Κρίσιμα ζητήματα γύρω από την παραγωγή χαλλουμιού και τις προϋποθέσεις που επιβάλλει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 591/2021, που κατοχυρώνει το χαλλούμι ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) συζητήθηκαν σε συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγελαδοτρόφων με τον Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας ΕΕ στην Κύπρο Νικόλαο Ίσαρη.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η παραγωγή χαλλουμιού θα πρέπει να γίνεται με τις ίδιες προδιαγραφές και προϋποθέσεις σε ολόκληρη  Κύπρο, ανεξαρτήτως του προορισμού της αγοράς. Ωστόσο, οι αγελαδοτρόφοι επεσήμαναν ότι το τυρί που παράγεται στα κατεχόμενα και φέρει την ονομασία "χαλλούμι" είναι εκτός των προδιαγραφών ΠΟΠ, και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να φέρει την επίσημη ονομασία "Χαλλούμι - Hellim".

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η παραγωγή χαλλουμιού μπορεί να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές της Κύπρου, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ως εκ τούτου, προτάθηκε η εξεύρεση κοινής φόρμουλας για την παραγωγή του προϊόντος και από τις δύο κοινότητες, ενώ ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, επιδόθηκε υπόμνημα προς τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο καταγράφονται οι θέσεις και οι προτάσεις των αγελαδοτρόφων για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την παραγωγή και την εμπορία του χαλλουμιού.

Οι αγελαδοτρόφοι αναφέρουν ότι αναμένουν τις τοποθετήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αξιολογηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματά τους. Οι παραγωγοί ζητούν από την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία την ίση μεταχείριση του τομέα της γαλακτοβιομηχανίας στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές. Επισημαίνουν ότι οι ίδιες προϋποθέσεις και τα ίδια κριτήρια για την παραγωγή χαλλουμιού θα πρέπει να εφαρμόζονται και στις δύο πλευρές, μέχρι να εξευρεθεί οριστική λύση και να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού.

Σήμερα, όπως αναφέρουν, υπάρχει άνιση μεταχείριση μεταξύ των παραγωγών στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές. Ενώ οι παραγωγοί στα κατεχόμενα μπορούν να εμπορεύονται χαλλούμι χωρίς περιορισμούς στη χρήση αιγινού και πρόβειου γάλακτος σε τρίτες χώρες, στους παραγωγούς των ελεύθερων περιοχών επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση ποσοστώσεων στο μείγμα γάλακτος και των προδιαγραφών ΠΟΠ, ανεξαρτήτως του προορισμού του προϊόντος. Αυτό, όπως αναφέρουν, αυξάνει το κόστος παραγωγής και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.