Αντίδραση για την αντίδραση... μοιάζει το ύφος της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με την ανανέωση της απόφασης των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου. Η Τουρκία, η οποία συνήθως εκδίδει πιο σκληρές ανακοινώσεις σε τέτοια ζητήματα, αυτή τη φορά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο ήπια προσέγγιση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει την απόφαση «σοβαρό λάθος» και συντάσσεται με τις θέσεις που εκφράζονται από το λεγόμενο «Υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους.

«Ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ θα παρατείνουν για ένα ακόμη έτος, από την 1η Οκτωβρίου 2024, την απόφασή τους να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης - μια απόφαση που λήφθηκε αρχικά τον Σεπτέμβριο του 2020, το πεδίο εφαρμογής της οποίας διευρύνθηκε το 2022 και παρατάθηκε το 2023. Συμφωνούμε με τις απόψεις που εκφράζονται στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) για το θέμα αυτό.

Αυτό το σοβαρό λάθος θα οδηγούσε σε μια κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα υπονόμευε τις λεπτές ισορροπίες στην περιοχή.

Η Τουρκία προειδοποιεί πως η συνέχιση της άρσης του εμπάργκο μπορεί να οδηγήσει σε μια κούρσα εξοπλισμών στο νησί και να υπονομεύσει τις «λεπτές ισορροπίες» στην περιοχή. Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθηση πως το ψευδοκράτος θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα.

«Απέναντι στις αυξανόμενες εξοπλιστικές δραστηριότητες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, πιστεύουμε ότι η ΤΔΒΚ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αυξήσει την αμυντική και αποτρεπτική της ικανότητα».