Η δήλωση του δημάρχου Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, υπέρ της λύσης των «δύο κρατών» στην Κύπρο, κατά τα εγκαίνια πάρκου στην τουρκική πρωτεύουσα, αφιερωμένο στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, προκάλεσε έκπληξη και αποτελεί μια σαφή πολιτική τοποθέτηση σε ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα.

Στα εγκαίνια, που ήταν παρών κι ο Τ/Κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ,  ο δήμαρχος Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, δήλωσε ότι "η αναγνώριση της ΤΔΒΚ είναι πλέον κοντά. Η ανεξαρτησία και η ελευθερία του τουρκοκυπριακού λαού είναι ιδιαιτέρως πολύτιμη".

Αν και οι Τούρκοι δήμαρχοι δεν έχουν αρμοδιότητες εξωτερικής πολιτικής, οι απόψεις που εκφράζει αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω της πιθανής υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Τουρκίας, με τη στήριξη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Η παράδοξη αυτή δήλωση για διχοτόμηση, που τυπικά θα έπρεπε να προέρχεται από αρχηγούς ή θεσμικά όργανα του κόμματος, τον τοποθετεί πιο κοντά στη γραμμή που εκφράζει ο τουρκικός εθνικισμός, ενώ παράλληλα καταγράφεται στο «βιογραφικό» του μια εθνική στάση για ένα ζήτημα που αγγίζει την καρδιά της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Αυτή η δήλωση φανερώνει πολλά για τις μελλοντικές πολιτικές του βλέψεις και τη στρατηγική του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Οι προτεραιότητες του Τατάρ δέχονται πυρά

Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής από τα Κατεχόμενα, καθώς, παρά τη σοβαρή πολιτική κρίση που πλήττει την τουρκοκυπριακή κοινότητα, εκείνος βρέθηκε στην Άγκυρα για τα εγκαίνια του «Πάρκου της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο». Η επίσκεψή του δέχθηκε σφοδρή κριτική, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι ο Τατάρ δίνει προτεραιότητα σε εκδηλώσεις και όχι στη διαχείριση των εσωτερικών προβλημάτων.

Ο Τ/Κ ηγέτης απάντησε έντονα στις επικρίσεις, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του στα εγκαίνια δεν πρέπει να θεωρείται... ψυχαγωγία.

«Όσοι με λοιδορούν για αυτή την επίσκεψη, λέγοντας ότι "πήγε στα εγκαίνια του πάρκου, όταν υπήρχε κρίση στη χώρα", δείχνουν μεγάλη ασέβεια σε όσους μαρτύρησαν στην Ειρηνευτική Επιχείρηση της 20ης Ιουλίου και στους βετεράνους», δήλωσε, υπερασπιζόμενος τη μνήμη των Τούρκων βετεράνων και πεσόντων στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Τ/Κ ηγέτη, το πάρκο αυτό έχει... εκπαιδευτική αξία, καθώς θα ευαισθητοποιήσει τις νέες γενιές για τον «αγώνα» των Τουρκοκυπρίων.

Διαβάστε επίσης: Τατάρ: «Τα εμπάργκο δεν μπορούν να γονατίσουν τους Τ/Κ»