Με επιβλητική παρέλαση στη Λευκωσία εορτάστηκε χθες η 64η επέτειος της κυπριακής Ανεξαρτησίας, τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, οι οποίοι πλαισιώνονταν από τον υπουργό Άμυνας Βασίλη Πάλμα και τον Αρχηγό ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα, και, αντίστοιχα, από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο Χρήστο Σασιάκο. 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αθρόα προσέλευση του κοινού για την παρακολούθηση της παρέλασης, αφού χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών και εκατοντάδες οικογένειες με τα παιδιά τους κατέκλεισαν την λεωφόρο Ιωσήφ Χ’ Ιωσήφ στη Λευκωσία. Λαμβάνοντας υπόψη τη απαξίωση της κοινής γνώμης για τα πολιτικά πεπραγμένα της χώρας –χαμηλή δημοτικότητα της Κυβέρνησης και κλυδωνισμοί του πολιτικού συστήματος εξαιτίας των χρόνιων οικονομικών σκανδάλων, της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας των τελευταίων δεκαετιών– η μαζική προσέλευση του κοινού αποδεικνύει, αφενός, την κοινωνική ανάγκη ενστερνισμού ενός κρατικού θεσμού τον οποίο οι πολίτες θεωρούν σημαντικό, όπως η άμυνα και η ασφάλεια της Δημοκρατίας, και, αφετέρου, την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη προς το έργο και την αποστολή της Εθνικής Φρουράς.   

Το τελετουργικό της παρέλασης περιελάβανε, την αποκάλυψη των πολεμικών σημαιών των συμμετεχόντων σχηματισμών και κλάδων, ενώπιον των παραταγμένων πεζοπόρων τμημάτων, την έπαρση της σημαίας της Δημοκρατίας και τη ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών. Ακολούθησε η παρέλαση τμημάτων τραυματιών και αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής του 1974, και μετά ο χαιρετισμός επετειακά βαμμένου για τα εξηντάχρονα της ΕΦ, άρματος μάχης Τ-80U με τη σημαία του κράτους. Η παρέλαση ήταν επιβλητική και άψογη από κάθε άποψη, αφού η εμφάνιση τόσο των μηχανοκινήτων τμημάτων όσο και των πεζοπόρων ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. 


Όπως είναι γνωστό, η ΕΦ έχει ήδη παραλάβει ή βρίσκεται στη φάση παραλαβής νέων υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων και για τους τρεις κλάδους, αλλά στην φετινή παρέλαση κρίθηκε σκόπιμο να μην εμφανιστούν όλα τα νέα όπλα που αποκτήθηκαν. Στη παρέλαση παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, διμοιρία εποχούμενων στοιχείων υπερσύγχρονων αντιαρματικών εκτοξευτών πυραύλων πέμπτης γενιάς τύπου SPIKE LR2 της ισραηλινής Rafael επί ειδικοποιημένων οχημάτων Mercedes, με εξακύλινδρο κινητήρα, τύπου ΕΝΟΚ ΑΒ, τα οποία είναι εφοδιασμένα με νέους σταθμούς ασυρμάτων ισραηλινής προέλευσης. Το σύστημα SPIKE LR2 έχει εμβέλεια 5.5 χλμ., δυνατότητα χρήσης ημέρα και νύκτα με θερμικό σκοπευτικό, και διαθέτει λειτουργία Fire and Forget, όπου, μετά την εκτόξευση, ο αντιαρματικός πύραυλος κατευθύνεται στον στόχο που έχει εγκλωβιστεί αυτόνομα χωρίς την ανάγκη παρέμβασης του χειριστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός στοιχείου, από τη θέση του συνοδηγού, δύναται να παρακολουθεί την πορεία του πυραύλου και να παρέμβει αν χρειαστεί σε λειτουργία Fire and Observe, αφού στην κεφαλή του πυραύλου υπάρχει θερμική κάμερα που παρέχει μεγαλύτερη ευκαμψία στις προσβολές στόχων. Η απόκτηση του συγκεκριμένου συστήματος από την ΕΦ θεωρείται εξαιρετικά σημαντική στον αντιαρματικό αγώνα της ΕΦ, η οποία επικεντρώνει πλέον τις εξοπλιστικές της επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής υψηλής καταστροφικότητας.

Στην παρέλαση παρουσιάστηκε επίσης ένα TΟΜΑ «Κέρβερος» το οποίο αποτελεί εξοπλισμένη έκδοση του ΤΟΜΠ Λεωνίδας, φέροντας σερβικό τηλεχειριζόμενο πύργο Kerber με τρία πυροβόλα 20 χιλ. τα οποία προέρχονται από τα τρίδυμα αντιαεροπορικά πυροβόλα Μ55Α3Β1 που απέκτησε η ΕΦ από τη Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Είναι η δεύτερη φορά που παρουσιάζεται δημόσια το συγκεκριμένο σύστημα, αλλά δεν έχει γνωσθή αν υπάρχει πρόθεση υιοθέτησης του σε μεγαλύτερους αριθμούς, ενώ ορισμένα κρίσιμα τεχνικά χαρακτηριστικά, δηλαδή αν διαθέτει σταθεροποίηση και δυνατότητα εκτέλεσης αντιαεροπορικών βολών κατά μη επανδρωμένων αεροχημάτων, παραμένουν άγνωστα.

Αναμφίβολα, η εντυπωσιακή εμφάνιση των μηχανοκίνητων και των πεζοπόρων τμημάτων καταδεικνύουν ότι η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε ανοδική πορεία, η οποία όμως δύναται να συνεχιστεί υπό την προϋπόθεση δυο παραγόντων. Πρώτο, τη διάθεση 2% του ΑΕΠ ή και υψηλότερου ποσοστού για σκοπούς Αμυντικής Θωράκισης, όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ώστε το πεπαλαιωμένο υλικό της ΕΦ να ανανεωθεί σε βάθος χρόνου, και δεύτερο, την οριστική επίλυση του πολύ σοβαρού προβλήματος της λειψανδρίας που μαστίζει την ΕΦ μετά την κατάργηση της διετούς στρατιωτικής θητείας. Και στις δυο προϋποθέσεις επιβάλλεται η θετική στήριξη του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εισπράττει μεν ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την έκτακτη εισφορά, αλλά, ταυτόχρονα, θέτει μεγάλα εμπόδια στις αιτήσεις του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ, χωρίς να γίνεται αντιληπτό ότι η Εθνική Άμυνα δεν κτίζεται περιστασιακά και διακεκομμένα, αλλά μεθοδικά και επίμονα χωρίς αυξομειώσεις στις αμυντικές δαπάνες με πρόφαση τις δημοσιοοικονομικούς ανάγκες, όπου παρατηρούνται σπατάλες σε διάφορους άλλους τομείς. 

Ακαδημαϊκός, αναλυτής γεωπολιτικής, άμυνας και ασφάλειας