Μήνυμα στήριξης προς την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως ονομάζεται από την Τουρκία το ψευδοκράτος, έστειλε κι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Οζγκιούρ Οζέλ, συνδέοντας τη στάση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) με τη σημερινή κυβερνητική πολιτική της Τουρκίας. Παρά τη διαφορετική ιδεολογία του CHP σε σχέση με το κυβερνών κόμμα (AKP), η στάση του Οζέλ επιβεβαίωσε ότι το Κυπριακό παραμένει ένα ζήτημα με εθνικό βάρος, το οποίο δεν υπόκειται σε κομματικές διαφορές.

Κατά την επίσκεψή του στο Σπίτι της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Οζέλ συναντήθηκε με τον Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ και επαναβεβαίωσε την πλήρη στήριξη του CHP στο Κυπριακό. Όπως ανέφερε, ο Τατάρ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη στάση του κόμματος στη Σοσιαλιστική Διεθνή, ενώ ο Οζέλ τον διαβεβαίωσε ότι «υποστηρίζουμε μέχρι τέλους την κυπριακή υπόθεση», στέλνοντας σαφές μήνυμα πως η τουρκική πολιτική δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις σε αυτό το μέτωπο.

Η δέσμευση του CHP για την Κύπρο

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε πως το CHP, παραμένοντας σταθερό στη σοσιαλδημοκρατική του ταυτότητα, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ», καθώς και για όλους τους καταπιεσμένους λαούς.

«Η υποστήριξη προς την Κύπρο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής μας ταυτότητας», τόνισε.

Κρίσιμη η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του CHP στη Σοσιαλιστική Διεθνή, ο Οζέλ εξήρε τη σημασία της στήριξης των 77 μελών της για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ για να δείξει ότι το CHP συνεχίζει να έχει έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Αυτή η υποστήριξη, όπως είπε, ενισχύει τη θέση της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, το σημαντικό είναι να προστατεύονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε, επιβεβαιώνοντας πως η αντιπολίτευση δεν προτίθεται να διαφοροποιήσει τη στάση της στο Κυπριακό και την εν γένει εξωτερική πολιτική ακόμα και αν καταφέρει να αναλάβει τη διακυβέρνηση.