Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και το κατάλληλο κλίμα, ώστε να γίνουν θετικές συζητήσεις, για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο οποίος τόνισε πως το ζητούμενο είναι να χαραχτεί μια νέα στρατηγική, η οποία θα έχει ως στόχο να περιορίσει τη στρατηγική, που ακολουθεί η Τουρκία.

 

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβούλιου, ενόψει του τριμερούς δείπνου της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, ο κ. Χρίστου είπε ότι κατά τη συνεδρία το κόμμα του εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διαφωνία του για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη  συγκεκριμένη συνάντηση.

«Πιστεύουμε», είπε, «ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και το κατάλληλο κλίμα ώστε να γίνουν θετικές συζητήσεις για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Σημείωσε ότι οι στόχοι της Τουρκίας παραμένουν και σε αυτή τη φάση θέλει να δικαιώσει τα τετελεσμένα της κατοχής και της εισβολής, ενώ πρόσθεσε ότι σε δεύτερη φάση θέλει να προχωρήσει σταδιακά σε πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ, «το ζητούμενο είναι να χαραχτεί μια νέα στρατηγική, η οποία θα έχει ως στόχο να περιορίσει τη στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία και πρωτίστως να αξιοποιήσει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στους κόλπους της ΕΕ».

Ανέφερε, εξάλλου, ότι το ζητούμενο για το κόμμα του «είναι να επιβληθεί εμπάργκο όπλων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει την κατοχή του 37% της Κύπρου».

Πηγή: ΚΥΠΕ