Αποχώρησε από την αίθουσα όπου διεξαγόταν συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στη Νέα Υόρκη, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ, ενώ μιλούσε ο Γενικός Γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, αντιδρώντας στην αναφορά του σε τουρκική κατοχή της Κύπρου. Σε δήλωσή του στο TV100, ο Οζέλ είπε ότι περίμενε έξω μέχρι να τελειώσει η ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ, και «μετά μπήκα, ζήτησα τον λόγο και έκανα μια ομιλία για την ειρηνευτική επιχείρηση» όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή του 1974.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Οζγιούρ Οζέλ, έλαβε τον λόγο για να απαντήσει στον ΓΓ του ΑΚΕΛ κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των προέδρων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. «Το σημαντικό κομμάτι για το κόμμα μου είναι το εξής: η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο το 1974 διεξήχθη υπό την κυβέρνηση του CHP και υπό την πρωθυπουργία του 3ου Προέδρου του κόμματός μας, Μπουλέντ Ετζεβίτ. Επομένως, αν δεν κάνω αυτή την παρέμβαση εδώ, θα πρόκειται για μια ανεξήγητη κατάσταση για εμένα και το κόμμα μου στη χώρα μου. Σας ευχαριστώ για την κατανόησή σας» είπε.

«Όταν ο Μπουλέντ Ετζεβίτ ανακοίνωσε την ειρηνευτική επιχείρηση σε όλο τον κόσμο, είπε ότι έγινε για να φέρει ειρήνη τόσο στους Τουρκοκύπριους όσο και στους Ελληνοκύπριου. Και η επιχείρηση ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση με πολιτικούς στόχους. Προχώρησαν μόνο μέχρι το 1/3 του νησιού και σταμάτησαν. Δεν υπήρχε αντίσταση. Θα μπορούσαν να πάρουν όλο το νησί. Τότε θα λεγόταν κατοχή» ισχυρίστηκε.

Όπως συμμετείχαμε σε όλες τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν μετά από εκείνη την ημέρα, συνέχισε «η Τουρκία έγινε μια χώρα που εκπλήρωσε όλα όσα έλεγαν και απαίτησαν τα Ηνωμένα Έθνη ή άλλοι διεθνείς οργανισμοί και δεν ενήργησε ποτέ ως εισβολέας. Γι' αυτό ήθελα να διορθώσω ένα λάθος στην ορολογία. Ελπίζω να έρθει η ειρήνη στο νησί από εδώ και πέρα».

«Οργάνωσαν πραξικόπημα στην Τουρκία το 1980. Ο Κενάν Εβρέν σφύριξε στο δεξί μου αυτί για τους Έλληνες ως εχθρούς. Αλλά ο Παπανδρέου και ο Ισμαήλ Τζεμ φύτεψαν μαζί ελαιόδεντρα στο Φεστιβάλ Ειρήνης Ντικίλι. Από εκείνη την ημέρα, το αριστερό μου αυτί άκουσε και έμαθε ειρήνη από αυτούς. Γι' αυτό πρέπει να μιλάμε για ειρήνη και όχι για πόλεμο» κατέληξε.

Στη χειρότερή του φάση το Κυπριακό, είπε στη Σοσιαλιστική Διεθνή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

 Το Κυπριακό βρίσκεται σήμερα στη χειρότερή του φάση, ανέφερε στη συνεδρία του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος τόνισε ότι ο εγκλωβισμός στο παρελθόν και η αλληλοεπίρριψη ευθυνών, για την αποτυχία εξεύρεσης λύσης, δεν βοηθά στη δημιουργική αναζήτηση διεξόδων στα αδιέξοδα και ανάληψη πρωτοβουλιών για επίλυση προβλημάτων.

«Το αδιέξοδο που υπάρχει είναι μακράν το μακροβιότερο από ποτέ. Η παρέλευση του χρόνου χωρίς λύση, δυσχεραίνει τις προοπτικές για επίτευξή της, τόσο επί του εδάφους, όσο και στο επίπεδο της πολιτικής και της κοινωνικής συνείδησης. Πλέον, είναι πολύ λίγοι αυτοί που πιστεύουν στην προοπτική επίτευξης λύσης», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως το καθοριστικό είναι να επικεντρωθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην προσπάθεια για διάρρηξη του αδιεξόδου και για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, διαφύλαξη ολόκληρου του διαπραγματευτικού κεκτημένου που έχει διαμορφωθεί έπειτα από μακρόχρονες και επίπονες διαπραγματεύσεις.

Ανέφερε ότι πρέπει οι πλευρές να παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνημένη βάση λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και όπως αυτή έχει συμφωνηθεί μέσα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις και η οποία περιλαμβάνει εκ περιτροπής προεδρία με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο, καθώς και μια θετική τουρκοκυπριακή ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, η διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο αποτελεί ένα προχωρημένο πλαίσιο σύγκλισης στα βασικά ζητήματα του Κυπριακού και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με όλες τις συγκλίσεις.

«Αν επιδειχθεί η ανάλογη πολιτική βούληση απ’ όλες τις πλευρές, η διαπραγμάτευση μπορεί σύντομα να οδηγήσει σε στρατηγική συμφωνία η οποία θα σηματοδοτήσει τον αναπόδραστο δρόμο προς τη λύση. Αυτή την προσέγγιση, την πρότεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά και επέμεινε σ’ αυτή για μερικά χρόνια, με σχετικές διατυπώσεις στις Εκθέσεις του καθώς και σε ψηφίσματα του ΣΑ. Αυτή την προσέγγιση πρέπει να την επαναφέρουμε γιατί αποτελεί τη μοναδική εφικτή οδό για να καταλήξουμε σε συνολική λύση», τόνισε.

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στην ανάγκη διαμόρφωσης θετικής ατζέντας, η οποία να βελτιώσει το πολιτικό κλίμα και να απελευθερώσει κίνητρα και δυναμικές για διάρρηξη του αδιεξόδου και σε αυτήν να ενταχθούν τα θέματα ενέργειας και η υιοθέτηση μονομερών μέτρων από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Είπε επίσης ότι επιβάλλεται η προώθηση της πολιτικής οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους στο επίπεδο της κοινωνίας και αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια ΑΚΕΛ και Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και άλλων προοδευτικών κομμάτων και οργανώσεων της τ/κ κοινότητας.

«Η λύση θα ανοίξει προοπτικές για την Κυπριακή Δημοκρατία, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα καθώς και για την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η λύση του Κυπριακού θετικά θα επενεργήσει για τις προοπτικές ειρήνευσης στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Διαβάστε επίσης: Γιατί έφτασαν 700 Βρετανοί στρατιώτες στην Κύπρο -Σενάρια εκκένωσης από Λίβανο