Δημοσίευμα της Daily Sabah κάνει λόγο για  στρατηγική επιρροή του Ισραήλ στο ψευδοκράτος  που έχει αυξηθεί σημαντικά, προκαλώντας ανησυχίες.

Όπως σημειώνεται ιστορικά, η Κύπρος είχε εξεταστεί ως πιθανή τοποθεσία για εγκατάσταση Εβραίων, αν και τελικά επιλέχθηκε η Παλαιστίνη. Πρόσφατα, τα κατεχόμενα έχει γίνει τουριστικός προορισμός και επενδυτική ευκαιρία για Ισραηλινούς, κυρίως στην αγορά ακινήτων και γης, με αποτέλεσμα την εισαγωγή περιοριστικών νόμων από το ψευδοκράτος για την αγορά γης από ξένους.

Παράλληλα, σημειώνει το δημοσίευμα,  υπάρχουν ανησυχίες για στρατηγική επέκταση και de facto κατοχή της περιοχής από το Ισραήλ, λόγω της ανακάλυψης φυσικού αερίου και της στρατηγικής θέσης της Κύπρου. 

«Η στρατιωτική συνεργασία του Ισραήλ με την Ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς και οι κοινές ασκήσεις, υποδηλώνουν μια προσπάθεια αντιμετώπισης της τουρκικής επιρροής και ενίσχυσης της περιφερειακής ασφάλειας», αναφέρει. 

«Η Τουρκία, υποστηρίζοντας την ΤΔΒΚ  και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, βλέπει τις ισραηλινές δραστηριότητες με καχυποψία, ειδικά υπό το πρίσμα της στήριξης του Ισραήλ στους στόχους του PKK για δημιουργία Κουρδικού κράτους, το οποίο θεωρείται ως ενδιάμεσο βήμα για την επέκταση στην περιοχή», αναφέρει το δημοσίευμα. 

Συνολικά, καταλήγει μεταξύ άλλων, η κατάσταση στο ψευδοκράτος αντανακλά τις γεωπολιτικές εντάσεις που καθοδηγούνται από τον Σιωνισμό, με επίκεντρο τα στρατηγικά συμφέροντα και τις ιστορικές διαφορές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προσεκτική παρακολούθηση των εξελίξεων.

Το άρθρο υπογράφει ο Cenk Kaan Adasoy, κάτοχος LLM από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νυρεμβέργης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Friedrich Alexander στο Erlangen, Γερμανία