Συγκεκριμένες εισηγήσεις κατέθεσε η ΕΔΕΕΚ στο Εθνικό Συμβούλιο ενόψει του άτυπου δείπνου «για το πώς πρέπει να διαχειριστεί τόσο σε επίπεδο διαδικασίας, όσο και σε επίπεδο ουσίας, ώστε ν’ αποφευχθούν οι παγίδες που τυχόν να κρύβονται πίσω από την σύγκληση αυτού του δείπνου», δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος μετά το τέλος της συνεδρίας του σώματος.

 

Είναι πολύ καλά γνωστό, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, ότι από την πλευρά της Τουρκίας επιχειρείται σε επίπεδο διαδικασίας και ουσίας, που αφορά το περιεχόμενο της λύσης, να κεφαλαιοποιήσει πρόσθετα πολιτικά οφέλη, είτε σε περίπτωση αποτυχίας να μην της καταλογιστούν οποιεσδήποτε ευθύνες. «Αλλά οι ευθύνες να κατανεμηθούν και στη δική μας πλευρά ώστε η Τουρκία να μπορεί να συνεχίζει το ρόλο και το έργο, το οποίο επιδιώκει όσον αφορά το Κυπριακό», ανέφερε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι γι’ αυτό το λόγο μια από τις υποδείξεις που έκανε η ΕΔΕΚ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι «η οποιαδήποτε επανέναρξη των συνομιλιών, οπωσδήποτε όχι σε επίπεδο 4+1, θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την διεθνή πτυχή του Κυπριακού ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παράνομου εποικισμού».  Να συζητηθούν καταρχήν, πρόσθεσε, τα θέματα των εγγυήσεων, της ασφάλειας και της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της οποιαδήποτε μορφής λύσης.

«Κι αν κι εφόσον υπάρχει κατάληξη, τότε ουσιαστικά να μπορέσουμε σ’ ένα δεύτερο στάδιο να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης». Επί του παρόντος, ανέφερε, δεν υπάρχει λόγος να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για τις εισηγήσεις της ΕΔΕΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ