Τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν πληροφορίες για σενάρια που απεργάζονται Πούτιν και Ερντογάν με στόχο τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στην ευρύτερη περιοχή.

Σενάρια, που αν επιβεβαιωθούν θα προκαλέσουν μεγάλο ρήγμα στην υποτιθέμενη αδιαίρετη κι ενιαία πολιτική του ΝΑΤΟ ενώ για πρώτη φορά θα αναγνωριστούν τα κατεχόμενα από τρίτη χώρα πλην της Τουρκίας.

Με τίτλο «Η λύση βρίσκεται στην εξίσωση της Συρίας! Θα αναγνωρίσει η Ρωσία την 'ΤΔΒΚ';» δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού – Αζερικής ιδιοκτησίας Haber Global συνέντευξη στον δημοσιογράφο Mert İnan του τέως ακαδημαϊκού «ευρασιατικού προσανατολισμού» Hasan Ünal, ‘μέλους’ της ‘επιτροπής διεθνών σχέσεων’ της ‘προεδρίας’ ψευδοκράτους.

Με αφορμή την κρίση στην μέση Ανατολή και την επίθεση του Ισραήλ σε Λίβανο και Γάζα, ο Hasan Ünal βρίσκει την ευκαιρία να επισημάνει ότι τα βλέμματα έχουν επικεντρωθεί και στην εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης: Τατάρ: Για ενδεχόμενη συνάντηση χωρίς θέματα ουσίας συζήτησε με Γκουτέρες

«Καθώς η ‘ΤΔΒΚ’ καθίσταται η πιο στρατηγική χώρα στην εξίσωση «Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Συρία», παραμένει ασαφές πώς και πότε η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσει τη χώρα αυτή. Ενώ η αμφίσημη στάση της Δύσης απέναντι στην ‘ΤΔΒΚ’ τέθηκε πρόσφατα στην ημερήσια διάταξη από τον Τ/Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών» ο ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων καθηγητής Δρ Hasan Ünal εξήγησε τις στρατηγικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’ μέσω του ‘haberglobal’.

Σταχυολογώντας τις απόψεις του Unal, επισημαίνονται:

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Ξεκάθαρο στη συνάντηση με ΓΓ ότι επανέναρξη συνομιλιών εξαρτάται μόνο από τουρκική πλευρά

Το στρατηγικό λάθος των Ρώσων

«Οι δύο κύριες χώρες που θα αναλάβουν δράση για την αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’ είναι η Ρωσία και η Συρία. Τα συμφέροντα της Ρωσίας έγκεινται στην αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’. Καθώς οι Ρώσοι το κάνουν αυτό, η Τουρκία μπορεί επίσης να κάνει βήματα σε σχέση με τη Συρία και την Κριμαία. Ο πιο σημαντικός κρίκος στο θέμα αυτό είναι να αλλάξουμε την πολιτική μας για τη Συρία. Μεταφέρω συνεχώς στους Ρώσους ότι η πολιτική τους στην Κύπρο είναι λανθασμένη».

Υπάρχει κίνδυνος ένταξης στο ΝΑΤΟ

«Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία τάσσονται υπέρ ενός ‘μοντέλου ενός κράτους’ στο νησί. Η Βρετανία επιθυμεί επίσης ένα ‘μοντέλο ενός κράτους. Το να γίνει η Κύπρος ‘μοντέλο ενός κράτους’ σημαίνει ότι θα γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα βήμα παραπέρα είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι η Ρωσία, η οποία μάχεται κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ και απειλεί ακόμη και κατά της ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας, ευνοεί τη φόρμουλα που θα φέρει την Κύπρο στο ΝΑΤΟ αποτελεί μεγάλη απειλή για τις βάσεις της στις συριακές ακτές που βρίσκονται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων. Η ένταξη της Κύπρου κάτω από την σκέπη του ΝΑΤΟ θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις στρατηγικές της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Συμφωνία σε τρία ζητήματα

«Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει την πολιτική της για τη Συρία προκειμένου να αναγνωριστεί η ‘ΤΔΒΚ’. Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ θέλουν να εγκαθιδρύσουν ένα κράτος-μαριονέτα PYD-PKK στο συριακό έδαφος. Τότε μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Συρία για τρία ζητήματα. Την επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην Τουρκία, την κοινή καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πλαίσιο του Μνημονίου των Αδάνων και τη μεταβίβαση των εδαφών που βρίσκονται υπό τουρκικό έλεγχο στη συριακή κυριαρχία. Εάν θέσουμε ως όρο ότι η Συρία θα αναγνωρίσει την ‘ΤΔΒΚ’ σε αντάλλαγμα αυτών, η Ρωσία και η Συρία θα αποδεχθούν αυτή την πρόταση».

Διαβάστε επίσης: Η Άγκυρα αντιδρά στην ανανέωση της απόφασης για άρση του εμπάργκο στην Κύπρο

Ο γόρδιος δεσμός έγκειται στην πολιτική για τη Συρία

«Τα κράτη πρέπει να γνωρίζουν πώς να παίζουν τη διπλωματία σαν σκάκι και να έχουν την ικανότητα να κάνουν κινήσεις όταν χρειάζεται. Συνοπτικά, αν συμφωνήσουμε με τη Ρωσία για τη Συρία, θα διασφαλίσουμε ότι η ‘ΤΔΒΚ’ θα αναγνωριστεί από αυτές τις δύο χώρες. Σε πρώτο στάδιο, θα ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις προς την ‘ΤΔΒΚ’ από τη Ρωσία. Στη συνέχεια, η Ρωσία θα ανοίξει εμπορικό γραφείο στην ‘ΤΔΒΚ’ με διπλωματικό καθεστώς. Η πρόσφατη πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο είναι σωστή, αλλά ο γόρδιος δεσμός έγκειται στο αν θα αλλάξει η πολιτική μας στη Συρία».

Δεν ειναι δυνατή η προσάρτηση

«Η Τουρκία οφείλει να είναι παρούσα στην Κύπρο ό,τι και να γίνει. Αυτό δεν γίνεται για λόγους αντιαμερικανισμού, αλλά για την ίδια μας την ύπαρξη. Δεν μπορούμε να φύγουμε από την Κύπρο τη στιγμή που η στρατηγική αξία του νησιού και των περιχώρων του έχει αυξηθεί εκθετικά. Οφείλουμε να κρατήσουμε την ‘ΤΔΒΚ’ ζωντανή. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο, αν πούμε ότι η ‘ΤΔΒΚ’ ‘πρέπει να γίνει μέρος της Τουρκίας, ας την προσαρτήσει’, θα μπούμε σε μια διαφορετική συζήτηση. Μια τέτοια εξέλιξη δεν φαίνεται δυνατή στην παρούσα συγκυρία. Αυτό στο οποίο πρέπει πραγματικά να επικεντρωθούμε εδώ είναι το θέμα του ποια (βήματα) μπορούν να γίνουν σχετικά με την αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’ από τη Ρωσία. Κι ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι οι διπλωματικές κινήσεις στη Συρία».

Πηγή: enikos.gr