Στις επαφές του προέδρου του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν στην Νέα Υόρκη αναφέρεται σήμερα η Γενί Ντουζέν, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κ. Ερχιουρμάν και ο γγ διεθνών σχέσεων του κόμματος, Φικρί Τορός είχαν συνάντηση με την Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα ΗΕ, Anna Evstigneeva, την Angelina Eichhorst, Γενική Διευθύντρια Ευρώπης και Ασίας της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, την Kayoko Gotoh, Γενική  Διευθύντρια του Τμήματος των ΗΕ για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ, τον Robert Wood, Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Βρετανίας στα ΗΕ, τον Αχμέτ Γιλντίζ, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας  στα ΗΕ, τον Αναπληρωτή ΓΓ των ΗΕ, Μίροσλαβ Γέντζια.

Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο Τουφάν Έρχουρμαν αντάλλαξε απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, η διαδικτυακή Μπουγκιούν Κίπρις γράφει σήμερα ότι ο πρόεδρος του ΡΤΚ και όχι ο πρόεδρος του CHP Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα, αντέδρασε στις αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ περί «κατοχής» και ζήτησε από τον Οζέλ να αντιδράσει.

Ο Στέφανος Στεφάνου, στην αρχή της ομιλίας του στη συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανέφερε ότι το νησί καταλήφθηκε από την Τουρκία πριν από 50 χρόνια και η κατοχή συνεχίζεται. «Μετά την ομιλία του Στεφάνου, ο Ερχουρμάν πήρε το λόγο και αντέδρασε στη χρήση των όρων εισβολή και κατοχή’ Ανέφερε ότι αν πρόκειται να γίνει λόγος για κατοχή, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται υπό κατοχή από το 1963», γράφει η εφημερίδα.

Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι ο κ. Έρχουρμαν υποστήριξε ότι «η επέμβαση της Τουρκίας στις 20 Ιουλίου 1974 ήταν αποτέλεσμα πραξικοπήματος με στόχο την ένωση», ότι «επενέβη σύμφωνα με την ευθύνη της να προστατεύσει το κράτος και την εδαφική ακεραιότητά του βάσει της Συνθήκης Εγγυήσεων» και «αν πρόκειται να γίνει λόγος για κατοχή, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι το κράτος βρίσκεται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο των Ελληνοκυπρίων για 61 χρόνια κατά παράβαση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας οι Τουρκοκύπριοι είναι οι ιδρυτικοί εταίροι».

Πηγή: ΚΥΠΕ