Ο Ερσίν Τατάρ υπογράμμισε για άλλη μια φορά σε ομιλία του στο Κέντρο Εφαρμογών και Ερευνών Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Άγκυρας Hacı Bayram Veli (AHBV), που πραγματοποίησε έκθεση, συνέντευξη και συγκέντρωση υπογραφών με αφορμή την 50ή επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, τη σημασία της πολιτικής των «δύο κρατών» στην Κύπρο, απορρίπτοντας τις πιέσεις για ομοσπονδιακή λύση, ενώ παράλληλα, κατήγγειλε τις βρετανικές βάσεις ως απειλή για το νησί και πρόβαλε τις διεκδικήσεις του ψευδοκράτους στην ανατολική Μεσόγειο, εστιάζοντας στην ανάγκη άρσης των περιορισμών.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι οι περιορισμοί που επιβάλλονται, δεν θα καταφέρουν να «γονατίσουν» τον Τ/Κ λαό, προβάλλοντας τη στήριξη των 85 εκατομμυρίων Τούρκων, όπως είπε, για να τονίσει ξανά τη στήριξη της Τουρκίας στην πολιτική επιβίωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

«Δεν θα μπορέσουν να γονατίσουν τον Τ/Κ λαό με περιορισμούς όπως απαγόρευση απευθείας πτήσεων, απαγόρευση απευθείας εμπορίου, απαγόρευση απευθείας επαφών, αθλητικά εμπάργκο. Όταν τους λέμε ότι θα αντισταθούμε σε αυτό μέχρι τέλους και ότι θα υπερασπιστούμε το κράτος μας μέχρι τέλους, και λένε «μα», τι λέω; ‘Τα 85 εκατομμύρια της Τουρκίας βρίσκονται δίπλα μου'».

Επανέλαβε στη συνέχεια την πολιτική των «δύο κρατών», αλλά και της «Γαλάζιας Πατρίδας», εντάσσοντας το ψευδοκράτος στον θαλάσσιο χάρτη της Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο Τατάρ ανέφερε ότι οι Τ/Κ έχουν ένα ξεκάθαρο πολιτιστικό και ιστορικό δίκιο που διεκδικούν στο νησί.

«Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, οι Ε/Κ στο νησί ζούσαν εν ειρήνη και ηρεμία συνεχώς για 350 χρόνια», είπε, προσπαθώντας να εδραιώσει την παρουσία του ψευδοκράτους ως ανεξάρτητης οντότητας.

Οι βρετανικές βάσεις απειλούν την ασφάλεια

Ο Τ/Κ ηγέτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι αυτές θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του νησιού για να εκφράσει την αντίθεσή του στην επιρροή της Δύσης στο νησί και να δικαιολογήσει την τουρκική στρατιωτική παρουσία ως αναγκαία για την ασφάλεια των Τ/Κ.

Η ένταξη της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ εμπόδιο στη λύση

Ο Τατάρ τόνισε επίσης ότι η ένταξη της νότιας Κύπρου στην ΕΕ έχει καταστήσει τη διαδικασία λύσης πιο δύσκολη.

«Πήραν μονομερώς τη Νότια Κύπρο στην ΕΕ. Καθώς έγινε κράτος μέλος της ΕΕ, η λύση του Κυπριακού έγινε πιο δύσκολη».

Επιστροφή στο ψευδοκράτος λόγω εσωτερικής κρίσης

Ο Τατάρ ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα ακυρώσει τις επισκέψεις του στη Σαμψούντα και την Τραπεζούντα και θα επιστρέψει στο ψευδοκράτος λόγω της κρίσης για το άνοιγμα της λεγόμενης 'βουλής' και των εξελίξεων που προέκυψαν λόγω της αποχώρησης του λεγόμενου 'Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος'.

Διαβάστε επίσης: Τζουμχουριέτ: «Επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις για το Eurofighter»