Ο "πρωθυπουργός" Ουνάλ Ουστέλ ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Τουρκία και σε δηλώσεις στα κατεχόμενα είπε ότι συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Αντιπρόεδρο Τζεβντέτ Γιλμάζ και  άλλους Υπουργούς. Ανέφερε ότι ο Γιλμάζ θα βρεθεί στα κατεχόμενα τον Νοέμβριο για το θέμα της μεταφοράς ενέργειας από την Τουρκία μέσω καλωδίου.

Ο Ουστέλ ευχαρίστησε τους συνομιλητές του για τις πολύωρες συναντήσεις σε μια περίοδο όπου γύρω από την Τουρκία διαδραματίζονται πόλεμοι.

«Είδαμε για άλλη μια φορά πόσο εκτιμούν τους Τούρκους της Κύπρου και μέσα σε έξι ώρες συναντηθήκαμε με τους διάφορους υπουργούς μας και πραγματοποιήσαμε μια σειρά από μελέτες για να συντάξουμε τους οδικούς χάρτες που θα ακολουθήσουμε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», είπε.

Είπε ότι είχαν συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλικαγια ο οποίος πρόκειται να έρθει στο ψευδοκράτος τις επόμενες ημέρες και πρόσθεσε ότι έχουν κάνει μια μελέτη μαζί του για τον τρόπο ενίσχυσης της "αστυνομίας" όσον αφορά τόσο τα οχήματα αλλά και τις τεχνικές εγκαταστάσεις. Είπε ότι θα ανακοινώσουν τι θα δωρίσει η Τουρκία στην "αστυνομία της τδβκ" όταν γίνει η παράνομη επίσκεψη στο ψευδοκράτος.

Σχετικά με το κυκλοφοριακά, είπε ότι μαζί με τον "υπουργό δημοσίων έργων" Ερχάν Αρικλί και τον Τούρκο Υπουργό Μεταφορών Α. Κουράλ, είχαν συνάντηση για τις λεωφόρους που θα έχουν προτεραιότητα να διορθωθούν.

Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που αντιμετώπισε ο κλάδος των εσπεριδοειδών πέρυσι και πρόσθεσε ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί και τα εσπεριδοειδή θα εξάγονται στην Τουρκία όπως γινόταν στο παρελθόν.

Ισχυρίστηκε ότι με ορισμένες πρόσφατες ενέργειες "της ελληνοκυπριακής διοίκησης" - όπως αναφέρθηκε στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας - έχει ασκηθεί κάποια πίεση στους τουριστικούς πράκτορες που φέρνουν τουρίστες "από το νότο στον βορρά", και δίνονται κίνητρα στους τουριστικούς πράκτορες για να εμποδίσουν τους τουρίστες να πάνε στα κατεχόμενα.

Ο Ουστέλ πρόσθεσε ότι με το πρωτόκολλο που υπογράφηκε με την Τουρκία, η Τουρκία θα κάνει προσπάθειες για την προώθηση του ψευδοκράτους στην Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Είπε επίσης ότι μαζί με τον Γιλμάζ είχαν συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Υπενθυμίζοντας ότι έχει υπογραφεί πρωτόκολλο για έκθεση βιωσιμότητας για μεταφορά ενέργειας από την Τουρκία μέσω καλωδίου, είπε ότι όλες οι εκθέσεις είναι έτοιμες και τώρα έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για το θέμα.

Είπε ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ θα έρθει στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου και τότε θα ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες.

Ανέφερε ότι έλαβαν μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και ότι έχουν κάνει αρκετές επενδύσεις μέχρι να έρθει η ενέργεια μέσω καλωδίου από την Τουρκία.

Για την ένταση στην περιοχή, ισχυρίστηκε ότι η "νότια Κύπρος" όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, "άρχισε να λειτουργεί ως βάση" και πρόσθεσε ότι είχαν συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για να συζητήσουν ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν στο ψευδοκράτος.

Διαβάστε επίσης: Ερχιουρμάν: Χωρίς μεγάλες προσδοκίες για το άτυπο δείπνο