Την ελπίδα ότι θα προκύψει θετικό αποτέλεσμα από το άτυπο τριμερές δείπνο με τον Τ/κ ηγέτη στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και το μόνο θετικό αποτέλεσμα είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Ευελπιστούμε να προκύψει θετικό αποτέλεσμα και το μόνο θετικό αποτέλεσμα είναι η προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», δήλωσε συγκεκριμένα, σχετικά με το ανεπίσημο δείπνο που θα έχουν στις 15 Οκτωβρίου οι ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς στη Νέα Υόρκη, παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ερωτηθείς σχετικά με ανησυχίες και παγίδες που ενδέχεται να ελλοχεύουν, προσερχόμενος στην εκδήλωση για τα 3α βραβεία ΡΙΚ «Τιμής Ένεκεν», ο Πρόεδρος είπε: «Ξέρουμε σε τι στοχεύουμε μέσα από το δείπνο. Ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος μας. Ξέρουμε πού θα καταλήξουμε. Έχουμε αυτοπεποίθηση, ξέρουμε τις όποιες μας γραμμές, και πηγαίνουμε στο δείπνο –ένα δείπνο που μέσα και από τις δικές μας ενέργειες το έχουμε– για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση αν κατά το επικείμενο ταξίδι του στο Λονδίνο, που προηγείται του ταξιδιού στη Νέα Υόρκη, πρόκειται να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ για το Κυπριακό και το ενδεχόμενο πενταμερούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι θα συζητηθεί σίγουρα το Κυπριακό και το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

«Δεν θέλω να προκαθορίσω, θα δούμε πώς θα πάει το δείπνο με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Είπα πολλές φορές, θα ήθελα να το επαναλάβω, ότι ευελπιστούμε να προκύψει θετικό αποτέλεσμα. Το μόνο θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει είναι η προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», δήλωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ