσή του το 1975 έως σήμερα το κόμμα έχει ηγηθεί της πορείας του τουρκοκυπριακού "λαού" προς την απόκτηση «κράτους». Υπογράμμισε ότι το ΚΕΕ είναι το κόμμα που θεωρεί τις σχέσεις με την Τουρκία όχι οικονομικές αλλά ζωτικής σημασίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των άρρηκτων δεσμών με τον τουρκικό λαό.

Ο κ. Ουστέλ τάχθηκε ακόμη υπέρ της λύσης των δυο κρατών στην Κύπρο. 

Πηγή: ΚΥΠΕ